Het identificeren van kleding &tapijt motten – Webbing kleding mot / case-dragende kleding mot


Kleding identificeren & Tapijtmotten

De meest voorkomende kledingmotten zijn de Webbing Kleding Mot, gemakkelijk te identificeren met een gouden kleur en ongeveer een halve inch lang, en de Case-Bearing Moth, die ongeveer 1/2 inch lang kan worden geïdentificeerd en hun voorvleugels zijn gevlekt bruin met één grote en een paar kleinere onduidelijke zwarte vlekken.

Deze mottensoorten kunnen kleding en ander huistextiel aanvallen en zijn algemeen bekend als kledingmotten of tapijtmotten, afhankelijk van waar hun larven worden gevonden die schade veroorzaken.

Het identificeren van kleding &tapijt motten – Webbing kleding mot / case-dragende kleding mot

Het is belangrijk op te merken dat kleding motten en Tapijt motten zijn niet afzonderlijke soorten – de soorten motten die kleding en tapijten aanvallen zijn hetzelfde – ze worden gewoonlijk ‘kleding’ of ’tapijt’ motten genoemd, afhankelijk van waar ze worden gevonden en welke stoffen ze targeten.

Het is ook belangrijk op te merken dat deze motten op zoek zijn naar dier-op basis van vezels om hun eieren te leggen – denk aan wol, Merino, kasjmier, zijde, veer, vacht.

De reden dat het dier-alleen op basis van vezels is dat de larven van kledingmotten en tapijtmotten voeden zich met keratine – een eiwit dat voorkomt in dierlijke vezels en ook in stof. Een groot deel van het stof bestaat uit menselijke huidcellen en haar dat dagelijks in huizen wordt afgeworpen. Er zijn twee hoofdmottensoorten die de meeste schade aan kleding en huistextiel veroorzaken. Zij zijn de Webbing Kleding Mot en de Case-Dragende Mot, ook bekend als de case making moth.

Er zijn twee hoofdmottensoorten die de meeste schade aan kleding en huistextiel veroorzaken. Zij zijn de Webbing Kleding Mot en de Case-Bearing Moth.

Webbing Kleding Mot (Gewone Kleding Mot)

De Webbing Kleding Mot (Tineola bisselliella) is ook bekend als de Gewone Kleding mot of gewoon kleding mot.

Gemakkelijk te herkennen met een gouden kleur en ongeveer een halve centimeter lang. Webbing Clothes Moths zullen meestal net na de verpopping vliegen en een plotselinge gebeurtenis zal vaak gebeuren met warmer weer in de lente. De overgang van winter naar lente triggert verpopping en de overgang naar de volgende levenscyclusfase. Vliegende kledingmotten zijn meestal op zoek naar paring.

webbing kleding mot
motten in val

Naarmate de volwassen kleermakersmotten volwassen worden, zullen ze minder actief zijn en de voorkeur geven aan donkere, ongestoorde gebieden en dat is precies de omgeving waar ze hun eieren zullen leggen – om ongestoord te zijn en op de dierlijke vezel gebaseerde voedselbron die de larven nodig hebben om te overleven nadat ze zijn uitgekomen.

Lees ook:   hoe granaatappel schoonmaken

Minder gebruikte hoeken van kasten of laden, gemonteerde tapijten onder meubels die zelden worden verplaatst en wollen tapijten zijn bijzonder favoriete plekken voor het leggen van eieren. Tapijten zijn ook een doelwit omdat het gemakkelijk is voor de larven om eronder te kruipen en hun schade van onderaf aan te richten. Webbing Clothes Moth-larven kruipen ook onder plinten op zoek naar verduisterde gebieden waar puin zich heeft verzameld en die bijgevolg voedsel bevatten.

De eieren zijn klein, de meeste zijn minder dan 1 mm lang en nauwelijks zichtbaar. Een vrouwtje zal tijdens haar leven enkele honderden leggen. De plaatsing van eieren wordt zorgvuldig gekozen op locaties waar ze de beste overlevingskans hebben.

De eieren zijn bevestigd met een lijmachtige substantie en kunnen vrij moeilijk te verwijderen zijn. Nadat het ei is uitgekomen, zal de larve van de kledingmot onmiddellijk op zoek gaan naar voedsel. Kledingmotlarven kunnen binnen twee maanden hun benodigde voedsel verkrijgen om door te gaan naar de volgende fase van hun levenscyclus, maar als de omstandigheden ongunstig zijn, zullen ze zich met tussenpozen gedurende lange tijd voeden. Of het nu twee maanden of twee jaar duurt, elke larve zal uiteindelijk een cocon spinnen waarin hij zal verpoppen en veranderen in een volwassene Webbing Kleding Mot. Kledingmotlarven blijven tussen één en twee maanden in deze cocons en komen dan tevoorschijn als volwassenen die klaar zijn om te paren en eieren te leggen.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, eten volwassen motten niet of veroorzaken ze geen schade aan kleding of stof. Het zijn de larven van de kledingmot die als enige verantwoordelijk zijn voor schade aan kleding en tapijten en die hun hele tijd doorbrengen met eten en foerageren naar voedsel.

Case-Bearing Moth

De Casusaring Kleding Mot (Tinea pellionella) is wijdverspreid in Noord-Amerika. De volwassenen worden meestal aangetroffen in de zomer en de vroege herfst, maar het geval dat motten die in menselijke woningen leven, het hele jaar door kan worden gezien.

De volwassenen van deze kleine mot zijn ongeveer 1/2 inch lang en hun voorvleugels zijn gevlekt bruin met een grote en een paar kleinere onduidelijke zwarte vlekken. De achtervleugels zijn effen lichtbruingrijs. Zowel de voorvleugels als de achtervleugels zijn omzoomd door een harige franje.

koffer met mot
kleding mot larven

De kast waardoor mottenlarven keratine eten, vergelijkbaar met het webbing kledingmotten, en gevonden in dierlijke stoffen – kleding en huistextiel, waaronder tapijten en tapijten. De Case-Dragende kleding Mot bouwt zelf een draagbare behuizing uit puin zoals vezels en haren, waarin ze zich kunnen verbergen.

Lees ook:   waar kun je het beste je bril mee schoonmaken

De levenscyclus van een tapijtmot & kledingmot

De tapijtmot heeft een zeer vergelijkbare levenscyclus naar een kledingmot.

De volwassenen leven niet lang en het gepaarde volwassen vrouwtje legt honderden eieren in haar korte leven. De eieren worden gelegd in de stillere, donkere en ongestoorde delen van tapijten en tapijten en liggen slapend gedurende ongeveer 4 tot 10 dagen voordat ze uitkomen. De larven kunnen tot 2 jaar leven, wat zorgt voor voortdurende schade terwijl ze door de wintermaanden eten, maar in warmere periodes zullen ze binnen 2 maanden na het uitkomen verpoppen, wat resulteert in een aantal cycli door de lente- tot herfstmaanden. De verpoppingsfase duurt maximaal 2 weken voordat de volwassenen tevoorschijn komen. De volwassenen zijn relatief onschadelijk en leven slechts 2-3 maanden, maar het probleem en het risico voor eigendom is duidelijk het risico van verdere eilegging en de plaag die van het land komt, vandaar de noodzaak om zowel volwassen als larvae stadia van de tapijtmotlevenscyclus in behandelingsroutines aan te pakken.

Kleding Mot Levenscyclus

Voor meer informatie over de kleding mot levenscyclus, zie onze pagina die de volledige levenscyclus van de kledingmot.

Kleding Moth Traps

MothPrevention kleding mot vallen bevatten specifieke feromonen die de mannelijke Webbing Clothes Moth en mannelijke Case-Bearing Moths zullen aantrekken – de feromonen verschillen van die welke nodig zijn om pantry-motten te vangen (Indian Meal Moths zijn de meest voorkomende). Daarom is het zo belangrijk om de soort te identificeren waarvan u denkt dat deze een probleem is.

Ons kledingmotten feromoonvallen zijn zeer effectief en ontwikkeld in Duitsland – ze zijn bewezen door middel van laboratoriumtests en feedback van klanten superieur te zijn aan die in de VS en China. Ze zijn een kleine prijs om te betalen om uw investeringsstukken en kostbaar huistextiel te beschermen.

Andere soorten en soorten huismotten

Hoewel ze veruit de meest voorkomende zijn, herken je je motten misschien niet als de bovenstaande; het kan zijn dat je Witschoudervlinders of Bruine huismotten, die beide kleding kunnen beschadigen.

Het identificeren van kledingmotten &tapijtmotten met afbeeldingen

Gebruik onze onderstaande fotogids om kledingmotten en tapijtmotten te identificeren. Klik op de afbeeldingen voor meer informatie over elke soort.

Zoek naar 1/2-inch lange buff-gekleurde motten met smalle vleugels met haren langs de randen. Dit zijn volwassen kledingmotten. De volwassenen eten geen stof, maar hun aanwezigheid betekent dat er eieren worden gelegd die stofetende larven zullen produceren.

Lees ook:   Hoe kauwgom uit kleding te krijgen

Controleer op de larven van de kledingmot als er volwassen motten aanwezig zijn. De larven zijn roomwit gekleurde rupsen, die wel 1/2 inch lang kunnen zijn. Identificeer larven van de tapijtmot door hun voedingstunnels van zijde of webbing-patches die op de stof zijn achtergelaten terwijl ze zich verplaatsen.

Volwassen webbing kledingmotten hebben een vleugelspreid van ongeveer 1/2-inch en die van het mannetje is iets minder… Het lichaam is ongeveer 1/4-inch lang met vleugels gevouwen en goudgeel met een satijnachtige glans (zie foto hieronder). Een plukje roodgouden haren op het hoofd is rechtop en roodachtig goud. Eieren zijn ovaal, ivoor en ongeveer 1/24 inch lang. Larven zijn een glanzend, roomwit met een bruine kop, tot 1/2 inch lang. De larven spinnen lange draden en bouwen tunnels van zijde.

Kledingmotlarven voeden zich met wol, veren, bont, haar, leer, pluis, stof, papier en af en toe katoen, linnen, zijde en synthetische vezels. Ze zijn vooral schadelijk voor stof gekleurd met dranken, olie uit haar en zweet. De meeste schade wordt aangericht aan artikelen die lange tijd ongestoord zijn gebleven, zoals oude wollen dekens, wollen bekleding, gevederde hoeden, antique poppen en speelgoed, weefwerk, wandkleden, pianovilten, oud bont, en vooral wollen tapijten onder zware meubels en kleding in opslag.

Beschadigde stoffen hebben gaten die door kleine, witte larven worden opgegeten en hebben vaak zijden kisten, lijnen van zijden draden en fecale pellets over het oppervlak van de materialen. Motten zijn destructief tijdens het larvenstadium. Volwassen “molenaars” of motten zijn volledig onschadelijk.

Kleding en Tapijt Moth Control

We hebben eenvoudig te volgen, stap voor stap handleidingen voorbereid om u te begeleiden bij het omgaan met kleding en tapijtmotten:

Hoe stop ik motten die mijn kleding eten?

Hoe kom ik van tapijtmotten af & Tapijtmottenlarven?


Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.