Hoe maak je een verzwaarde deken schoon

Verzwaarde dekens zijn geweldig. Ze zijn zacht, gezellig en helpen je ’s nachts beter te slapen. Ze moeten echter ook worden schoongemaakt. Dus hoe maak je een verzwaarde deken schoon zonder de stof of het vulmiddel te beschadigen?

Dat is wat we vandaag bespreken: hoe maak je een verzwaarde deken schoon, zodat je kunt genieten van een frisse deken zonder je zorgen te maken over het vernietigen van het vulmiddel.

Inhoudsopgave
 • Hoe een verzwaarde deken in de machine te wassen
 • Hoe een verzwaarde deken met de hand te wassen
 • Veelgestelde vragen

Hoe een verzwaarde deken in de machine te wassen

Sommige verzwaarde dekens kunnen in de machine worden gewassen, op voorwaarde dat de deken minder dan 20 pond weegt. Controleer het onderhoudslabel op uw verzwaarde deken en de gids voor eigenaren van uw wasmachine. Een polyester pluche stof zal waarschijnlijk andere onderhoudsinstructies hebben dan een verzwaarde Sherpa dekbed.

Als uw deken te zwaar is voor uw machine, kunt u deze naar een commerciële wasserette brengen om hem te wassen.

 • Tijd: 2-3 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Wasmachine
 • Droger of droogrek voor kleding
 • Vlekkenverwijderaar
 • Bleekvrij, zacht wasmiddel

1. Verwijder vlekken

Ten eerste wilt u de vlekkenverwijderaar gebruiken om eventuele vlekken van uw verzwaarde deken te verwijderen. Doe dit door het bevlekte gebied te besproeien met de vlekkenverwijderaar. Wacht dan 15 minuten voordat je de deken wast.

2. Was de verzwaarde deken

Je eerste taak is om de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel in de wasmiddelbak van de wasmachine te gieten. Leg vervolgens je verzwaarde deken in je wasmachine. Voeg geen andere kleding of dekens toe aan de machine, omdat de verzwaarde deken zelf moet worden gewassen.

Was je deken op de zachte cyclus met koud of warm water. Gebruik geen heet water, want dat kan ervoor zorgen dat de vulstoffen verhit raken. Polypellets smelten in heet water.

3. Droog de verzwaarde deken

Nadat de wascyclus is voltooid, verwijdert u onmiddellijk de verzwaarde deken uit de machine. Als je deken wat warmte aankan, kun je de droger gebruiken om de deken te drogen met behulp van de lage stand.

Meestal is het het beste om de verzwaarde deken aan de lucht te drogen met behulp van een kledingdroogrek of een waslijn. Hang de deken zo gelijkmatig mogelijk over het rek. Verdeel vervolgens periodiek de deken om ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig droogt.

Richtlijnen voor verzwaarde dekenverzorging

Verzwaarde dekens hebben verschillende verzorgingsrichtlijnen. Deze zijn afhankelijk van het type stof waarvan uw deken is gemaakt, zoals pluche of polyester, en welk type vulmiddel wordt gebruikt om de deken te vullen om het gewicht toe te voegen. Zorg ervoor dat u de verzorgingsrichtlijnen van uw deken controleert voordat u deze wast.

Machine wassen en drogen

Als in de verzorgingsrichtlijnen staat dat je je deken in de machine kunt wassen en in de droger kunt drogen, dan kan dat. Gebruik een bleekvrij en zacht wasmiddel om je deken te wassen en zorg ervoor dat je de zachte cyclus met koel of warm water gebruikt.

Nadat de deken is gewassen, plaatst u deze onmiddellijk in de droger met laag vuur. Controleer regelmatig je deken en pluis deze totdat deze droog is.

Machinewas, Luchtdroog

Om je deken in de machine te wassen en aan de lucht te drogen, gebruik je een bleekvrij en zacht wasmiddel om je deken schoon te maken. Zet de wasmachine op een zachte cyclus met koud of warm water.

Nadat de deken is gewassen, moet u de deken aan de lucht drogen. Gebruik een waslijn of kledingdroogrek en hang de deken gelijkmatig op. Schud het regelmatig om het te laten pluizen.

Alleen machinewas, alleen afdekking

Dit betekent dat uw verzwaarde deken een afneembare hoes heeft. Om uw deken schoon te maken, verwijdert u de hoes en wast u deze volgens de aanwijzingen op het onderhoudsetiket. Meestal kunt u het in een normale cyclus wassen met koud of warm water. Droog de hoes door hem aan een waslijn te hangen of over een droogrek voor kleding te draperen. Als alternatief, als de instructies zeggen dat u een droger kunt gebruiken, kunt u dat doen met een lage warmte-instelling.

Alleen spot clean of stomerij

Gebruik een vlekkenverwijderaar of zeep en water om vlekken voorzichtig te verwijderen. Spuit het gebied en gebruik een borstel om de vlek te verwijderen. Spoel het gebied voorzichtig af en laat het aan de lucht drogen.

Als de deken zegt alleen chemisch te reinigen, breng de deken dan naar een professionele stomerij om te worden schoongemaakt. U kunt ook een stomerijkit thuis kopen om deze schoon te maken.

Hoe een verzwaarde deken met de hand te wassen

Niet alle verzwaarde dekens kunnen in een machine worden gewassen, hiervoor is handen wassen vereist. Houd er rekening mee dat een doorweekte deken zwaar is en dat een deken gevuld met kralen nog zwaarder zal zijn. Als je een grote, zware deken hebt, kan het handig zijn om een helper bij de hand te hebben om je te helpen de deken te drogen te hangen als je klaar bent.

 • Tijd: 45-60 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt:

 • Groot bad zoals een bad
 • Vlekkenverwijderaar
 • Wasmiddel
 • Droogrek voor kleding

1. Voorbehandeling vlekken

Controleer uw verzwaarde deken op eventuele vlekken of vlekken. Spuit wat vlekkenverwijderaar op het gebied en laat het vervolgens 15 minuten zitten voordat je de deken wast.

2. Vul kuip

De eerste stap is om het bad te vullen met koel of lauw water. Je steekt je handen in het water, dus ijskoud water wordt niet aanbevolen.

3. Giet wasmiddel in

Giet nu de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel op de container. Meng het wasmiddel door het water tot het is opgelost en gelijkmatig verdeeld.

Vrouwelijke hand die wasmiddel in de blauwe flesdop giet

4. Plaats verzwaarde deken in bad

Leg nu je verzwaarde deken in het bad. Duw het in het water totdat het helemaal doorweekt is.

Kleurrijke verzwaarde deken gedrenkt in water met wasmiddel

5. Wrijven Deken

Om de deken te wassen, moet je de stof van de deken tegen zichzelf wrijven. Dit zorgt voor de zachte agitatie die nodig is om uw deken goed schoon te maken. Zorg ervoor dat je de hele deken hebt gewassen voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Laat de deken vervolgens 15 minuten weken voordat je de deken een tweede keer wast. Dit zal helpen bij het verwijderen van vuil dat nog op de deken zit.

Feman handen wrijvendeken deken

6. Vervang zeepsop door vers

Giet na het kneden van de deken het zeepsop uit het bad en vul het bad opnieuw met vers water. Spoel de deken goed af door delen op en neer te tillen in het zoet water. Nogmaals, je moet de stof tegen zichzelf wrijven.

Het doel is om alle zeep van je deken te verwijderen terwijl je deze afspoelt. Indien nodig kunt u delen van de deken onder stromend water houden totdat het water helder is.

7. Water afvoeren en roldeken

Giet nu al het water uit het bad. De deken zal nu extra zwaar zijn omdat hij drijfnat is. De beste manier om het extra water uit de deken te verwijderen is door het tegen de zijkant van het bad te rollen. Verwijder op deze manier zoveel mogelijk water.

8. Hang deken te drogen

Hang de deken te drogen. Hang de deken indien mogelijk buiten in de zon. Als dat niet mogelijk is, zoek dan een goed geventileerde structuur om het aan op te hangen. Je kunt het zelfs over het bad hangen als je daar een droogrek voor kleding hebt.

Houd er rekening mee dat de deken een tijdje water zal druppelen nadat deze is opgehangen.

Pro Tips

 • Wring je deken niet om overtollig water te verwijderen. De stof kan scheuren.
 • Gebruik afwasmiddel met een ontvetter om eventuele vettige vlekken van je deken te verwijderen.
 • Urine kan worden verwijderd door simpelweg water en zeep te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je verzwaarde dekens wassen?

Hoe vaak u een verzwaarde deken moet wassen, hangt af van hoe dicht de verzwaarde deken bij uw huid staat. Als je een hoes over de verzwaarde deken hebt, zal de hoes vaak worden gewassen, maar de eigenlijke deken hoeft slechts 3 of 4 keer per jaar te worden gewassen. Als u echter met de verzwaarde deken slaapt en deze heeft geen hoes, dan moet u deze om de paar weken wassen.

Hoe maak je een verzwaarde deken schoon met glazen kralen?

Je kunt de verzwaarde deken in de wasmachine wassen met warm water, omdat de glaskralen niet smelten. Zorg er wel voor dat het materiaal dat voor de deken wordt gebruikt ook machinewasbaar is. Was de deken niet in heet water.

Hoe maak je een verzwaarde deken schoon met plastic poly kralen?

Plastic poly kralen smelten in heet water, dus zorg ervoor dat je koud water gebruikt om de deken te wassen. Als het materiaal machinewasbaar is, kunt u ze in de wasmachine doen en de deken gelijkmatig uithangen om te drogen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?