Hoe babyflessen te steriliseren (dood die ziektekiemen)

Als je een baby hebt, is het laatste wat je wilt doen je baby ziek maken door zijn of haar flessen niet goed schoon te maken. Bovendien heb je misschien gehoord dat je ook de flessen van je pasgeborene moet steriliseren.

Dus vandaag bespreken we hoe je babyflessen kunt schoonmaken en wanneer je moet overwegen ze te steriliseren om je baby gezond te houden.

Inhoudsopgave
 • Schoonmaken versus ontsmetten van babyflessen
 • Hoe babyflessen schoon te maken
 • Hoe babyflessen te steriliseren
 • Tips voor het snel schoonmaken van babyflessen
 • Wanneer kan ik stoppen met het steriliseren van flessen?
 • Veelgestelde vragen

Schoonmaken versus ontsmetten van babyflessen

Het schoonmaken van babyflessen verwijdert melk, vuil en de meeste ziektekiemen. Het verwijdert echter niet altijd alle ziektekiemen. Het ontsmetten van babyflessen verwijdert alle ziektekiemen en helpt uw kind te beschermen. Dit is een belangrijke stap omdat bacteriën die in de fles van je baby achterblijven in de melk zullen groeien en dat kan schadelijk zijn voor je kind.

Reiniging

 • Definitie: Het gebruik van zeep en water om voedseldeeltjes en de meeste ziektekiemen fysiek te verwijderen.
 • Procedures: Was de flessen met zeep en heet water.
 • Hoe vaak: Nadat de fles is gebruikt.

Opschonen

 • Definitie: Doodt alle ziektekiemen en maakt de fles hygiënisch en veilig in gebruik.
 • Procedures: Gebruik kokend water om de flessen te steriliseren.
 • Hoe vaak: Varieert.

Wanneer moet je babyflessen ontsmetten?

Je moet babyflessen minstens één keer per dag ontsmetten, zo niet vaker. Dit is erg belangrijk voor pasgeboren baby’s jonger dan 3 maanden, premature baby’s, baby’s met een verzwakt immuunsysteem of baby’s die een medische behandeling ondergaan. In deze gevallen moet elke fles worden ontsmet voordat u deze voor uw baby gebruikt. Een praktische manier om dit te doen is om de avond ervoor een paar flessen tegelijk te ontsmetten, zodat ze ’s ochtends klaar zijn voor de dag.

U moet ook babyflessen ontsmetten de eerste keer dat u ze gebruikt, ongeacht de leeftijd van uw kind. De reden is dat je niet weet waaraan de flessen zijn blootgesteld voordat je ze ontving, dus wees veilig en ontsmet de flessen voordat je ze gebruikt om je baby te voeden. Je kunt dit zelfs voor de geboorte doen, terwijl je je voorbereidt op de komst van je baby.

Ontsmet ook babyflessen wanneer uw kind thuiskomt van de kinderopvang, als uw kind ziek is geweest of als een broer of zus de fles heeft gebruikt. Dit voorkomt onbedoelde besmetting en voorkomt dat uw kinderen ziek worden.

Anders, als je een gezond ouder kind hebt, hoef je de babyflessen misschien niet te ontsmetten. U moet ervoor zorgen dat flessen na elk gebruik zorgvuldig worden gereinigd.

Hoe babyflessen schoon te maken

De eerste stap is het schoonmaken van de babyflessen. Dit verwijdert voedseldeeltjes en de meeste ziektekiemen uit de babyflessen.

Met zeep

Babyflessen en tepels wassen met zachte flessenborstel en afwasmiddel

Babyflessen kun je gemakkelijk met de hand wassen met afwasmiddel en heet water. Het kost niet veel tijd en geeft je schone flessen in slechts een paar minuten.

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Handzeep
 • Schoon bassin
 • Flessenborstel
 • Reinig en droog theedoek

1. Je handen wassen

De eerste stap is om je handen minstens 20 seconden met water en zeep te wassen om er zeker van te zijn dat je handen schoon zijn en dat je niet per ongeluk ziektekiemen in de fles van je baby introduceert.

2. Neem de fles uit elkaar en spoel af

Haal de fles uit elkaar en spoel elk onderdeel af onder stromend water. Zet de flessen niet in de gootsteen, omdat gootstenen vol kunnen zitten met ziektekiemen. Plaats in plaats daarvan de onderdelen in een schoon bassin op het aanrecht.

3. Was de flessen

Nadat alle stukken in het bassin zijn geplaatst, plaatst u het bassin in de gootsteen. Vul het met heet water en een spuitje afwasmiddel. Schrob elk stuk met een schone flessenborstel die je alleen gebruikt voor het wassen van de flessen van je baby.

4. Spoelen en drogen

Spoel de stukjes af onder stromend water en leg ze op een schone, droge theedoek om aan de lucht te drogen. Probeer de stukjes niet droog te wrijven of te deppen, omdat dit ziektekiemen kan introduceren in uw schone babyfles.

5. Schoon bassin en borstel

Spoel het bassin af en borstel nadat je klaar bent. Als uw kind jonger is dan 3 maanden, ziek is, medische behandelingen krijgt of prematuur is, moet u de wastafel wassen en borstelen met zeep en heet water elke keer dat u de babyflessen wast. Anders hoeft u alleen de wastafel te wassen en om de drie dagen of zo te borstelen.

In vaatwasser

Als je babyflessen vaatwasmachinebestendig zijn, dan is het wassen in de vaatwasser de gemakkelijkste manier om ze schoon te maken.

 • Tijd: 2 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Mesh zak of gesloten mand
 • Papieren handdoekjes of schone vaatdoek
 • Baby veilig wasmiddel

1. Haal de flessen uit elkaar en spoel af.

Haal de babyflessen uit elkaar en zorg ervoor dat de tepels, flessen, doppen, ringen, kleppen, etc. gescheiden zijn. Spoel vervolgens de gescheiden componenten van de fles af onder stromend water. Het maakt niet uit of het water koud, warm of warm is.

2. Was de flessen

Plaats kleine delen van de fles in een gaaszak of een mand met gesloten bovenkant. Zo voorkom je dat ze onderaan de vaatwasser of in het filter van de vaatwasser terechtkomen.

Plaats vervolgens alle flesstukken, inclusief de gaaszak van kleine onderdelen, op de bovenste plank van de vaatwasser. Stel de vaatwasser in om te wassen met de heetst mogelijke stand.

3. Verwijder de flessen

Was je handen voordat je de flessen uit de vaatwasser haalt. Dit zal helpen om onbedoelde besmetting te voorkomen.

Als de stukjes nog nat zijn, leg ze dan op een papieren handdoek of maak een schone en droge theedoek schoon om aan de lucht te drogen. Wrijf of dep de componenten niet om ze te drogen. Dit verhoogt het risico op het per ongeluk verspreiden van ziektekiemen en het ziek maken van je baby.

Wanneer de componenten droog zijn, bewaar ze dan op de juiste manier in een schone ruimte uit de buurt van stof en vuil.

Hoe babyflessen te steriliseren

Als uw vaatwasser warm water en een warmtedrooginstelling of een ontsmettingsinstelling heeft, hoeft u geen extra stap toe te voegen om de flessen van uw baby te steriliseren. Anders beveelt de CDC aan dat u babyflessen steriliseert in kokend water of stoom en alleen bleekmiddel als laatste redmiddel gebruikt.

Op Kachel

Het is gemakkelijk om babyflessen op het fornuis te koken. Je hebt een pot nodig die groot genoeg is om alles vast te houden, samen met een tang om items na sterilisatie te verwijderen.

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Pot
 • Tang
 • Reinig en droog vaatdoek

1. Doe de fles in een pot en dek af met water

Doe de gedemonteerde en gereinigde flesdelen in een pot samen met de flessenborstel. Als het past, neem dan ook het bassin op dat je hebt gebruikt om de flessen schoon te maken. Bedek alles met water.

2. Koken

Zet de pot op het fornuis en zet het vuur aan. Verwarm het water tot het kookt. Stel de timer in op 5 minuten.

3. Verwijder stukjes fles

Verwijder de flesstukken met een schone tang en leg ze op een schone vaatdoek om aan de lucht te drogen.

In magnetron

Een magnetron kan worden gebruikt om de fles te stomen. De beste methode is om de instructies van de fabrikant te controleren. Als deze niet beschikbaar zijn, volgt u deze stappen.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Magnetron kom
 • Ovenwant
 • Reinig en droog vaatdoek

1. Schone magnetron- en flesonderdelen

De eerste stap is om cleun op de magnetron- en flesonderdelen. Doe de schone tepels en ringen in een schone magnetronbak en zet ze apart.

2. Magnetronflessen

Vul de flessen halfvol met water. Zet ze in de magnetron. Magnetron ze op hoog gedurende 1-2 minuten.

Wacht een paar minuten voordat u de flessen uit de magnetron haalt met behulp van ovenwanten en dump het water in de gootsteen. Zet de flessen opzij om aan de lucht te drogen.

3. Magnetron nippels en ringen

Neem de kom die je in stap één opzij hebt gezet en doe er voldoende water in om de tepels en ringen te bedekken. Zet het in de magnetron.

Magnetron de kom met de tepels en ringen gedurende 1-2 minuten.

Wacht een paar minuten voordat je de kom met ovenwanten verwijdert. Gooi het water weg en leg de tepels en ringen op een schone en droge doek om aan de lucht te drogen.

Met Bleach

Bleekmiddel wordt alleen aanbevolen voor gebruik als je de flessen van je baby niet kunt koken of stomen om ze te steriliseren.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Ongeparfumeerd bleekmiddel
 • Water
 • Bekken
 • Reinig en droog vaatdoek

1. Bereid bleach-oplossing voor

Maak het bassin schoon waarin je je babyflessen gaat steriliseren. Bereid vervolgens uw bleekoplossing door 2 theelepels ongeparfumeerd bleekmiddel te mengen in 16 kopjes, of één liter water. Maak genoeg van de oplossing om uw bassin te vullen, omdat u alle items erin moet onderdompelen.

2. Onderdompelen en weken

Dompel alle flesonderdelen en de flessenborstel onder in de oplossing en zorg ervoor dat er geen luchtbellen achterblijven. De tepels moeten de bleekoplossing erdoorheen geperst hebben om ze te ontsmetten.

Laat de items minstens 2 minuten weken.

3. Verwijderen en aan de lucht drogen

Verwijder de items uit de bleekoplossing met schone handen of een schone tang. Leg ze op een schone theedoek om aan de lucht te drogen.

Spoel de items niet uit. Spoelen loopt het risico de items te besmetten. Ook breekt bleekmiddel snel af in de lucht en zal het je baby niet schaden.

Met aanrechtsterilisator

Productafbeelding van de Baby Brezza-fles & Borstkolfsterilisatordroger - Elektrische stoomsterilisatormachine voor plastic en glazen flessen, pomponderdelen, fopspenen, borstkolfonderdelen - Universele pasvorm

Een andere optie voor het steriliseren van babyflessen is om een aanrechtsterilisator te gebruiken. Een aanrechtsterilisator stoomt de onderdelen van de babyfles voor u, maar het is de duurste optie die beschikbaar is.

U moet de instructies van de fabrikant volgen om uw aanrechtsterilisator te gebruiken.

Tips voor het snel schoonmaken van babyflessen

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om het proces van het reinigen en ontsmetten van de flessen van uw baby te versnellen, zodat u kostbare tijd kunt besparen.

 • Zorg ervoor dat je genoeg babyflessen hebt om een hele dag mee te gaan, zodat je babyflessen niet elke keer dat je kind honger heeft, hoeft schoon te maken en te ontsmetten.
 • Als je vaatwasser een warmwater- en warmtedroogstand of een ontsmettingsinstelling heeft, zorg er dan voor dat je deze gebruikt wanneer je je babyflessen schoonmaakt. Op deze manier zal je vaatwasser de babyflessen voor je schoonmaken en ontsmetten.

Bonustip

Als de babyflessen gekleurd zijn of een vieze geur hebben, verwijder de geur dan met azijn. Meng een oplossing van 1:1 witte azijn en water om de flessen een nacht te laten weken.

Wanneer kan ik stoppen met het steriliseren van flessen?

Als je een gezonde baby hebt, kun je na 3 maanden stoppen met het steriliseren van flessen. Als uw kind echter te vroeg is geboren, een verzwakt immuunsysteem heeft of een medische behandeling ondergaat, moet u de flessen minstens één keer per dag blijven steriliseren. U moet ook doorgaan met het steriliseren van flessen als u geen toegang heeft tot schoon water.


Veelgestelde vragen

Moet je babyflessen steriliseren?

Ja, u moet babyflessen steriliseren om te voorkomen dat uw kind ziek wordt.

Kun je babyflessen in de vaatwasser wassen met andere gerechten?

Ja, zolang je geen vette of vettige vaat in de vaatwasser doet. Ook is het het beste als je eerst lichtjes de afwas doet.o eventuele verkleuring van de flessen te voorkomen.

Hoe lang blijven babyflessen steriel?

Babyflessen blijven tot 24 uur steriel.

Is het veilig om plastic babyflessen te koken?

Hoewel u de meeste plastic babyflessen veilig kunt koken, controleert u altijd de instructies van uw fabrikant om er zeker van te zijn dat uw flessen veilig kunnen worden gekookt.

Hoe steriliseer je babyflessen op natuurlijke wijze?

De beste manier om babyflessen op natuurlijke wijze te steriliseren, is door de flessen 5 minuten te koken.

Moet ik containers of schepjes voor zuigelingenvoeding reinigen?

Zuigelingenvoeding moet droog blijven, dus maak geen schepjes schoon, tenzij ze op de grond zijn gevallen of vuil zijn geworden. Was ze vervolgens zoals je een babyfles zou doen en laat de schepjes aan de lucht drogen voordat je ze terugbrengt naar de container.

Reinig nooit de binnenkant van een babyvoedingscontainer, omdat deze minder snel besmet raakt als deze droog blijft. Baby’s worden ziek van besmetting aan de buitenkant van de zuigelingenvoedingscontainer.

Als u de buitenkant van de container moet reinigen, gebruik dan een desinfecterend doekje of papieren handdoek besproeid met desinfectiemiddel om het af te vegen. Wacht tot het droog is voordat je het opent.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   The Pink Stuff - De Alles Set