Hoe een tv-scherm schoon te maken (voor streakvrij kijken)

Niets is erger dan proberen je favoriete televisieprogramma te bekijken op een scherm dat bedekt is met vingerafdrukken. U kunt echter geen fles Windex pakken om een grote flatscreentelevisie schoon te maken zonder deze te beschadigen. Dus vandaag bespreken we hoe je een tv-scherm veilig kunt schoonmaken, zodat je kunt genieten van streeploos televisiekijken.

Inhoudsopgave
 • Wat te gebruiken om het tv-scherm schoon te maken
 • Beste manier om verschillende tv-schermen schoon te maken
 • Hoe een tv-scherm schoon te maken zonder strepen
 • Hoe tv-afstandsbedieningen schoon te maken
 • Hoe tv-luidsprekers schoon te maken
 • Hoe hardnekkige vlekken van het tv-scherm te verwijderen
 • Tips voor het schoonhouden van tv-schermen
 • Hoe maak je een flatscreen-tv schoon

Wat te gebruiken om het tv-scherm schoon te maken

U moet voorzichtig zijn met wat u gebruikt om uw tv-scherm schoon te maken. Moderne tv’s zijn gemaakt met een zacht plastic scherm dat gemakkelijk kan worden beschadigd. Het gebruik van de verkeerde stof op uw scherm kan het beslaan, verkleuren of krassen.

Microvezeldoek

Vrouw die tv-scherm schoonmaakt met cyaan schone handdoek

Een microvezeldoek is een uitstekend materiaal om te gebruiken om tv-schermen schoon te maken. Het doek is geweven met kleine vezels waardoor de druk gelijkmatiger wordt. Dit verkleint de kans op het per ongeluk krassen of beschadigen van uw scherm.

Azijn en water

Je kunt een oplossing maken van gelijke delen witte azijn en gedestilleerd water. Het gedestilleerde water voorkomt dat uw scherm er vies uitziet als gevolg van resten van hard water.

Dompel je microvezeldoek in de oplossing en wring deze uit. Gebruik de doek om uw tv-scherm voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat je niet te hard duwt, want dat zal het scherm beschadigen. Veeg het droog met een droge doek.

Isopropylalcohol

Vermijd het gebruik van een isopropylalcoholoplossing die meer dan 50% alcohol bevat, omdat dit uw scherm kan beschadigen door het scherm beslagen of verkleurd te maken of zelfs de antireflectiecoating te strippen. Verdun in plaats daarvan de isopropylalcohol met gedestilleerd water voordat u uw tv-scherm ermee reinigt.

Afwasmiddel

U kunt een zeer kleine hoeveelheid afwasmiddel opgelost in water gebruiken om ook uw tv-scherm schoon te maken. Zorg ervoor dat de verhouding niet meer is dan 1 deel afwasmiddel tot 100 delen water.

Dompel de microvezeldoek in het zeepsop en wring deze goed uit. Je wilt niet dat er overtollig water op je tv druppelt.

Gebruik de doek om uw tv-scherm voorzichtig schoon te maken. Gebruik een schone en droge doek om het scherm te drogen wanneer u klaar bent met schoonmaken.

Reinigingskits

Schoonmaakkits zoals WHOOSH! Screen Cleaner Kits zijn gemaakt voor het reinigen van tv-schermen. Ze worden geleverd met een reiniger die speciaal is geformuleerd voor gebruik op elektronische schermen, samen met microvezeldoeken. U kunt uw televisieschermen veilig schoonmaken met deze kits.

Elektronische doekjes

Elektronische doekjes zoals EVEO Electronic Wipes zijn ontworpen om al uw elektronische apparatuur te reinigen zonder de schermen of circuits te beschadigen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken omdat je gewoon een doekje trekt, wringt om ervoor te zorgen dat het geen vloeistof druppelt en je scherm reinigt.

Beste manier om verschillende tv-schermen schoon te maken

De moderne zachte plastic schermen moeten anders worden gereinigd dan de oudere glazen schermen die in het verleden op buistelevisies werden gebruikt. Hier zijn de specifieke instructies voor de beste manier om een tv-scherm schoon te maken, zelfs als het een 4K-scherm is.

LCD-, LED- of OLED-schermen

Deze schermen worden beschadigd als u probeert traditionele natte cle te gebruikenaning op hen. In plaats daarvan moet u een microvezeldoek of elektrostatische duster gebruiken om het stof, pluisjes en het haar van huisdieren te verwijderen.

Als je hardnekkige vlekken of vlekken hebt, maak ze dan schoon met de voorgemoste elektronische doekjes. Gebruik dan een microvezeldoek of duster om over de knoppen en de achterkant van de televisie te gaan. Je doel is om al het stof in de ventilatieopeningen te verwijderen.

Plasma TV Schermen

Plasma-tv-schermen vereisen dat u dezelfde stomerijmethoden gebruikt die u gebruikt voor de LCD-, LED- of OLED-schermen. Dat komt omdat ze antireflectiecoatings hebben die kunnen worden beschadigd door traditionele reinigingsproducten.

Buis-tv’s

Buis-tv’s zijn gemaakt met een dik glazen scherm dat niet wordt beschadigd als u het reinigt met een standaard glasreiniger.

Om het scherm van een buis-tv thuis schoon te maken, spuit je een microvezeldoek met je favoriete glasreiniger. Spuit het scherm nooit rechtstreeks, omdat de vloeistof de set of de omliggende kasten kan beschadigen. Zorg ervoor dat de doek licht bevochtigd is in plaats van druipnat.

Veeg vervolgens het scherm af met een vochtige doek. U kunt een vingernagel of tandenstoker gebruiken om voorzichtig alle vlekken of vastzittende stukjes te schrapen die u niet met de doek kunt schoonvegen.

Wanneer het scherm schoon is, veegt u het droog met een droge microvezeldoek.

Hoe een tv-scherm schoon te maken zonder strepen

Niets is erger dan een tv-scherm dat bedekt is met strepen. Hier leest u hoe u uw tv kunt schoonmaken zonder vervelende strepen achter te laten.

 • Tijd: 5 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • 2 Schone en droge microvezeldoeken

1. De tv uitschakelen

Schakel uw televisie uit omdat het gemakkelijker is om strepen of vlekken op een zwart scherm te zien.

2. Scherm horizontaal wissen

Gebruik de eerste schone en droge microvezeldoek om uw scherm horizontaal af te vegen en doe uw best om het hele scherm schoon te maken. Zorg ervoor dat je je doek vaak draait, want het zal stof van je scherm oppikken.

3. Scherm verticaal wissen

Veeg het scherm nu verticaal af met de tweede microvezeldoek. Nogmaals, doe je best om het scherm grondig schoon te maken. Draai je doek vaak om, zodat je je tv-scherm schoonmaakt met een schone doek.

Uw tv moet nu vlek- en streepvrij zijn.

Hoe tv-afstandsbedieningen schoon te maken

Tv-afstandsbedieningen worden in de loop van elke dag behoorlijk gebruikt als familieleden van kanaal veranderen. Ze kunnen behoorlijk vies worden en moeten worden schoongemaakt.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Desinfecterende doekjes
 • Tandenstokers

1. Batterijen verwijderen

Open het klepje van het batterijcompartiment om de batterijen te verwijderen. Vervang het klepje zodra de batterijen zijn verwijderd.

2. Tik op Afstandsbediening

Draai de afstandsbediening om zodat de knopzijde naar de grond is gericht. Tik zachtjes op de afstandsbediening op een tafel om losse kruimels of vuil los te maken die vastzitten in de verschillende spleten of tussen de knoppen.

3. Afstandsbediening wissen

Gebruik een vooraf bevochtigd desinfecterend doekje om beide zijden van de afstandsbediening schoon te maken. Zorg ervoor dat u het doekje wringt voordat u het gebruikt, om er zeker van te zijn dat het niet druipnat is.

4. Knoppen opschonen

Gebruik een tandenstoker om de spleten tussen de knoppen en eventuele smalle ruimtes voorzichtig schoon te maken. Je kunt ook tandenstokers gebruiken om vastzittende goo te verwijderen.

5. Droge afstandsbediening

Laat de afstandsbediening volledig drogen voordat u de batterijen vervangt.

Hoe tv-luidsprekers schoon te maken

Naast het schoonmaken van een tv-scherm, moet u ook de luidsprekers schoonmaken. Dit beschermt de geluidskwaliteit van uw televisie.

 • Tijd: 5-10 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Pluisroller
 • Vacuüm

1. Stoffen hoezen verwijderen

Sommige luidsprekers worden geleverd met afneembare stoffen hoezen. Als uw luidsprekers verwijderbare stoffen hoezen bevatten, verwijdert u deze op dit moment.

2. Vacuüm luidsprekers

Stofzuig de hoezen met uw bekledingsgereedschap om pluisjes, stof of haar van huisdieren dat vastzit te verwijderen. U kunt de pluisroller ook over de luidsprekerafdekkingen rollen om vuil op de covers te verwijderen.

Als de deksels niet kunnen worden verwijderd, gebruikt u de pluisroller om deeltjes te verwijderen en gebruikt u vervolgens het vacuüm om stof van de voorkant van de luidsprekers te verwijderen.

3. Luidsprekerhoezen vervangen

Wanneer u het stof, pluisjes en haar van huisdieren van de luidsprekerhoezen hebt verwijderd, vervangt u deze op uw speakers.

Pro Tip

Sommige luidsprekers bevatten geen luidsprekerafdekkingen, maar zijn stijf en schermachtig. Reinig deze speakers door ze af te vegen met een vochtige en goed uitgewrongen microvezeldoek. Laat de speakers drogen.

Hoe hardnekkige vlekken van het tv-scherm te verwijderen

Tv-schermen kunnen moeilijk te verwijderen vlekken op hen ontwikkelen. U moet het gebruik van aceton, tolueen en ammoniak op de schermen vermijden, omdat de chemicaliën de schermen permanent kunnen verkleuren of beslaan. De enige uitzondering is een buis-tv met schermen gemaakt van glas.

Maak een verdund mengsel van gedestilleerd water en milde afwasmiddel. Je hebt maar een druppel of twee afwasmiddel in het water nodig. Dompel een microvezeldoek in het zeepsop en maak het scherm voorzichtig schoon.

Druk niet te hard, want u kunt krassen of beschadiging van het scherm veroorzaken. Nadat je de hardnekkige vlekken hebt verwijderd, ga je met een droge doek over je scherm om eventuele strepen te verwijderen.

Tips voor het schoonhouden van tv-schermen

Als u wilt genieten van vlek- en streeploos tv-kijken, dan zijn hier een paar tips die u moet volgen om uw televisiescherm schoon te houden.

 • Reinig uw tv-scherm wekelijks om te voorkomen dat vlekken en vingerafdrukken zich op het scherm ophopen.
 • Houd een microvezeldoek naast je tv, zodat je stof of vuil gemakkelijk kunt verwijderen wanneer je het ontdekt.
 • Spuit nooit iets rechtstreeks op uw televisie, omdat dit de interne werking van de tv kan beschadigen.
 • U kunt de zachte borstel van uw stofzuiger gebruiken om stof uit de ventilatieopeningen, poorten en kabels te verwijderen.
 • Vermijd het gebruik van producten die ammoniak, alcohol of aceton bevatten. Deze chemicaliën kunnen uw scherm beschadigen.

Hoe maak je een flatscreen-tv schoon

Als u een Smart-televisie hebt, ongeacht of het een Samsung- of LG-tv is, moet u weten hoe u uw flatscreen-tv veilig kunt reinigen, omdat normale glasreinigers het scherm beschadigen. U moet een paar droge microvezeldoeken gebruiken om al het stof en strepen van uw scherm te verwijderen. Veeg de televisie horizontaal schoon en veeg deze vervolgens een tweede keer verticaal af.

Nu zou je weer moeten kunnen genieten van streakvrij televisiekijken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe huisdiervlekken op vloeren te reinigen (meest effectieve methoden)