Hoe maak je een Cricut Mat schoon in 4 stappen

Als je bezig bent met knutselen, wil je dat alles soepel verloopt. Dus wanneer je merkt dat je Cricut-matten vies en niet erg plakkerig zijn, kan dit je stroom verpesten.

Een Cricut mat moet tot 50 keer met de juiste zorg meegaan. Het is essentieel om het regelmatig schoon te maken – maar hoe?

We laten je een 4-staps, 10 minuten durende methode zien voor het schoonmaken van een Cricut-mat. Het is eenvoudig maar super effectief.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je een Cricut-mat schoonmaken?
 • Hoe een Cricut-mat na elk gebruik schoon te maken
 • Hoe maak je een Cricut-mat schoon met afwasmiddel
 • Hoe een Cricut Mat diep te reinigen
 • Hoe maak je een Cricut Mat Sticky Weer
 • Hoe een Cricut Mat te drogen
 • Tips voor het schoonhouden van een Cricut-mat
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een Cricut-mat schoonmaken?

We raden aan om uw Cricut-mat na elke drie keer gebruik te reinigen. Als u materialen gebruikt die leave achter veel resten – zoals glitter of denim – wil je het misschien na elke twee keer gebruik schoonmaken. Voor standaardmaterialen, zoals papier, kun je misschien wegkomen met het schoonmaken van de matten na elke vier keer gebruik.

Hoe een Cricut-mat na elk gebruik schoon te maken

Om vuil en vuil op uw Cricut-mat te blijven, kunt u na elk gebruik een snelle en lichte reiniging uitvoeren. Er zijn drie eenvoudige methoden die slechts een paar minuten duren en uw Cricut-mat helpen op het juiste niveau van kleverigheid te blijven.

Met Schraper

Een van de beste manieren om een Cricut-mat na elk gebruik schoon te maken, is door het residu, puin of vuil af te schrapen. U kunt een Cricut-schraper of een stijf plastic item gebruiken, zoals een creditcard. Metalen spatels en pincetten werken ook altijd een charme!

Om dit te doen, laat je het metalen of plastic gebruiksvoorwerp naar keuze over het oppervlak lopen en kijk je hoe puin en schrootstukken opstijgen.

Top Tip

Om deze schoonmaaktaak nog sneller te maken, gebruikt u iets met een breed ontwerp. Dit bedekt meer oppervlak in minder tijd, wat betekent dat u uw mat in slechts een paar minuten kunt reinigen.

Met Lint Roller

Veeg een pluisroller over je Cricut-mat. Dit is een uitstekende dagelijkse methode voor het verwijderen van stof, papier, haar, vezels en ander licht vuil. Dit is het beste voor minder plakkerige Cricut-matten, dus houd daar rekening mee.

Met babydoekjes

Weet jij hoe je een Cricut snijmat schoonmaakt met babydoekjes? Wrijf ze gewoon over de mat en kijk hoe het puin en de resten opstijgen.

Zorg ervoor dat u alcoholvrije, ongeparfumeerde, bleekvrije, lotionvrije en maïzenavrije doekjes gebruikt. Dat is best een lange lijst, maar hoe simpeler, hoe beter. Je wilt de lijm of plakkerigheid van je mat niet verscheuren.

Als je doekje vies wordt, pak dan een schoon doekje en ga verder. Het kan 2-3 doekjes kosten om de hele mat schoon te maken. Oefen niet te veel druk uit.

Zorg er ook voor dat u de mat aan de lucht droogt voordat u deze opnieuw gebruikt.

Hoe maak je een Cricut-mat schoon met afwasmiddel

Wanneer we zeggen maak je Cricut-mat na elke drie keer gebruik schoon, dan is dit de methode waar we naar verwijzen. Het is een algemene en grondige reiniging van je mat die de levensduur verlengt als je het regelmatig doet. We raden nog steeds aan om na elk gebruik een schraper te gebruiken, omdat deze afwasmiddelmethode nog beter werkt als je je mat tussen de reinigingen door hebt onderhouden.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel (schoonmaken met Dawn afwasmiddel is geweldig)
 • Microvezeldoek
 • Cricut schraper of ander schraapgereedschap
 • Zinken
 • Water

1. Schraap Cricut Mat

Begin met het gebruik van uw Cricut-schraper, metalen spatel of creditcard om zoveel mogelijk resten van uw mat af te schrapen.

2. Spoel de mat af

Laat lauw water over de mat in de gootsteen lopen. Gebruik geen heet water, want dit kan de mat kromtrekken.

Gebruik je handen om overtollige resten en puin af te wrijven die je schraper mogelijk heeft gemist. Ga door totdat het grootste deel van het residu eraf is.

Spoel nogmaals af en zet het water uit.

3. Zeep aanbrengen

Spuit ongeveer een eetlepel afwasmiddel over de mat. Bevochtig je microvezeldoek en wrijf de zeep in zachte cirkelvormige bewegingen in de mat. Ga door totdat de mat schoon is.

Spoel de Cricut mat af en herhaal deze stap indien nodig.

4. Aan de lucht drogen

Laat je mat na het schoonmaken aan de lucht drogen. Als je een schoteldroogrek hebt, werkt dit het beste. Het duurt ongeveer 1-2 uur voordat het grondig aan de lucht droogt.

Maak je geen zorgen als er vlekken zijn. Je bent klaar om te gaan zolang al het residu van de mat wordt gereinigd.

Hoe een Cricut Mat diep te reinigen

Als je je Cricut-snijmat nog nooit hebt schoongemaakt, of als het lang geleden is, moet je misschien een diepe reiniging uitvoeren. Dit is een uitstekende methode voor smerige matten. U kunt Awesome spray of een zelfklevende remover gebruiken, wat uw boot ook drijft. Houd er rekening mee dat lijmverwijderaar de beoogde kleverigheid van uw Cricut-mat kan verwijderen, dus misschien wilt u die als laatste redmiddel behouden.

Met Awesome Spray

LA’s Totally Awesome Spray is een geconcentreerde, multifunctionele reiniger die populair is voor het reinigen van tegels en tapijten. Wat het echter zo geweldig maakt, is dat het in principe elke vorm van een puinhoop kan verwijderen. Het residu op je Cricut mat maakt dus geen schijn van kans tegen deze reiniger.

Het bevat ook geen bleekmiddel, zuur of ammoniak.

Vergeet niet dat u de spray voor gebruik moet verdunnen, in een aparte spuitfles. Zorg er dus voor dat je één hand hebty. De verdunningssnelheid moet 10:1 water/sproeiverhouding zijn.

Zo maak je een Cricut snijmat schoon met Awesome spray:

 1. Spray: Na het verdunnen van de spray, spritz de mat met de reiniger.
 2. Verlaten: Laat het 5-10 minuten zitten terwijl het magisch werkt om je mat te herstellen.
 3. Schrapen: Gebruik je Cricut schraper (of metalen spatel) om het losgekomen residu af te schrapen. Oefen alleen lichte druk uit zodat je de mat niet beschadigt.
 4. Spoelen: Spoel de mat af onder lauw water.
 5. Droog: Laat de mat 1-2 uur aan de lucht drogen.

Met zelfklevende remover

Zelfklevende removers zijn geweldig voor het diep reinigen van Cricut-matten, maar onthoud – ze verwijderen lijm. Zo konden ze de kleverige laag van je Cricut-mat halen, waardoor deze nutteloos werd.

Gebruik deze methode alleen voor groene, blauwe of paarse Cricut-matten, niet voor roze.

Er zijn een paar opties waaruit u kunt kiezen als het gaat om lijmverwijderaar. De meest populaire is Goo Gone, wat crafters leuk lijken te vinden voor hun Cricut-matten, dus we zullen dat aanbevelen.

Test het product echter eerst op een klein deel van de Cricut-mat om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt. Nadat je dat hebt gedaan, kun je deze methode volgen:

 1. Spray: Breng de reiniger aan op je Cricut mat.
 2. Verlaten: Laat het maximaal vijf minuten zitten.
 3. Vegen: Veeg de mat af met een schone witte doek (om kleuroverdracht te voorkomen).
 4. Maak de mat schoon: Gebruik onze bovenstaande methode voor het reinigen van uw Cricut mat met afwasmiddel en water.
 5. Spoelen: Spoel de mat af in lauw water.
 6. Droog: Laat de mat 1-2 uur aan de lucht drogen.

Hoe maak je een Cricut Mat Sticky Weer

Als je Cricut-mat niet plakkerig is, is het vrij nutteloos. Je kunt een deel van die kleverigheid doen herleven door het schoon te houden, maar hier is een andere methode voor het aanbrengen van lijm om je mat opnieuw te plakken.

Kies niet zomaar een lijm. Wij raden een spray of een lijmpen aan. Sommige mensen gebruiken deze methode met plakkerige lijm, maar dat is meer voor kunstprojecten dan voor Cricut-projecten.

Waarschuwing

Wanneer u deze methode uitvoert, bestaat het risico dat u uw Cricut-machine vastloopt vanwege de extra lijm. U kunt dan de machine breken en de garantie ongeldig maken. Het is dus misschien beter om gewoon een nieuwe mat te kopen.

 • Tijd: 30-40 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Afplaktape
 • Lijm (wij raden SpraynBond of Zig Adhesive 2 Way Glue aan)

1. Schraap, was en droog de mat

Voordat u begint met het opnieuw plakken van uw Cricut-mat, moet u ervoor zorgen dat deze vrij is van residu, wordt gereinigd (met afwasmiddel en water) en grondig droogt.

2. Tape de mat

Gebruik afplaktape om de randen aan uw oppervlak te bevestigen. Bedek de buitenrand van de mat met tape om deze te beschermen tegen de lijm.

3. Lees de instructies en breng lijm aan

Instructies variëren voor verschillende producten, vooral sprays versus lijm. Lees altijd de instructies van de fabrikant voordat u aan de slag gaat.

Over het algemeen spuit je met spuiten de lijm gewoon in een veegbeweging op de mat. Houd het blikje ongeveer 12 centimeter van je mat af. Laat het vervolgens drogen, wat ongeveer 15 minuten kan duren.

Als u een lijmlijm gebruikt, bedek dan gelijkmatig de hele mat met de lijm. Brede gelijkmatige lijnen van links naar rechts is een eenvoudige methode. Laat het ongeveer 30 minuten drogen totdat de lijm helder is. Gebruik de Cricut mat echter niet opnieuw voor een paar uur. Het is het beste om het ’s nachts te laten staan. Anders kan het te plakkerig zijn voor je materialen.

Te veel lijm?

Te veel lijm? Als je de Cricut-mat te plakkerig hebt gemaakt met je lijm, kun je de lijm deppen met een schoon t-shirt nadat de lijm droog is. Dit zal overtollige lijm verwijderen.

4. Reinigen met Windex (optioneel)

Een trendy methode om je Cricut mat weer plakkerig te maken is om hem schoon te maken met Windex. Het verwijdert vuil terwijl het de lijm beschermt. Het is ook geweldig om de Windex in te wrijven met Magic Eraser. Waarom zou je het niet eens proberen?

Hoe een Cricut Mat te drogen

Droog je mat 1-2 uur aan de lucht. Het is het beste om het verticaal op een droogrek te plaatsen, zodat het droog kan druppelen. Als je geen droogmat hebt, leg deze dan plat op een handdoek zolang het duurt om te drogen.

Tips voor het schoonhouden van een Cricut-mat

Wanneer je Cricut matten koopt, wil je dat ze een tijdje meegaan. De beste manier om dit te doen is om ze schoon te houden. Hier zijn enkele handy tips om dit te doen.

 • Correct bewaren: Dus uw Cricut-mat verzamelt geen tonnen stof, puin en haar tussen gebruik, bewaar het correct. Cricut matten worden geleverd met beschermhoezen of mappen. Gebruik die en bewaar de mat op een plank buiten gebieden met veel verkeer in huis. Als u niet over de map beschikt die bij de map is geleverd, kunt u in plaats daarvan waspapier gebruiken.
 • Altijd aan de lucht drogen: Laat je niet verleiden om de Cricut mat af te vegen met een handdoek om het droogproces te versnellen. De kleverigheid grijpt naar pluisjes en stof van je handdoek, en dan is je mat weer vies.
 • Schraap regelmatig: Schraap na elk gebruik overtollig residu en puin af om de mat schoon te houden en uw projecten op peil te houden.
 • Gebruik de juiste reinigingsmethoden op kleur: Gebruik niet de verkeerde materialen op de verkeerde matten. Ook moet je niet de verkeerde reinigingsmethoden gebruiken voor de verkeerde kleuren. Je moet bijvoorbeeld geen roze Cricut-matten nat krijgen, dus je wilt onze zeep- en watermethode niet gebruiken voor die matten.
 • Raak de matten niet aan: Oké, je moet ze soms aanraken, maar vermijd om je handen er helemaal overheen te leggen. Dit zal ze zeker vuil maken en een residu achterlaten als je lotion draagt.

Veelgestelde vragen

Zijn Cricut Matten omkeerbaar?

Nee, Cricut matten hebben één kleverige kant.

Hoe maak ik een Cricut Mat minder plakkerig?

Als je te veel lijm op je Cricut-mat hebt aangebracht, of gewoon niet houdt van hoe plakkerig het is, kun je iets doen om de kleverigheid te verminderen.

Leg een handdoek over de Cricut mat en rol de handdoek met een deegroller over. Doe dit een paar keer voordat je de handdoek eraf pelt. De mat moet minder plakkerig zijn. Herhaal indien nodig.

Het kan nu echter pluisjes en puin bevatten, dus misschien moet je het wassen.

Knutseltip

Cricut matten zijn er in verschillende niveaus van kleverigheid. De sterkste zijn te plakkerig voor papier. Zorg ervoor dat u het juiste kleverigheidsniveau voor uw project kiest.

Wanneer moet ik mijn Cricut Mat vervangen?

Na 40-50 keer gebruik, moet u overwegen om uw Cricut-mat te vervangen. Je zult merken dat het tijd is voor nieuwe wanneer de mat niet langer plakkerig is, zelfs na regelmatig wassen en opnieuw aanbrengen van lijm.

Welke matsterkte moet je gebruiken voor verschillende projecten?

Er zijn vier verschillende sterke punten.

 • LightGrip: De blauwe mat is het beste voor printerpapier, dunne cardstock, bouwpapier en gewoon vinyl.
 • StandardGrip: De groene mat is het beste voor middelgrote materialen zoals cardstock, warmteoverdrachtvinyl, permanent of verwijderbaar vinyl, gebonden stof en getextureerd papier.
 • StrongGrip: De paarse mat is voor zware materialen zoals dikke en glitter cardstock, hout, spaanplaat, leer en posterboard.
 • FabricGrip: De roze mat is het beste voor gebonden stof of materialen met elke stof erop met het roterende mes en de Cricut-maker.

Als je Joy Cards wilt maken, wil je misschien de unieke Card Mat bekijken, die een verdeler heeft om de achterkanten van gevouwen kaarten te beschermen. Anders kunt u LightGrip of StandardGrip gebruiken.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?