Hoe maak je een hoed schoon (in de wasmachine)

Een favoriete hoed is een leuk accessoire om te dragen als je met vrienden op pad bent of op het strand hangt. Hoeden worden echter na verloop van tijd vies. Je moet je hoed wassen zonder de stof te beschadigen of ervoor te zorgen dat de hoed zijn vorm verliest.

Daarom delen we vandaag tips voor het schoonmaken van je favoriete accessoire thuis.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je je hoed wassen?
 • Hoe maak je een baseballpet schoon
 • Hoe maak je een hoed schoon
 • Hoe een hoed schoon te maken
 • Hoe zich te ontdoen van vlekken op een hoed
 • Kun je hoeden wassen in de wasmachine of vaatwasser?
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je hoed wassen?

Hoeden moeten elk seizoen twee of drie keer worden schoongemaakt, tenzij je je hoed elke dag draagt. Als dat het geval is, moet je je hoed elke week wassen of ontsmetten.

Een weinig tekenen dat je hoed moet worden schoongemaakt, is wanneer je vuil, stof of witte vlekken ziet die een opeenhoping van zweet en olie op je hoed zijn. Je moet ook je hoed wassen als deze grappig begint te ruiken.

Hoe maak je een baseballpet schoon

Deze methode voor het schoonmaken van een pet of een snapback-hoed is niet geschikt voor vintage en vintage-stijl caps met een zachte rand. Deze hoeden moeten chemisch worden gereinigd of een zachte plekreiniging krijgen waarbij u ervoor zorgt dat alle vloeistof op uw dop snel wordt opgeveegd.

 • Tijd: 30 minuten + droogtijd
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Tandenborstel of nagelborstel
 • Afwasmiddel
 • Schotel
 • Emmer
 • Ball cap buddy of iets ronds zoals meloen, koffieblik of gebundelde handdoek

1. Spoel baseball cap

Spoel je baseballpet af onder stromend water om het meeste lichte oppervlaktevuil te verwijderen. Dit komt er met een goede spoeling af en stroomt door de afvoer.

2. Spot Clean Cap

Doe een kleine hoeveelheid afwasmiddel op een schaal en voeg een kleine hoeveelheid water toe om een schuim te maken. Dompel je tandenborstel in het schuim en gebruik het om je dop schoon te maken. Schrob het vuil, de markering en vlekken weg met kleine cirkelvormige bewegingen.

3. Was dop

Vul nu je emmer met vers water. Voeg een spuitje afwasmiddel toe en meng tot je een emmer zeepsop hebt. U kunt uw dop ook in de badkuip wassen.

Laat je dop 10 minuten weken in de emmer met zeepsop. Zwaai de hoed rond. Als het water smerig wordt, vervang het water dan door een nieuwe partij zeepsop.

4. Spoeldop

Spoel je dop onder stromend water totdat het water helder stroomt. Zorg ervoor dat je je dop niet draait of wringt, omdat dit ertoe kan leiden dat deze zijn vorm verliest.

5. Droge dop

Plaats de natte baseballpet in de balmuts om je hoed zijn vorm te laten behouden. Als je geen ball cap buddy hebt, kun je iets rond in je pet proppen zodat het goed droogt in de juiste vorm.

Hoe maak je een hoed schoon

Hoeden zijn gemaakt van veel verschillende materialen, wat betekent dat je moet weten hoe je een hoed moet wassen zonder het te verpesten.

Wollen hoeden

Om een wollen muts met de hand schoon te maken, vult u een gootsteen met koel of lauw water. Voeg een kleine hoeveelheid mild wasmiddel toe aan het water en meng.

Draai je hoed binnenstebuiten en masseer de hoed een paar minuten in het water om het vuil te verwijderen. Laat de hoed 20 minuten weken.

Spoel de hoed goed af in koud water om alle sporen van zeep te verwijderen en zorg ervoor dat je de hoed niet draait of wringt. Rol je wollen muts in een schone, donkere handdoek. Dit zal het overtollige water verwijderen. Laat het aan de lucht drogen.

Fedora Hoeden

Neem een zachte kledingborstel en borstel het stof en vuil op je hoed weg. U kunt ook een pluisroller gebruiken om ook pluisjes of vuil op het oppervlak te verwijderen.

Als je hoed een leren zweetband heeft, maak de band dan schoon met een zadelzeep zoals Fiebing’s Saddle Soap om het leer soepel te houden.

Strohoeden

Strohoeden kunnen worden gereinigd met een speciale strohoedenreiniger, zoals de reiniger die is opgenomen in de Paul Lashton Premium Straw Hat Care Cleaning Kit, maar Windex zal ook werken. Borstel je hoed met een licht vochtige doek om stof op het oppervlak te verwijderen.

Spuit vervolgens een schone doek met de reiniger om eventuele vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je je hoed niet laat weken, want water is dodelijk voor de vorm van een strohoed. Als je hoed een beetje nat wordt, veeg dan zoveel mogelijk van het water af. Leg vervolgens je hoed op een schoon oppervlak om te drogen.

Je kunt lichte stoom gebruiken om de vorm van een hoed te herstellen. Kook water in een waterkoker of gebruik een kledingstomer om het rietje lichtjes te stomen. Vorm de hoed met je vingers terug in vorm en laat hem drogen.

Suède Hoeden

Suède hoeden moeten worden geborsteld met een borstel met stijve borstel om al het vuil op je hoed te verwijderen. Poetsen zal ook het dutje van het suède herstellen, de zachte afwerking die suède heeft.

Poets je hoed met fijnkorrelig schuurpapier of een emery doek als het suède gematteerd raakt of aangekoekt vuil heeft. Taaie vlekken op een lichtgekleurde hoed kunnen worden verwijderd met een suède gum.

Verwijder zweetvlekken door een verhouding van 1:15 babyshampoo tot warm water te maken. Dep de vlek voorzichtig met het mengsel met een zachte doek totdat de vlek weg is.

Vilten hoeden

Borstel je vilten muts van boven naar beneden en tegen de klok in met een borstel met zachte borstel om het stof te verwijderen.

Gebruik stoom om je hoed opnieuw vorm te geven en schoon te maken. Kook water in een waterkoker of gebruik een kledingstomer om de stof licht te verwarmen. Vorm de hoed in vorm met je fingers voordat je het laat drogen. Nadat het droog is, borstel je je hoed schoon.

Leren hoeden

Borstel je leren hoed met een borstel met zachte borstel. Gebruik dan een lederen reiniger zoals Lexol Leather Care Kit om je hoed schoon te maken en te bewaren. Zorg ervoor dat je geen zadelzeep gebruikt, omdat dit het dunne lichtgewicht leer dat in hoeden wordt gebruikt, kan drogen.

Hoe een hoed schoon te maken

Spot cleaning a hat is de veiligste methode om het schoon te maken, omdat het minder waarschijnlijk is dat het de vorm van je hoed verandert.

 • Tijd: 20 minuten + droogtijd
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Washandje
 • Oude tandenborstel
 • Milde afwasmiddel of niet-bleek wasmiddel

1. Dep vlekken

Maak een sopje door een kleine hoeveelheid milde afwasmiddel of wasmiddel in een kom met water te mengen. Dompel je washandje in het zeepsop om het licht te bevochtigen en dep vervolgens op de vuile plekken op je hoed.

2. Schrob Grime

Schrob de vlekken op je hoed voorzichtig met een tandenborstel. Zorg ervoor dat je een strohoed niet vochtig laat worden.

3. Droog de hoed

Droog je hoed binnenshuis aan de lucht uit de buurt van direct zonlicht.

Hoe zich te ontdoen van vlekken op een hoed

Shampoo breekt lichaamsoliën af, zodat je het kunt gebruiken om zweetvlekken te verwijderen. Meng de shampoo in water en gebruik een tandenborstel om de vlek te schrobben. Laat je hoed vervolgens 10 minuten weken in koud water. Spoel je hoed af en laat hem aan de lucht drogen.

Je kunt OxiClean gebruiken op een baseballpet met een taaie vlek. Meng 1 schepje poeder in 1 pint water. Test het mengsel vervolgens op een onopvallend deel van de dop om er zeker van te zijn dat u uw hoed niet bevlekt of beschadigt.

Als het goed is, breng je het mengsel aan op de vlekken. Laat het maximaal 5 minuten op de stof zitten voordat je het grondig afspoelt. Vergeet niet om een ball cap buddy of iets ronds te gebruiken om je pet zijn vorm te laten behouden.

Taaie vlekken op een witte hoed kunnen worden verwijderd door een paar druppels waterstofperoxide op de vlek aan te brengen. Schrob de vlek met een tandenborstel en laat hem vervolgens 10 minuten weken. Spoel je hoed af en laat hem aan de lucht drogen.

Zuiveringszout en azijn verwijderen ook zweetvlekken van hoeden. Meng gelijke hoeveelheden water met zuiveringszout om een pasta te maken. Schrob de vlek met de pasta met een oude tandenborstel.

Laat de hoed 1 uur zitten voordat je de vlekken besproeit met gedestilleerde witte azijn. Schrob de vlek nog een keer voordat je hem in koud water spoelt. Laat de hoed aan de lucht drogen.

Kun je hoeden wassen in de wasmachine of vaatwasser?

Ja, je kunt hoeden van een stevig materiaal wassen zonder een gestructureerde voorkant of rand in de vaatwasser of wasmachine. Baseballpetjes zijn een voorbeeld van een hoed met een gestructureerde voorkant.

Wasmachine: was je hoed apart van andere kledingstukken. Zorg ervoor dat je zeep gebruikt met kleurconserverende eigenschappen die geen bleekmiddel bevatten. Wanneer de hoed klaar is met wassen, laat u deze aan de lucht drogen.

Vaatwasmachine: Zorg ervoor dat de vaatwasser leeg is en bevestig de hoeden aan het bovenste rek met wasknijpers of riemen. Gebruik een bleekvrij en citroenvrij afwasmiddel en gebruik een warme cyclus. Zorg ervoor dat de droogcyclus is uitgeschakeld.

Laat de hoed aan de lucht drogen.

Veelgestelde vragen

Kun je een hoed chemisch reinigen?

Ja, je kunt een hoed chemisch reinigen, vooral als deze is gemaakt van een fragiele stof zoals wol, zijde, fluweel of vilt. Lees altijd eerst het zorgetiket.

Zijn zweetvlekken permanent?

Ja, zweetvlekken kunnen permanent worden.

Kan azijn zweetvlekken verwijderen?

Niet alle zweetvlekken kunnen worden verwijderd, maar azijn kan helpen bij het verwijderen en voorkomen dat zweetvlekken permanent worden. Spuit het door zweet aangetaste gebied van je hoed met een verhouding van 1: 1 van gedestilleerde witte azijn en water nadat je je hoed voor de dag hebt verwijderd. Laat je hoed aan de lucht drogen voordat je hem weer opzet.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?