Hoe handdoeken te wassen zodat ze zacht en pluizig zijn

Wanneer je je handdoeken goed wast, gaan ze langer mee. Het gebruik van de juiste wastechnieken helpt hen zacht, luchtig en fris te blijven.

We laten je zien hoe je handdoeken moet wassen, hoe je ze moet drogen en hoe vaak je deze routine moet doorlopen. Met deze geweldige tips zien je handdoeken er – ongeacht de kleur en textuur – er net zo goed uit en voelen ze er net zo goed uit als nieuw!

Hoe handdoeken in de machine te wassen

Was handdoeken apart van andere kleding. Voeg de helft van de gebruikelijke hoeveelheid wasmiddel en een kopje gedistilleerde witte azijn toe. Stel de cyclus in op de materialen van de handdoeken. Gebruik de aanbevolen temperatuur op het onderhoudsetiket. Schud de handdoeken eruit. Aan de lucht drogen of machinaal drogen.

 

Hoe vaak moet je handdoeken wassen?

We raden aan om uw handdoeken om de drie keer te wassen. Tussen de wasbeurten door, na elke douche, laat de handdoek volledig aan de lucht drogen om te voorkomen dat ziektekiemen zich nestelen.

Washandjes moet na elk gebruik worden gewassen. Deze washandjes worden blootgesteld aan meer dode huidcellen en ze worden veel vochtiger dan handdoeken. (1).

Fitnesshanddoeken moet na elk gebruik worden gewassen, omdat ze worden blootgesteld aan meer zweet.

Theedoeken die zijn blootgesteld aan voedsel, zoals rauwe kipfilets, moeten na elk gebruik worden gewassen.

Ten slotte, als uw handdoek is blootgesteld aan lichaamsvloeistoffen of als u eczeem heeft, moet u de handdoek na elk gebruik wassen. Als je eczeem hebt, beschermt dit je huid tegen verdere irritatie. Evenzo, als u ziek bent of een infectie draagt, was dan uw handdoeken na elk gebruik.

Bonustip

Als uw handdoeken niet tussen elk gebruik drogen, wat vaak het geval is als ze in een vochtige badkamer worden bewaard, moet u ze na elk gebruik wassen.

Hoe handdoeken met de hand te wassen

Handdoeken met de hand wassen bespaart geld en energie. Bovendien is het vriendelijker voor de handdoeken, zodat ze niet zo snel slijten. Hoewel het iets meer moeite kost, wegen de voordelen voor veel gezinnen zwaarder dan de nadelen. Natuurlijk zal het zeker van pas komen als uw machine ooit kapot gaat!

Wat je nodig hebt

 • Vuile handdoeken.
 • Gootsteen, bad of bassin.
 • Zeep.
 • Doek.
 • Reinigingsmiddel.
 • Borax (optioneel).
 • Rubberen handschoenen.
 • Bleekmiddel (indien desinfecterend).

We raden wel een mild wasmiddel aan, maar elk wasmiddel zal het werk doen. Als je het water daarna buiten dumpt, zou het helpen om een milieuvriendelijk wasmiddel te gebruiken, omdat dat vriendelijker is voor het milieu.

Aanwijzingen

 1. Reinig je bad, wastafel of wastafel met zeep en warm water. Gebruik je doek om het schoon te schrobben.
 2. Vul het bad met koud of warm water. Je hoeft geen super heet water te gebruiken.
 3. Voeg je wasmiddel toe. Voor een bassin of gootsteen raden we ongeveer een eetlepel wasmiddel aan. Gebruik voor een badkuip vier eetlepels. Vergeet niet dat minder soms meer is. Te veel wasmiddel kan een residu achterlaten op je stoffen. Als u bleekmiddel gebruikt, volgt u de instructies van de fabrikant voor de aanbevolen meting met betrekking tot uw hoeveelheid water.
 4. Meng grondig met rubberen handschoenen.
 5. Als je hard water hebt, voeg dan een eetlepel Borax per liter water toe. Dit verzacht je water en stelt je wasmiddel in staat om het beter te doen. Het is veilig om bleekmiddel en Borax te mengen, dus je kunt het nog steeds gebruiken als je bleekmiddel gebruikt.
 6. Voeg je handdoeken toe en laat ze maximaal een uur intrekken, afhankelijk van hoe bevuild ze zijn.
 7. Wrijf de handdoeken tegen elkaar om vuil los te maken. Schrob samen tot het schoon is. Je kunt ze tegen de zijkant van het bad drukken om overtollig vuil te verwijderen. Doe dit voor elke handdoek.
 8. Giet het water af. Spoel elke handdoek onder de kraan om overtollig vuil en zeep te verwijderen.
 9. Als extra stap kunt u het bad weer vullen met koud water en de handdoeken weer vijf minuten laten weken. Dit zorgt ervoor dat al het vuil en de zeep weg is.
 10. Giet eventueel overgebleven water af. Verwijder overtollig water uit elke handdoek door deze tegen de zijkant van het bad te drukken of in de handdoek te knijpen. We raden niet aan om een stof te draaien, omdat dit de handdoeken kan uitrekken. Als je een handwinger hebt, is dat een geweldig hulpmiddel om te gebruiken!
Lees ook:   hoe beste oven schoonmaken

Hoe handdoeken in de wasmachine te wassen

Het wassen van handdoeken in de machine is eenvoudig, effectief en bespaart u tijd.

Wat je nodig hebt

 • Wasmiddel.
 • Witte azijn.
 • Zuiveringszout (optioneel).

Aanwijzingen

Voordat we de trap op gaan, raden we aan om handdoeken apart van andere kleding te wassen. Handdoeken zijn absorberend, zodat ze pluisjes en vuil van andere stoffen kunnen oppikken. Tot slot raden we ook aan om je handdoeken op kleur te scheiden. Als je witte en rode handdoeken samen wast, nou, we weten allemaal wat er gaat gebeuren: roze handdoeken!

 1. Lees het etiket van de handdoek om de aanbevolen temperatuur te controleren. De meeste handdoeken kunnen in warm water worden gewassen, maar donkere en gekleurde handdoeken hebben vaak warm water nodig. Microvezel handdoeken hebben koel of warm water nodig.
 2. Voeg de helft van de gebruikelijke hoeveelheid wasmiddel toe. Te veel wasmiddel kan zich ophopen op stoffen en handdoeken minder pluizig en absorberend maken. Heb je luxe of superzachte handdoeken, gebruik dan een mild of eco wasmiddel.
 3. Sla de wasverbeteraar over. Wasconditioner en drogerlakens kunnen zich ophopen op handdoeken. Ze worden minder absorberend. Voeg in plaats daarvan een kopje gedistilleerde witte azijn toe aan de trommel of wasmiddelbak. Witte azijn kan ook geuren en schimmels doden (2).
 4. Stel het in op de cyclus die overeenkomt met het materiaal van uw handdoeken. Leg bijvoorbeeld katoenen handdoeken op een katoenen cyclus. Kies de juiste temperatuur.
 5. Voor extra netheid, probeer deze volgende stap. Je kunt het overslaan als je geen tijd hebt. Na de cyclus is voltooid, voeg 1/2 kopje zuiveringszout toe aan de trommel of wasmiddeldispenser en voer een korte cyclus uit. Zuiveringszout kan stoffen verzachten en geuren verminderen (3).

Waarschuwing

Meng azijn en zuiveringszout niet in dezelfde cyclus. Het zal een bruisende combinatie creëren. Het kan geen kwaad, maar het kan te veel bruisen in uw machine. HE-machines kunnen het misschien niet allemaal wegwassen. Ten tweede vermindert het eigenlijk de reinigingskwaliteiten van beide ingrediënten, waardoor het een vrij zinloze oplossing is.

Hoe handdoeken te drogen

Luchtdrogen

Schud handdoeken nadat u ze uit de machine hebt gehaald. Dit stimuleert zachtheid en luchtigheid. Hang ze onmiddellijk op om hun kans op schimmels en bacteriën te verkleinen.

We raden aan om ze buiten te hangen op een droge, zonnige dag. Als het te vochtig is, kan het te lang duren om te drogen. Hang ze in dat geval binnen op in een warme kamer. Zorg ervoor dat er een fatsoenlijke luchtstroom is om de droogtijden te versnellen.

Droog aan de lucht tot ze helemaal droog zijn of gooi ze tegen het einde een half uur in de droger. Dit kan ze pluizen, waardoor ze lekker zacht worden.

Lees ook:   Fabulosa Laundry Cleanser | Precious Gold (1000 ml)

Machinaal drogen

Voordat je handdoeken in de machine legt, geef je ze een goede shake om ze op te pluizen. Volg dan deze stappen:

 1. Verwijder de pluisval op uw wasdroger. Dit voorkomt branden, maar zorgt er ook voor dat er geen overtollig pluisje aan handdoeken komt te zitten.
 2. Sla de drogerlakens over! Deze kunnen je handdoeken bedekken en ervoor zorgen dat ze hun absorptievermogen verliezen. Voeg in plaats daarvan woldrogerballen of zelfs een tennisbal toe om zachtheid aan te moedigen en statische elektriciteit te verminderen.
 3. Lees het zorgetiket. Controleer het materiaal en droog volgens dat materiaal.
 4. Stel de cyclus in op een half uur korter dan de aanbevolen tijd, zodat je de handdoeken eruit haalt als ze nog licht vochtig zijn. Droog ze de rest van de weg aan de lucht. Dit stimuleert zachtheid, zodat uw handdoeken lijken op hotel- of spa-luchtigheid!

Over het algemeen is een combinatie van luchtdrogen en drogen in de droger de beste manier om zachte, donzige, weelderige handdoeken te hebben.

Veelgestelde vragen

Waarom ruiken handdoeken zelfs na het wassen?

Want er zitten nog bacteriën of meeldauw in de handdoeken. Om handdoeken goed schoon te maken, gebruik je onze tips en heb je super schone en geurvrije handdoeken, vooral als je onze witte azijntip gebruikt!

Vergeet ook niet om je handdoeken goed te drogen na het wassen. Vastgehouden vocht kan funky geuren veroorzaken. Als de geur nog steeds blijft hangen, is het misschien tijd om bleekmiddel te proberen.

Op welke cyclus was je handdoeken?

Het hangt af van hun materiaal. Katoenen handdoeken moeten worden gewassen op de katoencyclus. Microvezel handdoeken moeten worden gewassen op de synthetische cyclus. Als je haast hebt, kun je de snelle of dagelijkse cyclus gebruiken – maar dit is alleen voor licht vervuilde items.

Is het goed om handdoeken te wassen met kleding?

We raden het niet aan. Ten eerste, als er bacteriën en ziektekiemen in de handdoeken zitten, kan het worden overgedragen op andere kleding. Ten tweede kunnen handdoeken hogere hitte aan, wat ideaal is voor het verwijderen van ziektekiemen. Veel kleding kan niet gewassen worden bij temperaturen die zo hoog zijn.

Als je kleding gaat wassen met handdoeken, zorg er dan voor dat ze allemaal van hetzelfde materiaal zijn. Neem bijvoorbeeld bij het wassen van katoenen handdoeken alleen andere katoenen kleding op.

Hoe houden hotels hun handdoeken zo wit?

Je zou kunnen denken dat hotels bleekmiddel gebruiken om hun handdoeken wit te houden. En hoewel we er zeker van zijn dat sommige hotels dat doen, zijn er gemakkelijkere en minder giftige manieren waarop ze handdoeken zo wit houden. Hier zijn enkele toptips:

 • Ze wassen alle witte voorwerpen samen. Zelfs het plaatsen van een grijs of beige item kan je witte items verkleuren, dus houd je witte items bij elkaar.
 • Behandel vlekken voordat u de bevlekte handdoek schoonmaakt met andere handdoeken.
 • Ze raden aan om 1/2 kopje zuiveringszout aan elke cyclus toe te voegen, samen met gewoon wasmiddel. Dit verheldert en witter handdoeken.
 • Ze vullen de wasmachine niet te veel. Overvulling maakt het moeilijk voor het wasmiddel om zijn werk goed te doen, omdat er niet genoeg ruimte is om tussen de stof te bewegen.
 • Ze koken de handdoeken voor het wassen. Om dit te doen, doe je de handdoeken in een grote pot met drie eetlepels waszeep en drie eetlepels zuiveringszout. Vul de pot met koud water voordat je hem zet op de kookplaat gedurende een half uur, af en toe de handdoeken roerend. Was dan zoals gewoonlijk!
Lees ook:   Bosch Unlimited 8 BCS82MAT14

Probeer deze tips thuis en geniet van dat gevoel in een hotel te zijn.

Hoe was je microvezel handdoeken?

 1. Controleer het onderhoudsetiket. Het zal u de specifieke instructies voor die handdoek vertellen. Meestal zal het koud water suggereren, maar sommige laten warm toe.
 2. Leg je microvezel handdoek in de was met vergelijkbare microvezel items. We raden niet aan om microvezelhanddoeken te wassen met katoenen handdoeken, omdat de microvezel pluisjes en ander vuil kan oppikken.
 3. Sla het wasmiddel over of gebruik een mild wasmiddel. Te veel wasmiddel kan de handdoeken bedekken en ze zullen hun absorptievermogen verliezen. In plaats daarvan zou je 1/2 kopje zuiveringszout of witte azijn kunnen gebruiken. Wat je ook gebruikt, voeg het nu toe aan de trommel of wasmiddeldispenser.
 4. Sla de wasverzachter over. De microvezeldoeken verliezen hun absorptievermogen.
 5. Stel de synthetische cyclus in op koel of warm.
 6. Laat na de cyclus de microvezel handdoek aan de lucht drogen op een warme zonnige plek met een goede luchtstroom. Als je het gaat drogeren, gebruik dan weinig of geen warmte.

Hoe doe je oude handdoeken herleven?

Als een handdoek oud, ruw en gescheurd is, nadert deze mogelijk het einde van zijn leven. Maar we hebben wel enkele tips om te proberen:

 • Voer de heetst mogelijke cyclus uit voor die handdoeken met één kopje witte azijn. Wanneer de cyclus is voltooid, doe je een spoeling en draai je met 1/2 kopje zuiveringszout. Deze twee ingrediënten kunnen opgebouwd wasmiddel en wasverzachter uit je handdoeken verwijderen, zodat ze luchtiger en absorberender zijn.
 • Borstel je handdoeken. Gebruik een haarborstel om je handdoeken te pluizen. Dit kan verborgen vuil verwijderen en de handdoeken zachter maken.
 • Gebruik voortaan geen wasverzachter. Als je zachte en zachte handdoeken wilt, kan het toevoegen van een tennisbal aan je droger de truc doen!

Hoe was je handdoeken zodat ze zacht zijn?

Als je al onze tips tot nu toe opvolgt, blijven je handdoeken zacht. Om samen te vatten, hier zijn de belangrijkste tips:

 • Schud ze uit na de wascyclus. Gebruik een combinatie van luchtdrogen en drogen in de droger om de ultieme luchtigheid te bevorderen.
 • Gebruik minder wasmiddel en geen wasverzachter! Dit kan zich ophopen op je handdoeken en ze krassend achterlaten. Voeg in plaats daarvan een kopje gedistilleerde witte azijn toe om handdoeken zacht te houden.
 • Was handdoeken apart van andere kleding. Vergeet niet dat als je microvezelhanddoeken wast, houd ze dan gescheiden van katoenen handdoeken.
 • Gebruik een tennisbal in de droger.
 • Vul de wasmachine niet te veel. Wasmiddel heeft ruimte nodig om goed te werken en volledig weg te lopen in plaats van op de handdoeken te blijven zitten.

Moet je handdoeken strijken?

Dat zouden we niet adviseren. Strijkhanddoeken kunnen de lussen in de stof verpletteren en het absorptievermogen verpesten. Vouw ze na het drogen gewoon op en ze blijven kreukvrij!

Gooi de handdoek niet in de ring

Geef je handdoeken niet op. Zelfs als ze er een beetje groezelig en versleten uitzien, kun je ze doen herleven. Maar het beste is om ze vanaf het begin in een goede conditie te houden.

Onze tips voor handen wassen, machine wassen en drogen laten u achter met hotelkwaliteit, zachte, schone en donzige handdoeken.