Hoe een wollen jas te wassen


Hoe een wollen jas te wassen

Heb je een vuile wollen jas en vraag je je af hoe je deze kunt reinigen zonder schade aan te richten? Begrijpelijk! Het wassen van wol kan intimiderend zijn, vanwege die Dry Cleaning Recommended tag. Je kunt zelfs in de verleiding komen om naar de stomerij te gaan om jezelf wat verdriet te besparen, maar er zijn alternatieve methoden om je wollen jas te wassen die je geweldige resultaten kunnen geven

Of het nu gaat om een plek schoon, handwas of machinewas, hier zijn de stappen om het met succes te doen:

Hoe vaak moet ik mijn wollen jas schoonmaken?

Op het moment dat je een nieuwe vlek op je vacht ziet, maak deze dan zo snel mogelijk schoon. Hoe langer u wacht met het behandelen van een vlek, hoe moeilijker het zal zijn om deze te verwijderen.

Als je geen vlekken hebt om je zorgen over te maken, zou je je jas niet tot het einde van het seizoen moeten schoonmaken. Omdat overjassen niet direct tegen de huid worden gedragen, blijven ze langer schoner. Maar als je merkt dat je wollen jas een geur heeft of zichtbaar vies is, was hem dan.

Hoe maak ik mijn wollen jas schoon?

De spotreinigingsmethode is een eenvoudige manier om je vacht er het hele seizoen schoon uit te laten zien.

Borstel het eerst voorzichtig om stof en vuil van de vezels te verwijderen. Zodra je dat hebt gedaan, meng je een mild wasmiddel (zoals Castiliaanse zeep of Woolite) en water en breng je het aan op de aangetaste plek.

Gebruik een zachte doek om tegen de vlek te wrijven. Druk vervolgens een droge handdoek tegen het bevochtigde gebied om overtollig water te verwijderen. Laat de vacht aan de lucht drogen.

Dat zou de vlek moeten verwijderen, maar als het niet een tweede keer schoon is.

Hoe was ik een wollen jas met de hand?

Voordat je je wollen items opbergt totdat je ze vervolgens nodig hebt, was je ze om vuil of vlekken te verwijderen.

Volg deze stappen:

1. Borstel de wol

grijze vacht wordt geborsteld

Zoals je zou doen met het schoonmaken van wol, borstel je het haar, stof en puin weg. Leg de vacht plat en begin bij de schouders, borstel sectie voor sectie naar beneden.

2. Voorbehandeling vlekken

Meng een half kopje warm water en een theelepel van een zacht wasmiddel, zoals Castiliëzeep of Woolite. Dompel een schone doek in de oplossing en wrijf zichtbaar vuil of vlekken uit de oksels, manchetten en kraag van de vacht weg. Wacht ongeveer 10 minuten na het voorbehandelen van de vlekken, omdat dat de oplossing de tijd geeft om te werken.

Lees ook:   HG vetweg | dé ontvetter voor eenvoudig en veilig vetvrij maken

3. Bereid de wasruimte en oplossing voor

Je kunt je jas met de hand wassen in een diepe gootsteen, plastic bad of een badkuip. Wat u ook kiest, zorg ervoor dat het bassin grondig schoon is en geen residu bevat voordat u met het wasproces begint.

Vul het bad of de gootsteen met lauw water (nooit heet water) en voeg een beetje wolwas toe. Voor een badkuip heb je 1/4 tot 1/2 kopje wasmiddel nodig voor een effectieve reiniging. Gebruik iets minder voor kleinere bassins.

4. Dompel, week en roer wollen kledingstuk

Leg de vacht in het water en laat hem weken. Wacht ongeveer 30 minuten voordat je de vacht voorzichtig met je handen roert. Je kunt roeren door delen van de stof te knijpen. Wrijf of draai nooit over het kledingstuk, want dat kan schade aan de vezels veroorzaken.

5. Afspoelen

Wring de vacht niet uit als je hem uit het zeepsop haalt. Giet het gebruikte water af, was het bassin uit en vul het vervolgens opnieuw met vers lauw water. Breng de vacht terug naar het bad en draai het water om de stof af te spoelen. Herhaal dit totdat er geen schuim meer is.

close-up van een wollen jas

6. Verwijder vocht

Zodra er geen zeep meer is, til je de vacht uit het water en knijp je het water voorzichtig uit. Begin met de top, bij de schouders. Nogmaals, niet wringen. Doe de knijpbeweging voor de hele vacht totdat deze niet meer druipt.

Volg vanaf daar de onderstaande instructies voor luchtdrogen.

Is het veilig om mijn jas in de machine te wassen?

Wanneer je opzoekt hoe je een wollen jas moet wassen, zal de machinewasmethode ongetwijfeld als onderwerp naar voren komen. Veel mensen denken dat de stomerij tag op hun wollen kleding betekent dat het gooien van wol in een wasmachine verboden is, maar dat is niet waar. Met een beetje voorbereiding en een handige mesh waszak voor het beschermen van kleding, machine wassen wollen jassen is vrij eenvoudig.

1. Borstelen en voorbehandelen van wollen vacht

Net als bij het met de hand wassen van een wollen jas, moet u grond wegborstelen en hardnekkige vlekken voorbehandelen. Maak de zakken van de jas leeg en knoop hem dicht of rits hem dicht. Draai de jas binnenstebuiten zodat de voering aan de buitenkant zit.

Lees ook:   Hoe een gebitsbeschermer (natuurlijk) schoon te maken

2. Bereid de wasmachine voor

Kijk eens naar je wasmachine. Er moet een zachte of wolcyclus zijn om selecteren. Stel de watertemperatuur in op koud of lauw. Kies indien mogelijk de langzaamste spincyclus om uitrekken te voorkomen. Voeg uw wolwas of wasmiddel toe en zorg ervoor dat u de instructies op de wasmachine of de fles volgt.

3. Voeg je jas toe

Plaats je jas in een waszak van gaas of een witte kussensloop met het open uiteinde dichtgebonden (als je geen gaaszak hebt) om te voorkomen dat deze vastpakt. Start de wasmachine. Zodra de cyclus is voltooid, verwijdert u de vacht en draait u deze onmiddellijk met de wolkant naar buiten. Volg dan de onderstaande instructies voor het drogen van je vacht.

Een wollen jas correct drogen

Stap weg van de droger! Stel je wollen jas nooit bloot aan zoveel hitte, want je zult het uiteindelijk verpesten.

Leg in plaats daarvan de jas op een droogrek of op een handdoek. Als er overtollig water is, rol de jas dan voorzichtig op in een handdoek en knijp – niet wringend – het vocht uit. Dan kun je het zo vormen dat het op natuurlijke wijze ligt en dan een zachte borstel nemen om pilling te verwijderen.

Zorg ervoor dat u de wollen vacht uit de buurt van zonlicht of warmte houdt terwijl deze droogt, omdat dat krimp kan veroorzaken.

roestkleurige wollen jas

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele vragen die we vaak krijgen over het wassen van wollen jassen:

1. Kun je wol wassen als er alleen chemisch schoon staat?

Je kunt zeker wol wassen die alleen een dry clean-label heeft. Het is echter het beste om het kledingstuk met uw handen te wassen en de wasmachine te vermijden. Als chemisch reinigen alleen wordt aanbevolen, kunt u elke methode kiezen om wol thuis te wassen.

2. Wat gebeurt er als je een wollen jas in de wasmachine stopt?

Op de delicate of wolcyclus en in koel of lauw water wordt een wollen jas grondig gewassen. Als u wol echter in heet water of op een krachtigere cyclus legt, kan de wol worden uitgerekt of onomkeerbaar beschadigd raken. Wees voorzichtig bij het plaatsen van wol in de wasmachine en zorg ervoor dat je het beschermt met een gaas waszak.

Lees ook:   Miele Triflex HX2 Flash Lotuswit

3. Hoe kan ik mijn wollen jas er nieuw uit laten zien?

Als je jas er een beetje saai uitziet, kun je hem weer tot leven brengen met een suède borstel. De borstel verwijdert pluisjes en vuil en beheert ook pilling. Wanneer u de jas niet draagt, hangt u deze aan een brede cederhanger om de vorm te behouden.

4. Kun je 100% wol wassen?

Ja, dat kan. Week je jas ongeveer 10 minuten in lauw water met een wolvriendelijk wasmiddel. Was het bassin uit, vul het opnieuw met schoon water en spoel de wol af.

5. Is azijn veilig voor het wassen van wol?

Azijn kan zuur zijn, maar het zal wollen jassen niet beschadigen. In feite wordt verdunde azijn beschouwd als een van de beste reinigingsoplossingen voor wol. Als u azijn wilt gebruiken bij het met de hand wassen, mengt u eenvoudig 1/2 kopje om water op te warmen terwijl u de vacht uitspoelt.

6. Kan ik wol wassen met een zachte shampoo?

Ja, je kunt wol wassen met shampoo. Omdat wol bont is, geeft shampoo het een gladde look en een zacht gevoel.

Is het de moeite waard om je jas te wassen?

Wollen jassen zijn stijlvol, warm en duurzaam, maar ze kunnen ontmoedigend zijn om voor te zorgen als ze vies worden. En nu je hebt gelezen over het wassen van een wollen jas, zou je in staat moeten zijn om de methode te kiezen die het beste bij je past en het met succes te doen.

Vergeet niet om schoon te zijn tussen de wasbeurten door en om je wol uit de buurt van warmtebronnen te houden terwijl het droogt, en je wol zal er prachtig uitzien.

een vrouw die tussen bomen staat in een grijze wollen jas en hoed

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.