Hoe gootsteen schoon te maken met zuiveringszout

Wordt uw gootsteen vies of verstopt waardoor deze niet gemakkelijk leegloopt? Dan moet je je gootsteen schoonmaken. Een uitstekende manier om je gootsteen op natuurlijke wijze schoon te maken, is door zuiveringszout te gebruiken in plaats van chemische reinigingsmiddelen.

Zuiveringszout is een veilig en natuurlijk mineraal dat veilig is om in huis te houden rond kleine kinderen en dieren. Lees verder om te leren hoe je een gootsteen schoonmaakt met zuiveringszout en hoe je een afvoer schoonmaakt met zuiveringszout en azijn.

Hoe maak je een gootsteen schoon met zuiveringszout

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak u uw afvoeren moet reinigen
 • Hoe de gootsteen schoon te maken met zuiveringszout
 • Hoe een verstopte afvoer te reinigen met azijn en zuiveringszout
 • Hoe een verstopte afvoer te reinigen met zout en zuiveringszout
 • 5 deskundige tips om te voorkomen dat uw afvoer verstopt raakt
 • Veelgestelde vragen over het reinigen van de gootsteen

Hoe vaak u uw afvoeren moet reinigen

De beste manier om uw afvoeren goed te laten leeglopen, is door ze regelmatig schoon te maken. Dit kan wekelijks worden gedaan door gekookt water gemengd met vloeibare vetbestrijdende afwasmiddel in de afvoer te gieten. Dit moet eventuele vettige suds in uw afvoer wegspoelen en een verstopping voorkomen die wordt veroorzaakt door opbouw, om uw afvoer te verstoppen.

Als je merkt dat je drains niet goed aftappen, maak dan onmiddellijk je drains schoon met het zelfgemaakte recept voor zuiveringszout en azijn. U kunt dit één keer per maand doen als onderdeel van uw normale onderhoudsroutine. Dit zal helpen om je gootstenen goed te laten leeglopen.

Hoe de gootsteen schoon te maken met zuiveringszout

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Zuiveringszout
 • Afwasmiddel
 • Azijn
 • Maatbekers
 • Spons
 • Papieren handdoekjes

1. Spoel uw gootsteen grondig af

De eerste stap is om je gootsteen grondig af te spoelen. U wilt vet of voedseldeeltjes verwijderen die aan de zijkant van uw gootsteen kleven. Als je klaar bent, leeg je je afvoermand in de vuilnisbak.

2. Bestrooi de gootsteen met zuiveringszout

Bestrooi nu de gootsteen met een goede laag zuiveringszout en wees niet gierig. De baking soda zal je gootsteen voorzichtig schoon schrobben zonder de afwerking te beschadigen.

3. Doe afwasmiddel op een schone spons

Nadat de gootsteen is bedekt met zuiveringszout, ben je bijna klaar om te beginnen met schrobben. Doe eerst een kleine hoeveelheid afwasmiddel op een schone spons. Dit maakt het schoonmaken van uw gootsteen gemakkelijker.

4. Schrob de gootsteen van boven naar beneden

Schrob de gootsteen van boven naar beneden met cirkelvormige bewegingen. U moet uw schrobben bij de afvoer beëindigen. Houd er rekening mee dat zuiveringszout een mild schuurmiddel is en je gootsteen niet zal beschadigen, zelfs als het roestvrij staal is.

5. Spoel de gootsteen af

Wanneer je klaar bent met het schrobben van je hele gootsteen, is het tijd om je gootsteen met water te spoelen. Zorg ervoor dat je alles van je gootsteen hebt gespoeld voordat je de gootsteen ontsmet met azijn.

6. Ontsmetten met azijn

Om je gootsteen te ontsmetten met azijn, week je eerst wat papieren handdoeken met azijn en bedek je je gootsteen met deze papieren handdoeken. Laat ze 20 minuten zitten voordat je ze verwijdert.

Azijn is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en door het op je gootsteen te laten liggen, geef je de azijn de kans om het te ontsmetten. Bovendien verwijdert azijn alle harde watervlekken die op uw gootsteen zijn achtergebleven.

7. Reinig en ontsmet kranen en gootsteen handvat

Nadat de 20 minuten voorbij zijn, reinig je je kranen en gootsteenhandvat met wat zeepsop. Spoel ze vervolgens schoon met vers water.

Leg daarna wat azijn op een schone doek om de kranen en het handvat van de gootsteen af te vegen. Dit zal hen ontsmetten.

8. Grondig spoelen

Spoel je gootsteen grondig af als je klaar bent. Als je een roestvrijstalen gootsteen hebt, kun je je gootsteen polijsten met een papieren handdoek en wat olijfolie. Hierdoor blijft je gootsteen wekenlang glanzend.

Misschien vind je dit ook interessant
Hand in hand van de vrouw die de roestvrijstalen gootsteen schoonmaakt met spons en reinigingsmiddelHoe een roestvrijstalen gootsteen te reinigen (zonder deze te krassen)

9. Ontgeur de afvoer of draineer

Om de afvoer te ontgeuren giet je 1/2 kopje zuiveringszout in je afvoer. Schakel de afvalverwijdering een paar seconden in.

Voeg nu 1 kopje azijn toe. Laat alles bruisen. Wanneer het bruisen stopt, spoel dan af met heet water en laat de afvoer een paar seconden lopen om ervoor te zorgen dat alles eruit is verwijderd.

Het ontgeuren van een drain is vergelijkbaar. Giet eerst een kleinere hoeveelheid zuiveringszout, ongeveer 1/3 kopje, in je afvoer en volg met 1 kopje azijn. Nogmaals, laat alles bruisen. Wanneer het bruisen stopt, kunt u de afvoer afspoelen met heet water.

Hoe een verstopte afvoer te reinigen met azijn en zuiveringszout

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Vetbestrijdende afwasmiddel
 • Zuiveringszout
 • Witte azijn
 • Maatbekers
 • Waterkoker of grote gietbare maatbeker

1. Kook water

Kook om te beginnen 6-8 kopjes water.

2. Giet kokend water en afwasmiddel in de afvoer

Spuit wat van je vetbestrijdende afwasmiddel in je afvoer. Giet vervolgens langzaam het kokende water in de afvoer. Pas op dat je jezelf niet verbrandt tijdens het gieten. Tzijn doe-het-zelf combinatie zal helpen om eventuele vettige klompen die zich in uw gootsteen kunnen bevinden te verwijderen.

3. Giet zuiveringszout in de afvoer

Meet 1 kopje zuiveringszout af. Je moet het zuiveringszout in de afvoer gieten. Een kleinere afvoer heeft een trechter nodig om het zuiveringszout erin te krijgen.

Of u kunt het zuiveringszout gewoon rechtstreeks in de afvoer van uw maatbeker gieten. Duw alle zuiveringszout dat in de gootsteen valt met je vingers in de afvoer.

4. Giet een kopje gedistilleerde witte azijn in de afvoer

Nu is het tijd om je afvoer te ontstoppen. Giet er 1 kopje witte azijn bij. Maak je geen zorgen over enig geluid dat je hoort, het is de azijn die reageert met het zuiveringszout dat je afvoer zal zuiveren.

Bedek je afvoer met een plug. Het zal druk creëren in de gesloten afvoer die zal helpen om de verstopping te verwijderen.

Laat de baking soda en azijn minstens 10 minuten in de afvoer staan. Of je kunt wachten tot je geen gepiep meer hoort vanuit je gootsteen. Zet vervolgens de zoemer op 10 minuten.

Je wilt de azijn en baking soda voldoende tijd geven om te werken voordat je de drain doorspoelt, dus langer wachten is beter dan de drain te snel doorspoelen.

5. Spoelen met meer heet water

Om de afvoer met heet water te spoelen, kookt u 2 kopjes water en giet u het voorzichtig in uw afvoer. Als uw afvoer niet verstopt is, laat u er 3-4 minuten warm water langs lopen om eventuele resten in de afvoer te verwijderen.

Als de afvoer nog steeds niet leegloopt, herhaal deze stappen dan 2 of 3 keer.

Mogelijk moet u uw afvoer reinigen met zout en zuiveringszout als azijn en zuiveringszout nog steeds niet werken.

Hoe een verstopte afvoer te reinigen met zout en zuiveringszout

 • Tijd: Overnachten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Zuiveringszout
 • Zout
 • Waterkoker of grote gietbare maatbeker

1. Giet zuiveringszout in de afvoer

Giet om te beginnen 1 kopje zuiveringszout in de afvoer. U kunt het zuiveringszout mogelijk rechtstreeks in de afvoer van de maatbeker gieten of u moet mogelijk een trechter gebruiken als u een kleine afvoer heeft.

2. Giet zout in de afvoer

Giet nu 1/2 kopje zout in de afvoer. Je moet de baking soda en zout een nacht of in ieder geval een paar uur in de afvoer laten zitten.

3. Spoelen met kokend water

Kook de volgende ochtend 2 kopjes water en giet het kokende water voorzichtig in je afvoer.

4. Spoelen met kraanwater

Als de afvoer begint af te tappen, kunt u deze enkele minuten met heet kraanwater spoelen om ervoor te zorgen dat u eventuele resten in de afvoer verwijdert.

Als de afvoer nog steeds verstopt is, herhaalt u de stappen een of twee keer. Als dat niet werkt, moet u mogelijk de afvoer demonteren om de verstopping te verwijderen.

5 deskundige tips om te voorkomen dat uw afvoer verstopt raakt

Deze eenvoudige hacks helpen voorkomen dat uw afvoeren verstopt raken, zodat u geen dure chemicaliën hoeft te kopen om uw gootsteenafvoer schoon te maken.

1. Geen koffiedik in de gootsteen

Zet geen koffiedik in de gootsteen. Koffiedik breekt niet af wanneer het in water wordt ondergedompeld. In plaats daarvan klonteren ze samen en zullen ze je gootsteen verstoppen.

2. Giet heet water in je gootsteen

Giet eens per week langzaam een waterkoker met heet water in je afvoer om eventueel vet weg te smelten. Zorg ervoor dat je het water langzaam giet, zodat het niet op je spat.

3. Giet nooit olie of vet in de afvoer

Giet nooit olie of vet in je afvoer. Bewaar in plaats daarvan een oud blikje om de olie en het vet in te gieten voordat je je pan wast. Nadat de olie en het vet zijn gestold, kun je het blikje weggooien.

4. Gebruik een papieren handdoek om vettige pannen af te vegen

Gebruik een papieren handdoek om vettige pannen af te vegen voordat je ze wast. Dit verwijdert grote hoeveelheden vet en voorkomt dat het vet door uw afvoer gaat en mogelijk uw afvoer verstopt.

5. Zeefmanden gebruiken

Voeg zeefmanden toe aan al uw afvoeren om te voorkomen dat voedseldeeltjes en haar door uw afvoer gaan en klompen veroorzaken.

Veelgestelde vragen over het reinigen van de gootsteen

Is het veilig om zuiveringszout op roestvrij staal te gebruiken?

Ja, het is veilig om zuiveringszout op roestvrij staal te gebruiken, omdat het een zachte schurende reiniger is. Het reinigt uw gootsteen zonder het oppervlak te krassen.

Wat moet je niet gebruiken op roestvrij staal?

Gebruik nooit agressieve schuurmiddelen, schuurpoeder, staalwol, bleekmiddel of ammoniak op uw roestvrijstalen gootsteen. Ze kunnen krassen, vlekken maken of de afwerking van uw gootsteen dof maken.

Hoe lang laat je zuiveringszout en azijn in de afvoer?

Laat de baking soda en azijn minstens 10 minuten in de afvoer staan. Je kunt ook wachten tot het bruisen stopt. Wacht vervolgens nog eens 10 minuten voordat u de afvoer doorspoelt. Je wilt het zuiveringszout en de azijn voldoende tijd geven om te werken, dus het is beter om een langere periode te wachten dan om de afvoer te snel door te spoelen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?