15 Luchtreiniger Feiten en Statistieken

Luchtreinigers zijn handig voor het reinigen van verontreinigende stoffen, stof en andere verontreinigingen uit uw huis. Ze kunnen zelfs deeltjes verwijderen die niet zichtbaar zijn voor het blote oog.

Maar er zijn enkele belangrijke dingen die u moet weten over luchtreinigers. Dit omvat hoe ze werken, de verschillende soorten beschikbare, veiligheidswaarschuwingen en wat informatie over de industrie.

Blijf lezen om 15 belangrijke feiten en statistieken over luchtreinigers te leren. Ze kunnen je choqueren!

Inhoudsopgave
 • 15 Belangrijke luchtreiniger feiten en statistieken
 • Feiten over luchtreinigers
 • Veiligheid van luchtreinigers
 • Luchtreiniger markt en industrie
 • Veelgestelde vragen
 • Luchtreiniger – Goed of slecht?

15 Belangrijke luchtreiniger feiten en statistieken

 1. Een luchtreiniger trekt lucht uit uw huis en een filter vangt microscopische deeltjes op voordat zuivere lucht terug in uw omgeving wordt geduwd.
 2. Er zijn veel verschillende soorten luchtreinigers, waaronder hoogrenderende deeltjeslucht (HEPA), ultraviolet en ionisch.
 3. Een echte HEPA filter luchtreiniger is het beste. Het kan 99,97 procent van de microscopische deeltjes opvangen.
 4. De beste luchtreinigermerken zijn Dyson, Rabbit Air en Levoit.
 5. Een luchtreiniger wordt geleverd met een Clean Air Delivery Rate (CADR), die aangeeft hoeveel zuivering het apparaat biedt.
 6. Luchtreinigers worden geleverd met veiligheidssloten die voorkomen dat kinderen en huisdieren van instelling veranderen.
 7. Het gevaarlijkste element van een luchtreiniger zijn de ozonniveaus. Ionisatoren kunnen schadelijke ozon uitstoten, wat ziekte kan veroorzaken.
 8. Er zijn veiligere ionisatoren. De beste manier om dit te meten is als het CARB-gecertificeerd is.
 9. De meest effectieve luchtreiniger is er een met zowel een echt HEPA-filter als actieve kool.
 10. Verwacht niet dat een luchtreiniger uw allergieën zal genezen.
 11. De wereldwijde markt voor luchtreinigers bedroeg 12,26 miljard in 2021.
 12. De markt groeit naar verwachting met 8,1 procent tussen 2022 en 2030.
 13. De drijvende factoren achter de groei zijn meer gezondheidsbewustzijn, hogere vervuilingsniveaus en meer ziekten in de lucht.
 14. Een HEPA-luchtreiniger is het meest populaire type.
 15. De commerciële industrie is goed voor 55 procent van de wereldwijde omzet van luchtreinigers, gevolgd door residentiële en vervolgens industriële.

Feiten over luchtreinigers

Eerst zullen we basisinformatie over luchtreinigers delen. We zullen het hebben over wat ze zijn, hoe ze werken en de verschillende soorten. Als u op zoek bent naar een voor uw huis, kunnen deze feiten uw koopreis helpen.

 1. Hoe werkt een luchtreiniger?: Een luchtreiniger gebruikt een ventilator om lucht uit uw omgeving te halen. De lucht gaat door een filter dat stof, mijten, allergenen, rook, schimmels en andere kleine microscopische deeltjes opvangt. Op zijn beurt stoot het zuivere lucht terug in je huis, zodat je gezondere lucht inademt.
 2. Soorten luchtreinigers: Je vindt er ultraviolette, HEPA en actieve kool luchtreinigers. Ionische luchtreinigers zijn ook beschikbaar, maar wees voorzichtig omdat deze ozon genereren. Elektronische, centrale lucht- en lucht-luchtwisselaars zijn ook beschikbaar.
 3. Een echt HEPA-filter is het beste: Wanneer u een luchtreiniger met een echt HEPA-filter kiest, weet u dat deze 99,97 procent van de kleine deeltjes zal opvangen. Deze kunnen tot 0,03 micron groot zijn.
  Dat omvat stof, pollen en huidschilfers van huisdieren. Als je allergieën hebt, kan dit ze drastisch verbeteren.
 4. De beste luchtreiniger merken: Bij het investeren in een luchtreiniger is het essentieel om rekening te houden met de merknaam en reputatie. Enkele gerenommeerde bedrijven zijn Dyson, Rabbit Air, Blueair, Honeywell, Levoit en GermGuardian.
 5. Overweeg de CADR-classificatie: De CADR-classificatie – een kwaliteitsnorm – staat voor Clean Air Delivery Rate. Hoe hoger deze beoordeling, hoe meer zuivering het apparaat biedt.

Een goede CADR-beoordeling moet ten minste 66 procent van de ruimte zijn. Een kamer van 150 vierkante voet moet bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een CADR-classificatie van ten minste 100.

Veiligheid van luchtreinigers

Helaas is het niet zo eenvoudig als het kopen van een luchtreiniger, het aansluiten en inschakelen. Deze systemen worden geleverd met enkele waarschuwingen. We zullen u door de vijf prominente veiligheidswaarschuwingen leiden om op te letten, zodat u deze apparaten zonder schade kunt gebruiken.

 1. Zoek naar veiligheidssloten: Als u kinderen of huisdieren in huis heeft, kies er dan een met een veiligheidsslot. Dit zorgt ervoor dat nieuwsgierige vingers – of poten – niet kunnen rommelen met instellingen.
 2. Pas op voor ozon: Het gevaarlijkste element van luchtreinigers is ozon. Ionisator luchtreinigers klinken misschien als perfectie, maar de ozon die ze uitstoten is gevaarlijk.
  Ozon is een laag in de atmosfeer die ons beschermt tegen de zon, maar het is niet iets dat je per se in je huis wilt. Ozon in huis kan ademhalingsproblemen veroorzaken als gevolg van de corona-ontlading. Dit is vooral schadelijk voor kinderen, ouderen en mensen met astma.
 3. Kies CARB-gecertificeerde ionisatoren: Als u een ionisator moet kiezen, kiest u er een die CARB-gecertificeerd is. Dit zorgt ervoor dat het veiligere ozonniveaus uitstoot.
 4. Kies een echte HEPA in combinatie met actieve kool: Voor de meest effectieve en veilige resultaten raden we aan om een echt HEPA-filter en een actief koolfilter te kiezen. Dit tweetrapsfilter verwijdert kleine verontreinigende stoffen, geuren, gassen en VOC’s. In testnormen is aangetoond dat dit het beste type luchtreiniger is.
 5. Verwacht niet dat het uw allergieën zal genezen: Hoewel luchtreinigers geweldig zijn voor mensen met allergieën, verwacht niet dat ze een magische remedie zijn. Als u allergieën heeft, zorg er dan voor dat u er een kiest met een echt HEPA-filter in plaats van HEPA-kwaliteit.

HEPA-grade filters zijn geïnspireerd op een echt HEPA-filter, maar ze zijn niet gecertificeerd of van medische kwaliteit. Het zal niet zoveel deeltjes vangen als een echt HEPA-filter. We raden aan dat de Levoit-luchtreiniger een H13-filter gebruikt, een van de meest effectieve.

Luchtreiniger markt en industrie

Of u nu sceptisch bent over luchtreinigers, het valt niet te ontkennen dat het een grote en groeiende industrie is. Laten we de gegevens van de luchtreinigerindustrie eens nader bekijken.

 1. De omvang van de Amerikaanse en wereldwijde markt: De Amerikaanse markt voor luchtreinigers bedroeg in 2020 2,17 miljard. De wereldwijde markt voor luchtreinigers bedroeg 12,26 miljard in 2021.
 2. De markt groeit: De wereldwijde markt voor luchtreinigers zal naar verwachting tussen 2022 en 2030 met 8,1 procent groeien.
 3. Drijvende factoren: De drijvende factoren voor de markt voor luchtreinigers zijn meer ziekten in de lucht, hogere vervuilingsniveaus en meer gezondheidsbewustzijn. Door dat te combineren met meer besteedbaar inkomen en een hogere levensstandaard, groeit de markt snel.
 4. Meest populaire types: Een HEPA-luchtreiniger is het meest populaire type luchtreiniger. Dit wordt gevolgd door actieve kool. Ionische filters zijn nog steeds populair, maar andere typen zijn langzaam aan het inhalen.
 5. Marktsegmentatie: Het commerciële deel van de markt is verantwoordelijk voor 55 procent van de wereldwijde omzet. Luchtreinigers zijn heel gebruikelijk in ziekenhuizen, hotels en andere openbare ruimtes. Na de commercial neemt het woongedeelte een groot percentage van de markt in beslag.

Tot slot is de industriële industrie verantwoordelijk voor de rest. Dit omvat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, drukkerijen, chemicaliën, productie en meer. Dit helpt bij stof, rook en asbest.

Veelgestelde vragen

Raden artsen luchtreinigers aan?

Veel artsen en allergologen raden luchtreinigers aan. Als u op zoek bent naar een vanwege allergiesymptomen, praat dan eerst met uw arts, omdat zij mogelijk ook andere remedies hebben om te helpen.

Het belangrijkste is dat artsen luchtreinigers met een HEPA-filter aanbevelen. Ze raden ook aan om luchtreinigers met gesloten deuren te gebruiken, omdat het meestal draagbare apparaten voor één kamer zijn.

Als u een centraal verwarmings- of koelsysteem heeft, kunt u luchtreinigers voor dit systeem kopen. Zoek in dat geval naar een met een MERV-classificatie (Minimum Efficiency Reporting Values) van ten minste 11 voor de beste efficiëntie.

Het is ook van vitaal belang dat u filters regelmatig vervangt. Gemiddeld is dit ongeveer elke drie maanden.

Moet ik slapen met de luchtreiniger aan?

Een luchtreiniger kan helpen bij het verbeteren van je slaapomgeving. Het kan de lucht zuiveren terwijl u geniet van uw slaap, de ademhaling verbeteren en allergie-achtige symptomen verminderen.

Misschien wilt u een luchtreiniger kiezen met een slaapinstelling die stiller en minder helder is. De Elechomes EPI081 Luchtreiniger heeft een slaapstand die het licht uitschakelt en het ventilatorvolume verlaagt. Je kunt zelfs essentiële oliën toevoegen, zoals lavendel, om je te helpen beter te slapen.

Hoe lang duurt het met een luchtreiniger om een kamer schoon te maken?

Het hangt af van het apparaat dat u hebt gekocht en de grootte van de kamer. Gemiddeld duurt het tussen de 30 minuten en drie uur. De kortere tijd is voor kleinere kamers en snellere apparaten, terwijl de langere tijd is voor grotere kamers.


Luchtreiniger – Goed of slecht?

Met deze 15 feiten en statistieken over luchtreinigers, bent u misschien op het hek over luchtreinigers. Maar het is belangrijk om te onthouden dat artsen en allergologen doen beveel ze aan, vooral als je allergieën hebt.

Houd er rekening mee dat echte HEPA-filters het meest effectief en het veiligst zijn. We raden aan om ionisatoren te vermijden omdat de ozon schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. Het is een persoonlijke beslissing voor welk type u kiest, maar als u een ionisator kiest, raden we u aan er een te kiezen die CARB-gecertificeerd is.

Dat gezegd hebbende, worden luchtreinigers steeds populairder en hopelijk op termijn veel effectiever.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe kun je je baarmoeder schoonmaken