Hoe kussens van elk materiaal te wassen

Een goed kussen kan het verschil maken voor je slaaproutine. Maar als je je kussens niet goed schoonmaakt, kunnen ze hun steun verliezen.

Ook herbergen ze vuil, olie, speeksel, zweet, schimmels en bacteriën – geen goede look. Ze hebben dus zeker af en toe een goede schoonmaakbeurt nodig!

We laten je zien hoe je kussens moet wassen, of die van jou nu traagschuim, veren, dons, boekweit of decoratieve bedekking zijn.

Inhoudsopgave
 • Kun je kussens wassen?
 • Hoe kussens in de wasmachine te wassen
 • Hoe kussens te drogen
 • Veelgestelde vragen over het wassen van kussens
 • Slaap als een log

Kun je kussens wassen?

Dat is zeker! De meeste kussens kunnen ook in de machine worden gewassen. Maar controleer altijd het onderhoudsetiket, omdat sommige handen moeten worden gewassen.

Hoe vaak moet je kussens wassen?

Om de drie tot zes maanden. Als het zes maanden of lang is geweesteh, ga er meteen mee aan de slag!

Hoe kussens in de wasmachine te wassen

Laten we er meteen in duiken! Hier is onze beste methode voor het wassen van kussens.

Let op

Bekijk zeker ons advies voor specifieke materialen. Sommige materialen moeten anders gewassen worden dan andere. Traagschuim, latex en boekweitkussens kunnen bijvoorbeeld niet in de machine worden gewassen.

1. Verwijder de case

Als je kussen een hoesje heeft, verwijder dat dan. Het kan apart worden gewassen.

2. Controleer het onderhoudsetiket

Controleer het onderhoudsetiket om te zien of het in de machine kan worden gewassen of dat het met de hand moet worden gewassen. Onze tips zijn voor het wassen in de machine.

3. Pluis

Voordat je ze in de wasmachine doet, geef je de kussens een goede pluis om stof te verwijderen.

4. Weken

Week de kussens in water uit het bad of de douche. Ze moeten van tevoren nat zijn, zodat ze het wasmiddel echt kunnen absorberen.

5. Leg kussens in de machine

Nu is het tijd om de kussens in de machine te leggen. We raden aan om er twee tegelijk in te zetten. Dit voorkomt dat de kussens te veel worden rondgegooid. Maar het zorgt er ook voor dat er genoeg ruimte is om ze goed gewassen te krijgen.

Uw machine is belangrijk

Wij raden een front-loading of een top-loading machine zonder roerwerk aan. Het middelste roerwerk kan kussens beschadigen. Als dit je enige optie is, is het een goed idee om de kussens naar een wasserette te brengen en een front-loading machine te gebruiken.

6. Wasmiddel toevoegen

Voeg de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel toe. We raden u aan om poederwasmiddel op te lossen in warm water voordat u het aan de dispenser toevoegt. Dit laat minder residu achter op je kussens, in tegenstelling tot een dik vloeibaar wasmiddel.

Als je echter een polyester kussen hebt, raden we een eetlepel van een mild vloeibaar wasmiddel aan. Als je alleen poederwasmiddel hebt, is dat ook goed. Los het gewoon van tevoren op.

Voorzichtigheid

Gebruik geen wasverzachter omdat het de kussens bedekt en verzwaard.

7. Wascyclus

Kies voor dons-, veren- en polyester kussens een warme delicate cyclus. Voeg een extra spoelcyclus toe en begin met wassen!

Als je een wollen kussen hebt, gebruik dan een koude delicate cyclus met een extra spoeling.

Als je kussen decoratieve versieringen heeft, zoals pailletten, controleer dan altijd eerst het onderhoudsetiket. Maar je moet het wel in de machine kunnen wassen.

Doe het echter eerst in een gaas waszak om schade te voorkomen. Was het op de meest zachte cyclus met koud water en een mild reinigingsmiddel.

8. Cheque

Zodra de cyclus is voltooid, controleert u of alle wasmiddelresten zijn weggespoeld. Zo niet, leg de kussens dan door een koude spoel- en spincyclus.

Is het veilig om kussens in de wasmachine te wassen?

Dons, veren, katoenen en polyester kussens zijn veilig om in de wasmachine te gaan, volgens de instructies van het onderhoudslabel.

Traagschuim, latex en boekweitkussens kunnen echter niet in de machine worden gewassen of met de hand worden gewassen.

Hoe memory foam en latex kussens te wassen

 1. Scheid je kussensloop van je kussen. Was dit apart volgens de instructies op het onderhoudsetiket. We raden altijd aan om een kussensloop te gebruiken – evenals een kussensloop – terwijl je een traagschuim- of latexkussen gebruikt voor ultieme hygiëne.
 2. Stofzuig beide zijden van het kussen om stof en ander vuil eruit te halen.
 3. Spot schone vlekken met een zacht reinigingsmiddel en water. Dompel een doek in de oplossing en wring deze uit zodat het niet zeiknat is. Vlekken lichtjes vlekken. Maak het kussen niet te nat, anders kan het schuim scheuren.
 4. Laat het kussen volledig aan de lucht drogen voordat je het weer op je bed legt.

Hoe boekweitkussens te wassen

 1. Verwijder de rompen van het kussen. Was de hoes apart.
 2. Vul een ondiepe kom met lauw water.
 3. Voeg de rompen toe en draai ze rond.
 4. Giet de rompen af met een zeef.
 5. Leg een handdoek in de zon.
 6. Leg de vochtige rompen op de handdoek. Spreid ze uit zodat ze sneller kunnen drogen.
 7. Geef ze de tijd om te drogen. Dit kan tot 24 uur duren.

Kun je kussens wassen in een toplaadmachine?

We raden het niet aan omdat het middelste roerwerk schade kan veroorzaken. Als het geen middenroerder heeft, dan is het prima! Anders, als de machine een middelste roerwerk heeft, plaatst u de kussens verticaal zodat ze zich niet om het roerwerk wikkelen. Maar we raden aan om naar een wasserette te gaan om een front-loading machine te gebruiken.

Hoe naar Droge Kussens

 1. Controleer het onderhoudsetiket om er zeker van te zijn dat het in de machine kan worden gedroogd. De meeste kussens kunnen dat wel.
 2. Leg de kussens in de machine met een paar droge handdoeken. Deze handdoeken absorberen vocht en versnellen het proces.
 3. Voeg twee tennisballen toe aan de binnenkant van sokken, of drogerballen, om te voorkomen dat de kussens samenklonteren.
 4. Stel de cyclus in op matige hitte gedurende een uur. Als het een donzen- of verenkussen is, gebruik dan een luchtdroge instelling zonder hitte.
 5. Controleer na een uur de kussens. Als ze nog nat zijn, herhaal dan de cyclus. Zorg ervoor dat je de kussens tussen de cycli door pluist.

Als je de kussens op natuurlijke wijze aan de lucht moet drogen, hang ze dan op aan een waslijn op een zonnige plek met een goede luchtstroom. Pluis ze elk uur op en draai ze zodat de andere kant de zon krijgt. Dit kan even duren. Zorg ervoor dat je de kussens niet terug op je bed legt, tenzij ze helemaal droog zijn, omdat dit kan leiden tot schimmel en meeldauw.

Veelgestelde vragen over het wassen van kussens

Hoe lang moeten kussens meegaan?

U moet slaapkussens om de één tot twee jaar vervangen (1).

Kussens absorberen de hele nacht door heel veel dingen: zweet, speeksel, bacteriën… het is dus een goed idee om ze vrij vaak te vervangen. Een andere manier om te testen of het tijd is voor een nieuw kussen is door het kussen doormidden te vouwen. Als dat zo blijft , is het tijd voor een nieuw kussen.

Hoe was je kussens met de hand?

 1. Verwijder de behuizing en was die apart.
 2. Vul een bad of gootsteen met lauw water.
 3. Voeg per kussen een eetlepel wasmiddel toe. Los het grondig op.
 4. Dompel de kussens onder in het water.
 5. Masseer en knijp zachtjes in het kussen om het volledig te laten weken en verwelkom het wasmiddel erin. U kunt ook merken dat er vuil loskomt.
 6. Zodra het schoon aanvoelt, spoelt u het kussen af met vers water. Doe dit totdat er geen sop op is. Dit betekent dat het volledig is gespoeld.
 7. Druk het zachtjes tegen de zijkant van het bad om zoveel mogelijk water te verdrijven.

Hoe hervorm je kussens na het wassen?

Door het goed te drogen, wordt het op natuurlijke wijze teruggefloten naar zijn oorspronkelijke vorm. Als het nog nat is, zelfs licht vochtig, zal het moeilijk zijn om het weer helemaal te pluizen. Wacht tot het volledig droog is en geef het dan een paar stoten om het weer te pluizen.

Het toevoegen van drogerballen aan de droogcyclus kan ook helpen om het opnieuw vorm te geven.

Waarom is mijn kussen klonterig?

Een klonterig kussen is normaal, dus wees niet bang! Ze worden klonterig wanneer de vulling vuil, vocht en andere grove dingen verzamelt. De vulling klontert samen en geeft je een klonterig kussen. De enige manier om dit op te lossen is door het goed schoon te maken en te drogen.

Zullen waskussens ze pluizen?

Als je kussens er plat uitzien, kan het wassen en drogen ervan helpen om ze weer volledig luchtig te maken! Maar als het tijd is voor een nieuw kussen, is het misschien moeilijk om ze weer superpluizig te krijgen. Als het kussen na het wassen nog steeds plat en niet ondersteunend is, is het tijd voor een nieuw kussen.

Hoe lang leg ik mijn kussen in de droger?

Leg je kussens – twee tegelijk – een uur per keer in de droger. Controleer het en als het niet volledig droog is, pluis het dan op en breng het nog een uur terug naar de droger. Herhaal dit totdat het kussen helemaal droog is.

Kun je kussens wassen zonder een verwijderbare hoes?

Controleer eerst het onderhoudsetiket. Als er staat dat het machinewasbaar is, doe dan een zachte, koude cyclus met een mild wasmiddel. Anders is het het beste om het kussen met de hand te wassen, met behulp van onze tips over het met de hand wassen van kussens.


Slaap als een log

Je kunt je slaaproutine nieuw leven inblazen wanneer je je kussens schoonmaakt. In ruil voor deze eenvoudige reinigingsmethode zijn uw kussens vrij van vuil, bacteriën en knobbels. Je slaapt weer als een baby.

Vergeet niet om altijd het onderhoudsetiket te controleren, omdat dit u zal vertellen of het veilig is om uw kussens in de machine te wassen. Als je traagschuim, latex of boekweitkussens hebt, moet je ze speciaal wassen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?