Hoe huisdiervlekken op vloeren te reinigen (meest effectieve methoden)

Er zijn weinig dingen zo frustrerend als het moment waarop je een vleugje huisdierplas krijgt (of erger).  Het is niet alleen een gedoe om op te ruimen, maar het kan ook leiden tot vervelende vlekken.

We zijn zelf huisdiereigenaren, dus we voelen uw pijn. Ongelukken gebeuren. Maar met jaren van het bezitten van huisdieren, hebben we enkele van de beste methoden gevonden voor het reinigen van vlekken van huisdieren.

Met onze gids over het aanpakken van deze rotzooi, bent u gewapend met enkele oplossingen. Ongetwijfeld zult u zich in de toekomst meer op uw gemak voelen.

Inhoudsopgave
 • Hoe huisdiervlekken op vloeren te reinigen
 • Wat te doen als u vlekken van huisdieren opmerkt
 • Kan urine van huisdieren hardhouten vloeren beschadigen?
 • Hoe vlekken van huisdieren te voorkomen
 • Veelgestelde vragen
 • Houd het schoon

Hoe huisdiervlekken op vloeren te reinigen

Als je verkleuring en die penetrante huisdiergeur op je hardhouten vloer begint op te merken, ben je misschien te laat.

Urine van huisdieren kan hardhouten vloeren permanent beschadigen en een bedorven stank achterlaten. Soms is de enige oplossing het vervangen van de vloeren.

Maar voordat je in paniek raakt, laten we je zien wat je kunt proberen.

Er zijn veel verschillende methoden om vlekken en geuren te verwijderen. Ze werken het beste als je de vlekken en geuren meteen aanpakt. Dit zijn enkele van onze favorieten:

1. Witte azijn en grapefruitolie

Azijn is een zeer zuur product, maar op een goede manier omdat het volledig natuurlijk is. U kunt witte azijn voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals koken en schoonmaken. Azijn is ook een natuurlijke deodorizer en is zeer effectief in het verwijderen van penetrante geuren zoals urine (1).

Waarschuwing

Hoewel azijn een plaats heeft voor vlekken voor huisdieren, komt het ook met controverse, vooral op hardhouten vloeren.

Grapefruitolie heeft zeer krachtige antibacteriële eigenschappen (2). Door de natuurlijke citrusgeur past het perfect bij de zuurheid van azijn.

Veel mensen vermijden azijn vanwege de scherpe geur. Wanneer u echter grapefruitolie toevoegt, neemt dit de rand van de zuurheid weg. De gecombineerde oplossing creëert die kenmerkende citrus-schone geur die we allemaal koppelen aan een schoon huis.

Hoe te gebruiken

Vul een emmer warm water en voeg een kopje witte azijn en een paar druppels grapefruitolie toe. Geef het een snelle mix en begin met schoonmaken. Taaie vlekken zullen wat schrobben vereisen.

Veilig te gebruiken op

Azijn is vooral effectief in het terugbrengen van de glans naar harde oppervlakken.

Bij gebruik op hardhouten vloeren is het echter cruciaal om voorzichtig te zijn. Je moet nooit veel water gebruiken, omdat het het gevoelige oppervlak snel kan beschadigen. In plaats daarvan kunt u een spuitfles vullen met de oplossing en deze onmiddellijk afvegen als u klaar bent.

2. Witte azijn en zuiveringszout

Zuiveringszout is een ander universeel product dat bekend staat om zijn taai tegen vlekken – en hemels in cupcakes. In tegenstelling tot azijn is zuiveringszout sterk alkalisch (het tegenovergestelde van zuur) (3). Het wordt beschouwd als een milde schurende reiniger.

Dus wanneer je zuiveringszout en witte azijn combineert, creëer je een superreiniger. Witte azijn zal helpen om vlekken op te lossen en geuren te verwijderen, terwijl zuiveringszout vlekken zal elimineren en overtollig vocht zal opnemen.

Hoe te gebruiken

Er zijn voornamelijk drie manieren om deze methode te gebruiken. Ze lijken echter behoorlijk op elkaar.

1. Directe toepassing

Begin met het strooien van zuiveringszout rechtstreeks op de vlek. Het zuiveringszout zal snel t beginnen te absorberende vlek en mogelijke vloeistoffen. Gebruik een zachte borstel of spons om het gebied zachtjes te wrijven; niet schrobben. Het zou het oppervlak kunnen krassen.

Voeg pure witte azijn toe aan een spuitfles en geef het gebied een paar spritzes. Als je van scheikunde houdt, zul je dit graag bekijken. Het mengsel zal snel beginnen te schuimen en bubbelen. Je kunt het nu afvegen met een vochtige doek.

2. Een pasta maken

De tweede methode is door een pasta te maken met behulp van azijn en zuiveringszout. Breng de pasta aan op het getroffen gebied en laat het drogen. Eenmaal droog, schraap de overtollige pasta af en stofzuig het gebied.

Je kunt dit ook doen met zuiveringszout en water in plaats van azijn (4).

3. Maak een Spray

Het maken van deze zuiveringszout, azijn en afwasmiddelspray is geweldig voor het verwijderen van oude vlekken en geuren van huisdieren. Het werkt op alle soorten houten vloeren.

Meng in een spuitfles 1/3 kopje gedistilleerde witte azijn, 1/4 kopje zuiveringszout en een druppel afwasmiddel. Spuit op het getroffen gebied en laat het 15 minuten zitten voordat je het afveegt met een schone doek.

Strooi nog wat zuiveringszout over het gebied en laat het de hele nacht staan. In de ochtend stofzuig je het op en hopelijk is de geur verdwenen.

Voorkom schade

Test deze methoden eerst op een onopvallende plek om er zeker van te zijn dat ze uw vloeren niet verpesten.

Veilig te gebruiken op

We raden deze methode ten zeerste aan voor oudere vlekken op laminaatvloeren. Je kunt het ook op hardhouten vloeren gebruiken. Wees echter voorzichtig bij het aanbrengen van zuiveringszout op hardhouten vloeren.

Wacht niet

We raden u niet aan om het mengsel lang te laten weken. Breng in plaats daarvan de oplossing aan en wrijf meteen voorzichtig. Verwijder vervolgens en herhaal indien nodig.

3. Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is het eenvoudigste peroxide. Met zijn formule H2O2 is deze verbinding net iets stroperiger dan water (H2O).

Sommige mensen verwarren waterstofperoxide vaak met andere bleekmiddelen zoals chloor. Waterstofperoxide wordt echter beschouwd als een “veilig” bleekmiddel dat mild is en kan worden gebruikt op gekleurde oppervlakken (5). Houd er rekening mee dat het niet geweldig is voor het verwijderen van geuren.

Waarschuwing

Vermijd contact met de huid bij gebruik van waterstofperoxide. Hoewel u geen zuiver waterstofperoxide zult gebruiken, moet u het nog steeds met de nodige voorzichtigheid gebruiken.

Hoe te gebruiken

Koop een waterstofperoxide-oplossing met 3 procent sterkte en giet deze in een spuitfles. Breng het aan op de vlek en laat het een paar minuten zitten. Veeg het gebied af met een microvezeldoek. Mogelijk moet u wat elleboogvet gebruiken voor hardnekkige vlekken.

Spoel het gebied goed af en droog grondig. U wilt geen vocht achterlaten op uw hardhouten vloeren.

Hardere vlekken vereisen een langere inweektijd en herhaalde behandelingen.

Veilig te gebruiken op

Deze methode was in eerste instantie bedoeld voor hardhouten vloeren. Maar het is volkomen veilig om te gebruiken op andere harde vloeren zoals tegels en laminaat.

Wees voorbereid

Het enkele uren laten staan van de waterstofperoxide kan enige verkleuring op hardhouten vloeren veroorzaken. Je moet klaar zijn om daarna wat te schuren en te herstellen in het gebied.

4. Waterstofperoxide, baking soda en afwasmiddel

Om een effectievere en snelwerkende oplossing te maken die ook met geuren kan omgaan, kunt u waterstofperoxide, zuiveringszout en afwasmiddel mengen.

Hoe te gebruiken

Meng waterstofperoxide in een emmer of kleine container met water. Voeg gewoon een spuitje afwasmiddel en een theelepel zuiveringszout toe. Veeg het gebied af met een doek en droog het gebied.

Hardere vlekken kunnen meer schrobben of herhaalde behandeling vereisen.

Veilig te gebruiken op

U kunt deze methode op alle soorten harde vloeren gebruiken. U moet echter voorzichtig zijn met hardhouten vloeren. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid afwasmiddel en droog het gebied daarna snel af.

5. Enzymatische reiniger

Een van de meest effectieve methoden om vlekken van huisdieren te verwijderen, is het gebruik van een enzymatische reiniger. Dit zijn op enzymen gebaseerde oplossingen die gezonde bacteriën introduceren om van de puinhoop af te komen.

De bacteriën voeden zich met de verschillende biologische moleculen totdat er niets meer over is, en dan sterven ze. Enzymatische reinigingsmiddelen zijn ook top-rated bij het verwijderen van huisdier rommel van tapijten.

Hoe te gebruiken

Wanneer u enzymatische reinigingsmiddelen gebruikt, volgt u de instructies van de fabrikant. Sommigen hebben een langere inweektijd nodig dan andere. Maar over het algemeen breng je de reiniger aan en laat je hem de vlek opnemen.

Veilig te gebruiken op

Enzymatische reinigingsmiddelen zijn natuurlijk en veilig te gebruiken op alle soorten harde vloeren – inclusief hardhout.

Wat te doen als u vlekken van huisdieren opmerkt

Het vinden van vlekken van huisdieren op uw vloer kan ontmoedigend zijn. Snel actie ondernemen kan echter de schade verminderen.

Het eerste dat u moet doen, is overtollig vocht of materiaal verwijderen. Dep het gebied met een doek of papieren handdoek – altijd beginnend bij de randen en je een weg naar binnen werken. Beginnend in het midden van de vlek kan het zich verspreiden, waardoor schade aan een groter gebied ontstaat.

Zodra je de meeste rotzooi hebt weggedaan, is het tijd om de vlek en mogelijk onaangename geur aan te pakken. Gebruik een van de methoden die we hierboven hebben laten zien – ze zijn allemaal natuurlijk en veilig om te worden gebruikt in gezinshuizen.

Kan urine van huisdieren hardhouten vloeren beschadigen?

Hardhouten vloeren zijn gevoelig en zelfs als de uwe is verzegeld, kan urine nog steeds schade veroorzaken. Als uw huisdier vlekken heeft veroorzaakt in een gebied dat u niet hebt opgemerkt, kunnen de vloeistoffen in het hout zijn gedrenkt.

In veel gevallen moet de hardhouten vloer worden geschuurd en overgespoten. Dit werkt echter alleen als de vlek relatief ondiep is. Mogelijk moet u het hout volledig vervangen als de beits diep is.

Hoe vlekken van huisdieren te voorkomen

De beste manier om vlekken te reinigen is om ze in de eerste plaats te voorkomen. Het schoonhouden kan moeilijk zijn als je jonge huisdieren hebt die misschien nog niet voldoende zijn opgeleid. Maar we hebben deze tips nuttig gevonden:

 • Opleiding: Neem de tijd om uw huisdier te trainen en blijf geduldig. Het consequent trainen van uw huisdier om naar buiten te gaan, zal op de lange termijn zijn vruchten afwerpen. Houd ze uit de buurt van hardhouten vloeren terwijl je ze zindelijk maakt. Als je ze niet van hardhouten vloeren kunt houden, leg dan puppypads neer totdat ze weten dat ze buiten moeten plassen.
 • Voorbereiding: Houd er rekening mee dat er een puinhoop kan zijn om op te ruimen en houd een spuitfles klaar met een effectieve oplossing.
 • Schoon strooisel: Houd de kattenbak schoon voor je kat, zodat hij niet op zoek gaat naar alternatieve plekken. Gebruik een mat om te voorkomen dat er rommel op de grond wordt gesleept.
 • Regulier schema: Als je een hond hebt, zorg er dan voor dat je hem er vaak uithaalt. Denk misschien eens aan een regelmatig wandelschema. Je kunt ook een kattenbak kopen als je in een appartement woont of als het moeilijk is om de hond mee uit te nemen.
 • Sluit de vloeren af: Sluit uw hardhouten vloeren af met een hoogwaardige sealer die het hout beschermt tegen vochtschade. Breng het zo vaak opnieuw aan als de fabrikant adviseert.
 • Penetrerende olie: Het gebruik van een doordringende olie op uw vloeren kan de vezels van de vloer versterken. Dit stelt hen in staat om urine van huisdieren beter te verwerken, waardoor u een gemakkelijkere reinigingstaak krijgt wanneer uw huisdier een ongeluk krijgt.
 • Krattraining: Overweeg om je hond in een bench te trainen, zodat hij er is voor dutjes en overnachtingen. Dit voorkomt dat ze om twee uur ’s nachts op je hardhouten vloeren plassen en de vlek uren laten zitten voordat je hem vindt.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste urineverwijderaar voor huisdieren?

De beste urineverwijderaar voor huisdieren is Bio-Enzymatic Urine Digester met geurcontrole. Het maakt gebruik van enzymen om de vlek aan te vallen en de urine af te breken om verkleuring en geuren te verwijderen. Volg de richtlijnen van de fabrikant voor de duur van de tijd dat u het op de vlek moet laten zitten.

Wat kan ik gebruiken om te voorkomen dat mijn hond in huis plast?

De beste manier om te voorkomen dat uw hond in huis plast, is door onmiddellijk de urinevlek aan te pakken om de geur te verwijderen. Honden zijn gewoontedieren en zullen zich aangetrokken voelen tot dezelfde plekken omdat ze bekend zijn.

Hoe krijg je hondenurine uit laminaatvloeren?

De beste manier om hondenurine uit laminaatvloeren te krijgen, is door azijn gemengd met water te gebruiken en op de vlek te spuiten. Je kunt citroensap, zuiveringszout en uien toevoegen om geuren te neutraliseren. Veeg de vlekken af met een papieren handdoek en gooi het in de prullenbak.

Verwijdert citroensap zich van de geur van hondenurine?

Citroensap ontdoet zich wel van de geur van hondenurine. Je kunt ook gember, uien en azijn gebruiken, gemengd met zuiveringszout en water.


Houd het schoon

Omgaan met vlekken van huisdieren kan moeilijk en frustrerend zijn. Het laat vaak een puinhoop van verkleuring en geuren achter.

De methoden die we aanbevelen zijn natuurlijk en veilig te gebruiken rond uw gezin en huisdieren. Wanneer je nadenkt over welke methode je moet proberen, zorg er dan voor dat je voorbereid bent en alles bij de hand hebt wat je nodig hebt. We hebben uit de eerste hand ervaren hoe moeilijk het is om vlekken van huisdieren op vloeren te reinigen zonder de benodigde producten. Het is geen pretje!

Met deze ultieme gids bent u meteen volledig uitgerust voor het omgaan met rommel met huisdieren! Overweeg om uw vloeren en je pup van de hardhouten vloeren houden totdat hij zindelijk is om je het gedoe te besparen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe laptop scherm schoonmaken