Hoe zich te ontdoen van motten thuis


een gelukkige vader en zoon die thuis op hun loungetapijt liggen

Motten zijn te vinden in elke staat in de VS en komen veel voor in Europa en Canada. Het hebben van motten in uw huis is niet ongewoon. Deze motten kunnen binnendringen via kieren rond deuren en ramen of zelfs via uw ventilatiesysteem. Motten kunnen zelfs eieren leggen op tweedehands meubels of tapijten die later in uw huis uitkomen.

In het larvenstadium kunnen deze insecten een ravage aanrichten in uw huis. Vliegende volwassen motten zijn net zo vervelend als ze je muren infiltreren! Hoewel niet alle mottenlarven stof, vloerbedekking of voorraadkastartikelen zullen beschadigen, zijn sommige soorten bijzonder problematisch in huizen.

Vraagt u zich af hoe u thuis van motten afkomt? Hieronder zullen we bespreken hoe motten thuis te detecteren, waarom ze verschijnen en hoe ze te bestrijden. We zullen ook bespreken waar u motten kunt lokaliseren en hoe u uw huis in de eerste plaats tegen motten kunt beschermen!

Wat veroorzaakt motten in het huis?

Eerst en vooral, wat zorgt ervoor dat motten uw huis binnenkomen? Vrouwelijke motten worden meestal aangetrokken door een natuurlijke vezel of een droge voedselbron om hun eieren te leggen en hun larven een stevig feest te geven zodra de eieren zijn uitgekomen. Motten houden van ongestoorde gebieden, bij voorkeur in donkere hoeken, achter meubels en andere beschutte gebieden in uw huis.

een kat die zich verstopt onder meubels in een donker hoekje

Motten kunnen uw huis binnendringen via kieren in de buurt van uw deuren of vensterbanken. Open deuren en ramen zijn een andere veel voorkomende manier waarop motten een huis binnenkomen. Ze kunnen ook binnenkomen via uw ventilatiesysteem, luchtkanalen of raam-airco’s.

Soms komen motten van elders huizen in het eistadium binnen. Als u bijvoorbeeld een gebruikt tapijt koopt bij een garageverkoop, kan het motteneieren in zijn vezels hebben. Wanneer deze motteneieren uitkomen als larven eten ze de natuurlijke vezels in de buurt. Vervolgens ontwikkelen ze zich tot volwassen motten en herhaalt de cyclus zich.

Huizen die onlangs zijn gebouwd, kunnen ook inherente mottenplagen hebben. Deze verborgen plagen zijn meestal afkomstig van eieren die door de vorige generatie motten zijn gelegd toen het huis nog werd gebouwd en werd blootgesteld aan de open lucht. Nieuwe huiseigenaren zijn soms verbijsterd om motten te vinden die schijnbaar uit de muren of kasten komen

Kortom, als er iets in uw huis is waar motten zich toe aangetrokken voelen, zullen ze op zoek gaan naar een levensvatbaar toegangspunt. Voedselbronnen die motten aantrekken, zijn wol, natuurlijke vezels, leer, veren, vilt, bont en bepaalde droge goederen of voorraadkastartikelen.

De meest voorkomende oorzaken van motten in een huis zijn:

 • Voedselbronnen – zoals wol, zijde, leer of graanartikelen
 • Nieuwbouw – huizen die tijdens de zomermaanden werden blootgesteld aan de open lucht
 • Open ramen of scheuren – overal waar u gemakkelijk toegang heeft
 • Huis voor een lange periode leeg gelaten – wanneer huiseigenaren op vakantie of weg zijn
 • Tweedehands meubels of tapijten kopen – eieren die aan vezels zijn vastgeplakt, kunnen uitkomen en rijpen

Hoe motten thuis te detecteren?

Het opsporen van motten in je huis is vaak vrij eenvoudig. Kale plekken of gaten in je kleding, gordijnen of tapijten zijn een grote weggever. U kunt ook omhulsels van mottenlarven of dode motten opmerken in de buurt van de ramen, verlichtingsarmaturen of ventilatieopeningen.

een mottenlarven gevonden op een wollen tapijt

Het vinden van kleine motteneieren kan moeilijker zijn! Ze zijn nauwelijks zichtbaar voor het blote oog en zijn bedekt met een kleverige substantie waardoor ze zich kunnen vastklampen aan natuurlijke vezels in kleding, tapijten, stof of meubels. Als u denkt dat er motteneieren in een gebruikt tapijt of meubelstuk kunnen zitten, moet u het behandelen met een mottendodende spray voordat u het in huis haalt.

Lees ook:   hoe kan ik zilveren sieraden schoonmaken

Welke soorten motten kun je in een huis vinden?

Dus waar komen motten vandaan? Eten motten de hele tijd kleding, of kunnen ze andere dingen eten? Nou, het hangt allemaal af van het type mot.

Er zijn drie veel voorkomende soorten plaagmotten in huizen in de Verenigde Staten en Canada. Dit zijn Webbing Moths, Casemaking Moths en Pantry Moths. Pantry Moths worden soms ook Meal Moths genoemd, terwijl Casemaking en Webbing motten gewoonlijk Clothes Moths worden genoemd. Beide soorten zijn te vinden in huizen en kunnen vernietiging veroorzaken.

Meest voorkomende soorten motten in huisruimtes:

 • Pantry Moth (Indiase meelmot)
 • Kleding Mot (Webbing en Casemaking Moth)

Webbing en Casemaking Kleding Motten eten bont, leer, veren, vilt, wol, zijde en andere natuurlijke vezels in hun larvenstadium. Indian Meal Moths (Pantry Moths) eten graan, vogelzaad, ontbijtgranen, bonen, noten, meel en andere droge goederen die vaak in pantry’s worden opgeslagen.

Kleding Mot en Pantry MoÞ

Trekt jouw plek motten aan? Hoe kun je dat zien?

Dus hoe weet je of je huis al dan niet motten aantrekt? Sommige huizen hebben meer kans om motten aan te trekken dan andere. Als je ’s nachts je deuren of ramen open laat staan, is de kans groot dat er motten binnenkomen. Bovendien zijn huizen met veel natuurlijke vezels zoals wollen tapijten of lederen bekleding meer vatbaar voor mottenplagen. Stel jezelf deze vragen:

 • Laat je je ramen veel open staan?
 • Heeft u een schoorsteen of raam airco?
 • Is uw huis recent gebouwd?
 • Heeft u een schoorsteen of raam airco?
 • Staat je huis vaak leeg?
 • Ben je de laatste tijd vergeten te stofzuigen of te stofzuigen?
 • Heb je een overvloed aan ongestoorde plekken in huis?
 • Bezit je bont, leer, wol, veren, etc.?
 • Heb je onlangs gebruikte vloerkleden of meubels gekocht?
 • Is uw voorraadkast gevuld met droogvoer, inclusief dierenvoeding?
 • Zijn er plaatsen in uw huis die worden blootgesteld aan het buitenleven?
 • Laat je vaak je garagedeur openstaan?
 • Heb je een zolder waar oude bont, kleding of meubels liggen opgeslagen?

Als het antwoord op een of meer van deze vragen ja is, kan uw huis motten aantrekken. In sommige gevallen kan een mottenplaag buiten uw controle liggen. Zelfs als u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt of niet veel natuurlijke vezels in uw huis heeft, zijn mottenplagen soms onvermijdelijk.

een fuschia antieke knoop achterbank met schade aan de stoel

Hoe zich te ontdoen van motten thuis?

Laten we het nu hebben over hoe we van motten af kunnen komen! Terwijl je je oorlog voert tegen de motten in je huis, moet je eerst hun primaire bron identificeren. Waar komt de mottenplaag vandaan? Zie je volwassen motten rond de lichten vliegen, of heb je larven opgemerkt die op je tapijt kauwen?

Dus hoe vliegmotten thuis te vangen? Als je volwassen motten in je huis ziet, hang dan Moth Traps op en werk eraan om je huis minder mottenvriendelijk te maken met afschrikmiddelen. Je wilt van volwassen motten af voordat ze de kans krijgen om eieren te leggen. Als je larven hebt opgemerkt, moet je ze verwijderen. Het verwijderen van larven omvat meestal mottendodende sprays, poeders en ontsmetting.

Volwassen motten verwijderen

Hang eerst Moth Traps op. Deze kleverige vallen kunnen zeer effectief zijn. . Als je een stofzuiger met een slang hebt, zuig dan eventuele vliegende motten ter plaatse op. Als al het andere faalt, moet een mottenbom het lukken.

Lees ook:   HG groene aanslagreiniger kant & klaar 5L

Het wegwerken van mottenlarven

Mottenlarven zijn behoorlijk vies en kunnen gruwelijk zijn om in je kleding te vinden! Om van mottenlarven af te komen, kun je kledingstukken 72 uur invriezen. Was ze vervolgens, was ze chemisch of was ze. Als de mottenlarven zich in uw tapijt bevinden, kunnen mottensprays en poeders worden gebruikt. Stofzuig of reinig alle besmette gebieden ook grondig.

Zich ontdoen van Motteneieren

Motteneieren kunnen moeilijk te herkennen zijn omdat ze erg klein zijn. Mottendodende sprays zijn een goede keuze voor motteneieren. Deze sprays doden meestal larven en eieren in één keer. Stofzuigen is ook nuttig. Zorg er wel voor dat je daarna je vacuümtank of zak buiten leegt.

het gebied onder een bank wordt grondig gestofzuigd

Toekomstige besmettingen voorkomen

Preventie is de naam van het spel als het gaat om motten. Cederhout is een betrouwbare manier om te voorkomen dat motten in je huis komen. Motten haten de geur die cederhout produceert! Kruidenmottenafstotende zakjes met kruidnagel, munt en rozemarijn zijn ook goed. Ze ruiken lekker naar mensen, maar motten haten ze!

Zijn motten gevaarlijk?

Nee, de meeste motten zijn niet gevaarlijk voor mensen of huisdieren. Kledingmotten en voorraadkastmotten zijn destructief voor uw kleding, textiel en voedsel, maar vormen geen schade aan mens of dier.

Wat zijn risicogebieden voor een mottenplaag?

Alle soorten motten hebben de neiging om de voorkeur te geven aan rustige, donkere, ongestoorde plaatsen. In deze vredige hoeken en gaten zullen ze eieren leggen. Deze eieren kunnen dan uitkomen in larven die droge goederen of natuurlijke materialen en stoffen eten.

De meest risicovolle gebieden in huizen zijn zolders, pantry’s, kasten en garages. Donkere gebieden in kelders of een ongebruikte kamer kunnen echter ook motten aantrekken. Overal waar het rustig is en niet onderhevig is aan regelmatig voetverkeer, kan gevoelig zijn voor mottenplagen.

 • Gebieden waar motten dol op zijn:
 • Rustige plekken
 • Donkere plekken
 • Zolders
 • Garages
 • Schoorstenen
 • Kelders
 • Kasten
 • Openingen onder meubels
 • Lege kamers en huizen
 • Huizen in aanbouw
 • Kelders

Wat trekt motten aan in je huis?

rode leren handschoenen die op liggen een zijden sjaal met patroon

Over het algemeen worden motten aangetrokken door droge goederen in de voorraadkast, natuurlijke stoffen en rustige gebieden in huis. Motten kunnen ook huizen bewonen terwijl mensen op vakantie zijn. Nieuwbouw en huizen die worden gerenoveerd, zijn vaak ook doelwitten voor motten.

Motten worden ook aangetrokken door:

 • Bont
 • Wol
 • Veren
 • Leer
 • Vilt
 • Zijde
 • Graan
 • Graan
 • Meel
 • Noten
 • Vogelzaad
 • Gezelschapsdieren
 • Donkere, rustige plekken

Hoe komen motten in mijn huis?

Motten kunnen uw huis binnendringen via gaten in uw deuren of ramen. Ze kunnen ook binnenkomen door eieren te leggen op gebruikt meubilair of via een airconditioning. Als licht door een kleine opening of scheur kan komen, is het groot genoeg voor een mot om in te komen.

Hoe voorkom je dat de motten in je huis komen?

Om te voorkomen dat motten in uw huis komen, gebruikt u afschrikmiddelen zoals kruidenzakjes, natuurlijke mottenwerende middelen en cederhout. Een reeks producten kan worden gebruikt om motten af te weren. Moth Traps zijn een andere goede optie.

Sluit ’s nachts je deuren en ramen. Hang mottenafstotende sachets en Moth Traps in de buurt van open schoorstenen, kanalen of raam airco’s. Maak gebruikte meubels of tapijten altijd grondig schoon voordat u ze in huis haalt.

Waarom zijn er motten op zolder?

Motten leggen graag eieren op donkere, rustige, ongestoorde plekken. Als je dus kleine motten in huis hebt gevonden, komen ze misschien van zolder. Omdat het identificeren van waar motten vandaan komen een belangrijk onderdeel is om ze kwijt te raken, kan het overwegen van elke mogelijkheid nuttig zijn.

Lees ook:   vim schoonmaakmiddelen

Hoe te vertellen of er motten op zolder zijn

Eerst moet je de aanwezigheid van motten op zolder bevestigen. Heb je een ongewone hoeveelheid kleine motten in je huis opgemerkt? Heb je een oudere woning? Is het late lente, vroeg, midden of late zomer? Heb je al overal elders in huis gecheckt? Ligt er iets op zolder? Als je merkt dat je ja antwoordt op deze vragen, wil je misschien doorgaan en je zolder bekijken.

Er zijn veel verschillende soorten zolders. Als u een lege, onafgewerkte of gesneuvelde zolder heeft die moeilijk toegankelijk is, is de aanwezigheid van motten minder waarschijnlijk. Motten hebben immers een voedselbron nodig. Dat gezegd hebbende, als uw huis ouder is, wilt u dit misschien toch controleren.

Als u een gedeeltelijk of volledig ingerichte zolder heeft, vooral als er dingen zijn opgeslagen, moet u controleren op motten. Kleding Motten houden van dierlijke vezels. Beddengoed, kleding, kostuums of andere items gemaakt van natuurlijke materialen, kunnen een voedselbron zijn voor mottenlarven. Zelfs decoraties kunnen hen aantrekken!

Controleer op mottenlarven in manden, dozen, dressoirs, kasten, kisten en overal waar u ingesloten, donkere opslagruimten heeft. Zelfs oude kerstversieringen moeten worden onderzocht. Heb je vorig jaar besloten om meelornamenten of een peperkoekhuis te redden? Dit zou Pantry Moths kunnen aantrekken. Als u mottenlarven, dode motten, levende volwassen motten of levende larven op uw zolder ziet, is het tijd om actie te ondernemen om het probleem op te lossen.

Omgaan met motten op zolder

Als je kleine motten in het huis hebt opgemerkt, moet je de bron van de plaag elimineren. Als je levende larven hebt gevonden of tekenen van motten op zolder ziet, zijn er veel sprays, Moth Traps en Moth Killer-producten om uit te kiezen. Selecteer de opties die het meest geschikt zijn voor uw specifieke zolderruimte en besmettingssituatie.

Kun je pantry-motten op zolder krijgen?

Hoe zit het met voorraadkastmotten op zolder? Eetbare droge goederen die op een zolder zijn opgeslagen, kunnen zeker voorraadkastmotten aantrekken. Ook zaden of granen die door eekhoorns, muizen en zelfs vogels op uw zolder worden gebracht, kunnen motten aantrekken.

Laatste gedachten over mottenpreventie

een stapel truien naast enkele cederhouten ringen die over de haak van een hanger worden geplaatst

Hopelijk zijn deze tips nuttig geweest! Vergeet niet dat de beste manier om motten op afstand te houden, is om te voorkomen dat ze in de eerste plaats uw huis binnenkomen. Als deze vervelende insecten je huis al zijn binnengedrongen, is het identificeren van hun bron van cruciaal belang. Je moet alle mottenlarven die je vindt zo snel mogelijk verwijderen om schade te minimaliseren. Veel natuurlijke materialen stoten volwassen motten af. Cederhout is je beste vriend als je wilt voorkomen dat motten zich aangetrokken voelen tot je huis!

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we helmeer dan 150.000 klanten hebben te maken met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.