Hoe een donzen dekbed te drogen

Donzen dekbedden zijn duurzaam, superwarm en ze helpen je lichaamstemperatuur op peil te houden. Ze zijn gemaakt van de donzige veren onder de buitenveren van de buik van een vogel. Omdat ze zacht en licht zijn, voelt het luxe en wolkachtig aan als je in een donzen dekbed bent gewikkeld.

Maar als het gaat om wassen – hoe doe je het precies? Nou, we zijn hier om het je te vertellen! Bovendien leren we je hoe je een donzen dekbed kunt drogen, zodat je het in een mum van tijd weer om je heen kunt laten wikkelen.

Inhoudsopgave
 • Waarom werd mijn donzen dekbed geel?
 • Is het beter om een donzen dekbed te wassen of chemisch schoon te maken?
 • Hoe vaak moet je een donzen dekbed wassen?
 • Kun je een donzen dekbed wassen dat alleen chemisch schoon is?
 • Hoe een donzen dekbed in de wasmachine te wassen
 • Hoe een dekbed te drogen
 • Hoe zorg je voor je donzen dekbed
 • Aan de slag gaan

Waarom heeft mijn Down Dekbed Geel worden?

Het is normaal dat lakens en dekbedden na verloop van tijd geel worden. Daarom raden we aan om ze om de paar jaar te vervangen. Dons is van nature absorberend, dus het neemt gemakkelijk oliën op. Dit omvat lichaamsoliën (zoals zweet), speeksel, huidverzorgingsproducten en lotions. Als deze vloeistoffen drogen, kunnen ze een vergeelde vlek creëren.

Regelmatige reiniging kan helpen om het dekbed fris te houden, evenals het gebruik van een dekbedhoes.

Is het beter om een donzen dekbed te wassen of chemisch schoon te maken?

We raden niet aan om een donzen dekbed naar de stomerij te brengen, omdat ze agressieve chemicaliën gebruiken om stoffen schoon te maken.

Controleer voordat u een donzen dekbed wast altijd eerst het onderhoudsetiket. Als er staat dat het goed is om in de machine te wassen, kun je dit thuis doen of in een wasserette met een machine van commercieel formaat.

Als er echter staat dat je niet in de machine moet wassen, raden we aan om het naar een gespecialiseerd bedrijf te brengen. Deze bedrijven gebruiken meestal specifieke reinigingsmethoden waarbij geen agressieve chemicaliën, hitte of hoge druk betrokken mogen zijn. Als u twijfelt, controleer dan eerst bij het bedrijf naar hun methoden.

Hoe vaak moet je een donzen dekbed wassen?

Goed nieuws! Niet zo vaak. Als u geen dekbedovertrek gebruikt, raden we u aan deze elk jaar te wassen. Als je toch een dekbedovertrek gebruikt, is elke twee tot drie jaar prima.

Kun je een donzen dekbed wassen dat alleen chemisch schoon is?

Ja. Omdat het dekbed is gemaakt van natuurlijke materialen, is het niet werkelijk moet chemisch gereinigd worden (1).

U kunt een stomerijkit voor thuis gebruiken of deze naar een professional brengen die het zonder stomerijmethoden zal reinigen. Veel fabrikanten labelen items als “alleen chemisch reinigen”, zodat ze niet de schuld kunnen krijgen als er dingen misgaan wanneer u het thuis wast.

Hoe een donzen dekbed in de wasmachine te wassen

Voordat je begint, bekijk deze dingen

 • Kijk naar het zorgetiket. Controleer of het dekbed geschikt is voor de wasmachine.
 • Zoek naar losse veren. Als u er een vindt, kan dit betekenen dat de stof is gescheurd. Repareer dit voordat u het dekbed wast.
 • Spot behandel eventuele vlekken van tevoren.
 • Zoek naar iets anders dat kan betekenen dat het tijd is om het dekbed te vervangen. Als u bijvoorbeeld schimmel en meeldauw vindt, is het tijd om uw dekbed te vervangen.
 • Je moet elke maand of zo op zoek gaan naar vlekken, vlekken, schimmel, meeldauw en tranen. Op die manier kun je yucky vlekken en vergeling op de hoogte houden.
 1. Gebruik een grote front-loading machine. Je hebt een ruime machine nodig om het dekbed te laten bewegen. Een top-loading machine heeft een center agitator die de stof kan scheuren.
 2. Knip eventuele losse draden af om vast te houden aan de machine.
 3. Plaats het dekbed zo gespreid mogelijk in de machine. Stop het niet in verfrommelde en overspoel de machine niet met andere items.
 4. Stop twee tennisballen in twee sokken. Leg ze daar met het dekbed in. Dit helpt vuil te verwijderen en voorkomt dat het dekbed zich ophoopt.
 5. Voeg een klein beetje zacht wasmiddel toe aan de dispenser. Minder dan de aanbevolen hoeveelheid is beter om ervoor te zorgen dat het allemaal wegspoelt en geen residu achterlaat.
 6. Zet de machine op een warme, zachte cyclus. Warm en koud water kan het dekbed beschadigen.
 7. Voeg indien mogelijk een extra spoeling toe. Begin dan met de wasmachinecyclus.
 8. Wanneer de cyclus is voltooid, moet u ervoor zorgen dat alle zeepresten verdwenen zijn. Als dit niet het geval is, herhaal dan de wascyclus zonder extra wasmiddel.

Waarschuwing

Voeg geen wasverzachter toe. Het laat een residu achter op het dekbed en verzwaart de pluisjes. Ook kan wasverzachter de absorberende eigenschappen van een stof verminderen. Je wilt niet dat dat je donzen dekbed overkomt.

Kan ik mijn donzen dekbed wassen in een wasmachine met bovenlader?

Dat moet je niet doen, want het middelste roerwerk kan de stof scheuren.

Kun je een ganzendons dekbed in de wasmachine doen?

Ja, maar je moet ervoor zorgen dat het grondig wordt gespoeld en snel gedroogd voordat je het opnieuw gebruikt, anders kan het leiden tot schimmel en meeldauw. Ook raden we een natuurlijk wasmiddel aan voor ganzendons.

Hoe was je een dekbed dat niet in de wasmachine past?

Breng het naar een wasserette of service waar ze wasmachines met een grote capaciteit hebben. Het is onwaarschijnlijk dat u uw queensize of kingsize donzen dekbed in uw wasmachine kunt plaatsen.

Hoe een dekbed te drogen

De meeste donzen dekbedden kunnen machinaal gedroogd worden, maar controleer altijd het onderhoudsetiket.

Luchtdrogen van een donzen dekbed

 1. Verwijder voorzichtig het donzen dekbed uit de wasmachine.
 2. Leg het dekbed plat in plaats van aan de lijn te hangen. Dit voorkomt dat het uitrekt. Ook wanneer het op de lijn is, zal het “vochtige plekken” ontwikkelen die kunnen leiden tot schimmel en meeldauw.
 3. Zet het op een schone, zonnige plek en geef het de tijd. Als het echter warmer is dan 95 ° F, kan de hitte ervoor zorgen dat het donzen dekbed zijn elasticiteit verliest (2).
 4. Zodra het dekbed droog is, schud je het uit om de donsveren te herverdelen en ervoor te zorgen dat er geen natte plekken zijn.

U kunt het dekbed een tijdje aan de lucht drogen en vervolgens afmaken door het in de droger te doen om ervoor te zorgen dat het 100 procent droog is voordat u het weer op uw bed legt. Voor volledige instructies voor het drogen in de droger, bekijkt u echter de volgende sectie.

In de droger een donzen dekbed

 1. Haal het dekbed voorzichtig uit de wasmachine.
 2. Zet het dekbed in een droger met hoge capaciteit. Net als in de wasmachine heeft het dekbed ruimte nodig om te bewegen.
 3. Voeg je sokken met tennisballen toe om te helpen bij het opfleuren van het dekbed.
 4. Stel het apparaat in op de laagste warmtestand. Dit duurt langer maar voorkomt krimp.
 5. Controleer het dekbed elke 30 minuten. Pauzeer de cyclus en verwijder het dekbed. Pluis het dekbed voorzichtig en verdeel het gelijkmatig in de machine.
 6. Controleer na een paar uur of het dekbed helemaal droog is. Als het er bijna is, kun je het terug in de machine zetten of de laatste uren plat buiten leggen.
 7. Zorg ervoor dat het 100 procent droog is voordat je het weer op je bed legt.

Hoe lang duurt het om een donzen dekbed te drogen?

Op een lage warmte-instelling kan het minstens vier uur duren , maar bereid je erop voor dat het tot 12 uur duurt, vooral als je het aan de lucht droogt. Het is een goed idee om vroeg in de ochtend met het was- en droogproces te beginnen, zodat het dekbed droog is voor het slapengaan. Of heb alternatieve slaapplaatsen voor die nacht.

Kan ik mijn donzen dekbed aan de lucht drogen?

Ja, maar verwacht dat het langer duurt. Omdat de meeste donzen dekbedden in de droger kunnen worden gedroogd, raden we het aan omdat het u tijd bespaart.

Waarom werd mijn dekbed hard in de droger?

Dekbedden kunnen na het drogen stijf aanvoelen omdat er nog vochtzakken zijn. Het is noodzakelijk dat je het eruit haalt en het elk half uur pluist. Het is ook essentieel om de tennisballen toe te voegen om luchtigheid tijdens de cyclus aan te moedigen.

Zorg er ook voor dat je een laag vuur gebruikt.

Hoe maak je een donzen dekbed weer pluizig?

Als je al onze tips opvolgt, moet je dekbed weer pluizig zijn zodra het volledig droog is. Tussen de wasbeurten door, zorg ervoor dat je je dekbed elke ochtend schudt voordat je het bed opmaakt. Dit zal de luchtigheid weer in de hand werken!

Als dit niet werkt, pluis dan de klonten donsveren met de hand op. Zoek plaatsen waar ze zijn samengeklonterd en masseer ze zachtjes terug op hun plaats.

Hoe zorg je voor je donzen dekbed

Laten we enkele tips samenvatten voor het verzorgen van uw donzen dekbed, zodat het lang in goede staat blijft.

 • Schud het donzen dekbed dagelijks om luchtigheid te bevorderen en vocht te luchten.
 • Als u een dekbedovertrek gebruikt – wat we aanbevelen – was deze dan minstens maandelijks.
 • Spot behandel vlekken elke keer dat ze verschijnen, of minstens één keer per jaar.
 • Zorg er altijd voor dat het dekbed volledig droog is voordat u het opnieuw gebruikt om schimmel en meeldauw te voorkomen.
 • Was je dekbed altijd in warm water. Warm en koud water kan schade veroorzaken.
 • Maak je geen zorgen als het dekbed plat, stinkend en niet pluizig is wanneer je het uit de wasmachine haalt. De droogroutine zal het weer opfleuren en eventuele geuren verwijderen. Dons kan slecht ruiken als het nat is, dus snuif het om te zien of het volledig droog is.
 • Gebruik nooit wasverzachter of drogervellen.
 • Lijndrogen kan de kans op klontering, natte plekken en schimmel vergroten.
 • Stoom of strijk je donzen dekbed nooit.
 • Was je donzen dekbed niet in een bovenlader.

Aan de slag gaan

Nu je de beste tips voor het wassen van een donzen dekbed kent, is het tijd om ermee aan de slag te gaan! Met deze tips maak je je weelderige donzen dekbed gemakkelijk schoon en droog je. Zodra het weer op het bed ligt, voelt het luxer dan ooit.

Vergeet niet om dit één keer per jaar te doen als je geen dekbedovertrek gebruikt. Als u een dekbedovertrek gebruikt, kunt u tot drie jaar tussen de wasbeurten gaan. Maar als je de tijd hebt, is het sowieso helemaal oké om dit jaarlijks te doen!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Dank u voor uw Terugkoppeling!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?