Zeven manieren om schimmel op ventilatieopeningen te verwijderen

Als je schimmel op je ventilatieopeningen hebt opgemerkt, laten we het dan meteen aanpakken. We leren je hoe je het weg kunt krijgen, hoe je het kunt voorkomen, maar ook hoe je het kunt herkennen.

We bespreken ook of het gevaarlijk is, waarom het er is en hoe het eruit ziet. Tegen het einde hiervan ben je een expert op het gebied van luchtroosters, gewapend met de juiste kennis om het te herkennen, te elimineren en te voorkomen.

Inhoudsopgave
 • Is schimmel op ventilatieopeningen gevaarlijk?
 • Hoe ziet schimmel in luchtkanalen eruit?
 • Waarom is er schimmel op mijn ventilatieopeningen?
 • Hoe krijg je schimmel uit ventilatieopeningen?
 • Hoe schimmel op ventilatieopeningen te voorkomen
 • Vaarwel, Schimmel

Is schimmel op ventilatieopeningen gevaarlijk?

Als u schimmel op uw ventilatieopeningen ziet, is dit niet iets dat u moet negeren. Dit kan erg gevaarlijk zijn, vooral omdat de lucht de schimmel door uw huis zal verspreiden. Je begint te ademen it waarin kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder (1):

 • Respiratoire effecten.
 • Hoofdpijn.
 • Hoesten.
 • Piepende ademhaling.
 • Astma-achtige symptomen.
 • Kortademigheid.
 • Overgevoeligheidspneumonitis.
 • Infecties.
 • Sinusitis.
 • Hooikoorts.
 • Pulmonale bloeding.
 • Vermoeidheid.
 • Oogirritatie.

Deze symptomen kunnen voorkomen bij gezonde mensen, maar ook bij mensen die al bestaande aandoeningen hebben. Als u een plotseling begin van deze symptomen ervaart en schimmel in uw ventilatieopeningen opmerkt, is het tijd om ze meteen schoon te maken. U kunt ook de arts bezoeken als uw symptomen aanhouden.

Hoe ziet schimmel in luchtkanalen eruit?

Schimmel kan op een paar verschillende manieren in luchtkanalen verschijnen. De enige officiële manier om daadwerkelijk te verifiëren of het schimmel is, is door een monster naar een laboratorium te sturen of met een levensvatbare schimmeltestkit. Maar er zijn een aantal vrij voor de hand liggende tekenen als je weet waar je op moet letten.

Geuren

Een van de eerste dingen die je misschien opvalt, zijn slechte geuren. Beschimmelde geur is meestal een muffe, vochtige, natte, muffe of rotte geur en prominenter wanneer uw verwarming of airconditioning is ingeschakeld.

Waarschuwing

Als je denkt dat je een slechte geur opmerkt, ga dan niet naar de ventilatieopening en snuif. Dit kan leiden tot enkele onaangename gezondheidssymptomen. Gebruik je hand om de lucht naar je toe te laten wapperen en snuif op die manier.

Donkere stippen

Schimmel kan ook zichtbaar zijn. Dit neemt een paar verschillende vormen aan.

Eén vorm ziet eruit als zwarte vlekken. Deze kunnen groot zijn, een massagebied bedekken, of ze kunnen eruit zien als kleine zwarte stippen. Dit kan zwarte schimmel zijn, ook wel bekend als Stachybotrys chartarum, en het is erg gevaarlijk (2). Als u dit soort schimmel opmerkt, kunt u het beste contact opnemen met een professionele schimmelverwijderaar.

Gezwellen

Schimmel neemt een paar verschillende fysieke vormen aan, en een andere veel voorkomende is een witte wazige groei. Dit is vergelijkbaar met wat je ziet groeien op verouderd voedsel.

Andere verschijningen

Geuren, donkere vlekken en gezwellen zijn niet de enige manier waarop schimmels ontstaan. Het kan ook verschijnen als geel, blauw, groen of roze (3). Soms lijkt het gewoon op een verkleuring of vlek. Het kan ook een verscheidenheid aan texturen zijn, waaronder fluweelachtig, wazig of ruw.

Waarom is er schimmel op mijn ventilatieopeningen?

Als je schimmel op je ventilatieopeningen hebt opgemerkt, vraag je je misschien af waarom het er is? Daar zijn een paar verschillende redenen voor.

Vocht

Schimmel houdt ervan om te groeien in vochtige omgevingen, en helaas zijn ventilatieopeningen behoorlijk vochtige plaatsen (4).

Vochtigheid is een grote oorzaak van schimmel en aangezien ventilatieopeningen vochtige plaatsen zijn, kunt u schimmel in uw ventilatieopeningen verwachten. Dit kan verschijnen op ventilatieopeningen voor centrale verwarming, airconditioning en apparaten zoals drogers, fornuizen en koelkasten.

Warmte

Schimmel gedijt ook in warme omgevingen. Dit geldt vooral wanneer warme lucht in contact komt met koelere oppervlakken, zoals de ventilatieopening zelf. (5). Dit veroorzaakt condensatie wat kan leiden tot schimmelgroei.

Slechte ventilatie

Hoewel u misschien denkt dat uw ventilatieopeningen de perfecte plek voor ventilatie zouden zijn, is dit niet altijd het geval. Als u slechte ventilatie heeft als gevolg van een verstopping, stof, lekken of onvoldoende ventilatieopeningen in de buitenlucht, kan de lucht niet goed circuleren, wat kan leiden tot schimmelgroei.

Extra grote AC-eenheid

Grotere airconditioningeenheden kunnen kleinere ruimtes te snel koelen, wat betekent dat ze worden uitgeschakeld voordat de lucht is ontvochtigd. Dit leidt tot overtollig vocht dat zich verzamelt in de ventilatieopeningen en niet goed kan worden gecirculeerd.

Als u een nieuwe eenheid hebt en vrij snel na de installatie schimmel opmerkt, kan het zijn dat uw eenheid te groot is.

Uw airco is te koud

Zet je je airco op een te lage temperatuur? Het temperatuurverschil tussen de airconditioning en de kamer kan condensatie in de kamer en de ventilatieopeningen veroorzaken. Als dit niet goed uitdroogt, zal dit leiden tot schimmel.

Hoe krijg je schimmel uit ventilatieopeningen?

De beste manier om schimmel op ventilatieopeningen kwijt te raken, is door een professional in te huren. Ze zullen zich houden aan hoge veiligheidsnormen en ervoor zorgen dat er geen gevaren zijn voor hen, uw gezin of uw huis. Bovendien gebruiken ze de juiste reinigingsmiddelen die veilig zijn voor uw ventilatieopeningen, maar het meest effectief op schimmel.

Als dit echter geen optie voor u is, hebben we enkele methoden die in de tussentijd kunnen werken.

Voordat u begint

Het maakt niet uit welke methode u kiest, zorg ervoor dat u een masker en gHoudt. Deze beschermen u tegen het inademen of in contact komen met schimmels. Vergeet niet om uw ac of verwarming uit te schakelen.

Hoe schimmel uit ventilatieopeningen te verwijderen

Wasmiddel

Wasmiddel is een goede manier om te proberen de schimmel uit uw ventilatieopeningen te verwijderen.

 1. Zet uw airco of verwarming uit.
 2. Schroef de ontluchtingsgrill los en plaats deze in een grote bak met een paar druppels wasmiddel. Zorg ervoor dat het volledig ondergedompeld is.
 3. Terwijl dit wekend is, gebruikt u een HEPA-vacuüm om stof of vuil in de ventilatieopeningen weg te nemen.
 4. Na 15 minuten leegt u het bassin en spoelt u de ventilatieopening uit.
 5. Spuit en veeg de binnenkant van uw ventilatieopeningen af met een sopje.
 6. Gebruik nu een ontsmettingsmiddel om de binnenkant van uw ventilatieopeningen, het ventilatierooster en de gebieden rond de ventilatieopeningen te spuiten. Dit zal helpen om schimmels en bacteriën te doden. Mogelijk moet u een dweil gebruiken om diep in de ventilatieopeningen te komen.
 7. Droog grondig af.
 8. Zodra het gebied volledig droog is, kunt u de ventilatierooster opnieuw bevestigen.
 9. Gooi alles weg wat in contact kwam met de schimmel, inclusief vodden, doeken en handschoenen.

Dawn Afwasmiddel

Dawn afwasmiddel, of een andere zware afwasmiddel, kan werken om schimmel uit uw ventilatieopeningen te reinigen.

 1. Zet uw airco of verwarming uit.
 2. Schroef de ventilatieopening los en verwijder deze.
 3. Plaats het in een bassin met warm zeepsop.
 4. Terwijl dit wekend is, gebruikt u een HEPA-vacuüm om de binnenkant van de ventilatieopeningen te overbruggen.
 5. Gebruik een schrobborstel om de ventilatieopeningen grondig schoon te schrobben.
 6. Laat de ventilatieopening goed drogen.
 7. Dit is optioneel, maar misschien wilt u de ventilatieopening opnieuw schilderen om deze er beter uit te laten zien.
 8. Bevestig de ventilatieopening opnieuw.

Wasmiddel en baking soda

Net als bij onze wasmiddelmethode is dit iets zwaarder vanwege de toegevoegde baking soda. Het enige wat je nodig hebt is een eetlepel was- of vaatwasmiddel, een halve eetlepel zuiveringszout en een kopje water. Verhoog deze verhoudingen indien nodig.

 1. Schakel de airco of verwarming uit.
 2. Meng de oplossing in een groot bassin. Verhoog de verhoudingen afhankelijk van hoe groot uw wastafel en ventilatieopeningen zijn.
 3. Schroef de ventilatieopeningen los en dompel deze onder in de reinigingsoplossing.
 4. Laat het 15 minuten staan.
 5. Gebruik een HEPA-stofzuiger om de binnenkant van uw ventilatieopeningen schoon te maken.
 6. Gebruik dezelfde zuiveringszout- en reinigingsmiddeloplossing om de binnenkant van de ventilatieopeningen schoon te maken. Je hebt misschien een dweil met lange handgreep nodig om diep in de ventilatieopeningen te komen.
 7. Gebruik na 15 minuten een schrobborstel om de schimmel, meeldauw of vuil op uw ventilatieopeningen af te schrobben.
 8. Droog grondig af.
 9. Gebruik ook een droge doek om de binnenkant van je ventilatieopeningen te drogen.
 10. Zodra alles droog is, bevestigt u de ventilatieopening opnieuw.

Bleken

Als u een niet-poreus oppervlak heeft, kunt u ook bleekmiddel gebruiken om uw ventilatieopeningen te reinigen. Zorg ervoor dat u de verpakkingsinstructies opvolgt en beschermende uitrusting draagt.

 1. Meng een deel bleekmiddel met 16 delen water. Dit kan veranderen afhankelijk van de verpakkingsinstructies. Je wilt een beetje van de oplossing opzij houden voor stap zes.
 2. Zet je airco of verwarming uit.
 3. Stofzuig de ventilatieopeningen met een HEPA-vacuüm.
 4. Dompel een doek in je bleekoplossing en schrob de ventilatieopeningen.
 5. Schroef de ventilatieopeningen los en dompel deze in de bleekoplossing.
 6. Terwijl dit wekend is, gebruikt u uw gereserveerde bleekoplossing om de binnenkant van de ventilatieopeningen schoon te maken. Gebruik een schone doek, bevochtig deze met de oplossing en maak de binnenkant schoon.
 7. Laat dit goed drogen.
 8. Na ongeveer 15 minuten van het weken van uw ventilatieopening, gebruikt u een schrobborstel of doek om de ontluchting volledig schoon te schrobben.
 9. Laat de luchtventilatie goed drogen voordat u opnieuw bevestigt.

Vervang de ventilatieopeningen

Deze moeizame reinigingsmethoden kunnen uw ventilatieopeningen slechts voor een korte periode schoon houden. Dus in plaats van er doorheen te gaan, wilt u misschien gewoon de ventilatieopeningen vervangen.

Natuurlijk moet u nog steeds de binnenkant van de ventilatieopeningen en de omgeving schoonmaken. Maar het kan een goed idee zijn, en mogelijk de veiligste methode, om uw ventilatierooster los te schroeven en te vervangen door een nieuwe.

Zal Lysol schimmel doden?

Lysol heeft desinfecterende producten, waaronder hun schimmel- en meeldauwverwijderaarspray. Het elimineert schimmel- en meeldauwvlekken, bleekt oppervlakken en doodt 99,9 procent van de virussen en bacteriën.

Dit product is echter bedoeld voor badkameroppervlakken, dus gebruik op ventilatieopeningen op eigen risico. De fabrikant stelt wel dat langdurig contact met oppervlakken die zijn gemaakt vanm metaal, oud porselein of kunststof laminaat kan leiden tot verkleuring.

U kunt andere Lysol-producten proberen, zoals een desinfecterende spray. Maar deze zijn bedoeld om schimmel en meeldauw te voorkomen, in plaats van het te doden. Het is beter voor geur, bacteriën en virussen dan iets anders.

Verwijdert luchtkanaalreiniging schimmel?

Hoe zit het met het inhuren van een professionele luchtkanaalreinigingsservice? Ja. Dit kan schimmel verwijderen, zolang u een legitiem bedrijf inhuurt met de juiste ervaring en apparatuur. Over het algemeen is dit de meest effectieve manier om schimmel uit uw ventilatieopeningen te verwijderen, wat leidt tot een hygiënischer en veiliger thuisleven.

Hoe schimmel op ventilatieopeningen te voorkomen

Als je luchtkanalen eenmaal mooi schoon zijn, hoe kun je dan schimmel in de toekomst voorkomen?

 • Schimmelgroeiremmers: Zoek naar een EPA-geregistreerd schimmelgroeiremmerproduct om schimmelgroei in de ventilatieopeningen te voorkomen. Volg de richtlijnen van de fabrikant voor het juiste gebruik van het product.
 • Filters vervangen: U moet uw HVAC-filters regelmatig vervangen.
 • Schone druppelpannen: Waar de druppelpannen water verzamelen, kan schimmel snel groeien. U moet uw druppelpannen regelmatig schoonmaken om dit te voorkomen.
 • Ontvochtigen: Houd het vochtgehalte in huis laag. U moet investeren in een goede luchtontvochtiger en deze in de buurt houden van plaatsen die gevoelig zijn voor schimmelgroei.
 • Regelmatige inspecties: U moet een professioneel bedrijf inhuren om uw ventilatiesysteem regelmatig te inspecteren. Dit zorgt ervoor dat er geen lekken, schimmelgroei of andere fouten zijn die kunnen leiden tot schimmel en meeldauw. Deze bedrijven kunnen ook de ventilatieopeningen onderhouden en reinigen om ervoor te zorgen dat ze in topconditie zijn.
 • Regelmatige schoonmaak: Zorg ervoor dat u uw ventilatieopeningen en kanalen regelmatig schoonmaakt voordat er schimmel verschijnt. U kunt de bovenstaande methoden gebruiken om ze schoon te houden, zodat ze niet de ideale omgeving zijn voor schimmel.
 • Duidelijk pad: Plaats geen voorwerpen of obstakels over uw ventilatieopeningen. Dit beperkt een goede luchtcirculatie wat kan leiden tot schimmelgroei.
 • UV-licht of ionisatie luchtreinigers: Deze items doden schimmels, virussen en bacteriën. Overweeg om deze in uw HVAC-systeem te installeren – zoals de spoelen of ventilatoreenheden – om geuren, schimmels en andere vervelende dingen te elimineren.

Vaarwel, Schimmel

Met deze reinigings- en preventiemethoden kunt u afscheid nemen van de schimmel op uw ventilatieopeningen. We blijven bij het feit dat het inhuren van professionals de beste en meest effectieve manier is om schimmel te verwijderen. U kunt de andere methoden echter zeker eens proberen.

Zorg er wel voor dat je beschermende uitrusting draagt en probeer het alleen als de schimmelgroei klein is. Als het een serieus grote schimmelgroei is, of als u al negatieve bijwerkingen van de groei ervaart, moet u het gebied verlaten en professionals inhuren.

Dat gezegd hebbende, zorg ervoor dat u zich houdt aan onze acht preventieve methoden om ervoor te zorgen dat schimmel nooit meer een probleem wordt in uw ventilatiesysteem.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?