Hoe slechte wasmachinegeuren te verwijderen

Als je kleding consequent vies uit de wasmachine komt, dan is het waarschijnlijk een probleem met de machine boven iets anders.

In ons huis houden we ervan om onze apparaten schoon te houden. Het is geen zware klus en het zorgt ervoor dat de kleding altijd zo schoon mogelijk is.

We hebben een paar verschillende redenen onderzocht waarom je wasmachine zou kunnen ruiken en hoe je van deze geuren af kunt komen. Dus de volgende keer dat je naar een lading wasgoed gaat, is het enige dat je ruikt de heerlijke geur van het door jou gekozen wasmiddel.

Inhoudsopgave
 • Waarom uw wasmachine ruikt
 • Hoe zich te ontdoen van wasmachine geuren
 • Veelgestelde Vragen over wasmachinegeuren
 • Schone machine, schone kleren

Waarom uw wasmachine ruikt

Voordat je de geur kwijtraakt, moet je lokaliseren waar het vandaan komt en wat de oorzaak is. Hier zijn een paar belangrijke redenen waarom wasmachines stinken.

Wasmachine ruikt naar rioolwater

Als uw wasmachine naar rioolwater ruikt, is het belangrijk om dit meteen aan te pakken, omdat de rioolgassen potentieel gevaarlijk zijn.

Het kan gewoon zijn dat de machine ruikt naar rioolwater, maar niet noodzakelijkerwijs wordt veroorzaakt door rioolwater. Als het echter nog steeds stinkt na het reinigen, dan komt het hoogstwaarschijnlijk uit het riool.

De p-val kan rioolgassen van ondergrondse rioolbuizen opvangen die nu in uw wasmachine komen.

Rotte Eieren Geur

Een rotte eieren geur wordt veroorzaakt door bacteriegroei als gevolg van vuil, meeldauw, schimmel, pluis of zeep achtergelaten in de machine. Of het wordt veroorzaakt door een gaslek, dat naar voren komt als een eiige of zwavelachtige geur.

Meeldauw/Vochtige Geur

Meeldauw en vochtige geuren worden veroorzaakt door een warmte- en waterophoping in de machine die nooit wordt gelucht of schoongemaakt. Als water in de machine, in de pakkingen of in andere spleten zit, kan dit leiden tot deze vervelende geuren. Er kan zelfs een natte sok zitten of iets vastzitten in de rubberen pakking wat leidt tot de vreselijke geur.

Wasmachine ruikt slechter na het schoonmaken

Maar wat als je je machine hebt schoongemaakt en het is niet beter? Of misschien stinkt het zelfs erger?

Dit kan een teken zijn dat het schoonmaken ervan echt werkte. De reinigingsoplossing die u hebt gebruikt, of zelfs het hete water, heeft mogelijk een verborgen smurrie gebroken die niet volledig is weggespoeld en nu zit deze in uw machine.

Een andere reden zou een verstopping in de standpijp kunnen zijn.

Wasmachine ruikt naar branden

Het is moeilijk om een brandende geur tot één ding te herleiden zonder de machine te onderhouden. Het komt hoogstwaarschijnlijk door het slecht functioneren van een van de interne onderdelen. Het kan een motor, pomp, aandrijfkoppelingen, afdichtingen, een aandrijfriem of andere elektrische onderdelen zijn.

Het kan ook zijn dat de brandlucht uit de stekker of het stopcontact komt, in plaats van uit de machine.

Woord van waarschuwing

Als u een brandende geur opmerkt, koppelt u uw apparaat los en raakt u het niet aan. Zelfs nadat een wasmachine is uitgeschakeld en losgekoppeld, kan het daarna nog een tijdje gevaarlijk zijn. Neem contact op met een professional voor hulp.

Hoe zich te ontdoen van wasmachine geuren

Er is niets vervelender dan een stinkende wasmachine die je wasroutine verpest. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige en effectieve oplossingen om voor eens en voor altijd van die geur af te komen.

Azijn en water oplossing

Dit is de oplossing die we gebruiken om onze wasmachine schoon te maken en het werkt als een traktatie.

 1. Meng een 1:1 oplossing van gedistilleerde gardete azijn en water in een spuitfles. Voeg ongeveer 10 druppels van je favoriete etherische olie toe als je wilt.
 2. Spuit de hele binnenkant van de wasmachine. Vergeet niet alles rondom en in de plooien van de rubberen pakking.
 3. Neem een vochtige doek en schrob de binnenkant van de machine goed.
 4. Doe hetzelfde aan de buitenkant van de machine en de deur. Vermijd elektrische knoppen.

Dit kan helpen om allerlei slechte geuren kwijt te raken, zelfs van meeldauw, vocht en rioolachtige of rotte eieren-achtige geuren.

Reinig de leidingen

Verstopte of vuile leidingen kunnen leiden tot slechte geuren, vooral rioolachtige geuren. Er zijn een paar leidingen die je moet schoonmaken.

Ten eerste moet je proberen de p-val op te ruimen. Giet gewoon een liter water in deze pijp die het moet opruimen en de geuren moet verwijderen. Als de geur blijft hangen, bel dan een loodgieter.

Een andere pijp om op te ruimen is de afvoerpijp. Hiervoor moet u een loodgieter bellen die een rioolmachine zal gebruiken om dit op te ruimen.

Ten slotte moet u mogelijk de verstopte ontluchtingspijp schoonmaken. Volg deze stappen:

 1. Bel hiervoor een professional. Als je echter bent opgeleid in dit soort werk, ga dan veilig op het dak staan en scheen met een zaklamp door de ontluchtingspijp.
 2. Trek alles eruit dat een duidelijke verstopping veroorzaakt, zoals een vogelnest, bladeren of ander puin.
 3. Als het te moeilijk is om met de hand uit te trekken, gebruik dan een gereedschap met lange handgreep om het te verwijderen.

Bij twijfel

Bel een professional om leidingproblemen aan te pakken, vooral als het rioolgeuren zijn die je hebt gevonden. De gassen kunnen gevaarlijk zijn, dus het is vaak het beste om het aan een professional over te laten.

Reinig de wasmiddeldispenser

De wasmiddeldispenser droogt zelden volledig uit, waardoor het de perfecte plek is voor schimmel en meeldauw om te groeien. Hier leest u hoe u het kunt opruimen:

 1. Verwijder de lade indien mogelijk.
 2. Vul een bassin met heet zeepsop en laat de lade daar ongeveer een uur intrekken.
 3. Gebruik een oude tandenborstel om losgekomen vuil en vuil weg te schrobben.
 4. Gebruik een pijpenreiniger om vastzittend vuil uit te graven in de leidingen achter waar de lade in de machine gaat. Dit is misschien grof, maar het zal helpen!
 5. Droog de lade goed af.
 6. Voordat u het er weer in doet, gebruikt u een oppervlaktereiniger of uw azijnspray uit stap één om de spleten schoon te maken waar de lade naartoe gaat.
 7. Vervang de lade.

Na elke cyclus is het een goed idee om de wasmiddellade naar buiten te laten luchten. Laat het open tot het volledig droog is.

Maak de drum diep schoon

Dit kan de belangrijkste stap zijn om slechte geuren te verwijderen. Het grondig reinigen van de trommel kan bacteriën, schimmels, meeldauw doden en gewoon andere vervelende aanhoudende geuren verwijderen.

 1. Raadpleeg de instructies van uw fabrikant voor advies over het reinigen van de trommel. Sommigen kunnen een bepaalde reinigingsoplossing voor de machine aanbevelen.
 2. Giet een kopje gedistilleerde witte azijn of bleekmiddel in de wasmiddellade of rechtstreeks in de trommel voor modellen met bovenlader.
 3. Zet het apparaat op een lange hete cyclus. Gebruik de hoogste watertemperatuur die beschikbaar is.
 4. Laat de cyclus volledig lopen.
 5. Open de deur en laat de machine aan de lucht drogen.

Doe dit minstens één keer per maand.

Het ruikt nog steeds

Als uw machine nog steeds ruikt, of erger ruikt, herhaalt u het proces nadat u dit hebt gedaan. Het kan zijn dat je vuil hebt losgemaakt en dat de machine het niet volledig heeft weggespoeld.

Wasmiddelen vervangen

Wist je dat het je wasmiddel kan zijn dat de slechte geuren veroorzaakt? Wie had dat gedacht! Moet wasmiddel niet alles schoonmaken waar het mee in contact komt?

Niet per se.

Sommige zware reinigingsmiddelen zijn moeilijk weg te spoelen, vooral als u te veel gebruikt. Het kan zich vastklampen aan de binnenkant van uw machine en na verloop van tijd leidt dit tot een slechte geur. Evenzo, als u een hoogrenderende wasmachine hebt en geen HE-reinigingsmiddelen gebruikt, kan dit leiden tot slechte geuren.

Schakel over op een wasmiddel dat HE-vriendelijk is als je een HE-wasmachine hebt. Misschien wilt u ook een wasmiddel overwegen dat niet zo veel suddert. Meer sop betekent vaak dat er meer gespuis achterblijft.

U kunt ook het type wasmiddel dat u gebruikt, veranderen in poederwasmiddel of pods die minder snel een film achterlaten zoals een vloeibaar wasmiddel dat zal doen.

Sloot de wasverzachter

We raden ook aan om de wasverzachter te laten vallen. Dit spul klampt zich vast aan je kleding en je machine, wat kan leiden tot slechte geuren. Ruil het in plaats daarvan in voor een kopje gedistilleerde witte azijn.

Laat de deur open

Het is misschien niet de meest esthetische keuze, maar het is de beste voor mihet wendbaar maken en voorkomen van geuren. Trek na een cyclus je kleren uit en laat de deur open zodat vocht kan ontsnappen en de trommel volledig kan drogen.

Je moet ook de binnenkant van de deur drogen na een cyclus. Gebruik gewoon een theedoek om waterdruppels te verwijderen.

Als extra maatregel, laat een ventilator in de kamer draaien of gebruik een luchtontvochtiger in extreme gevallen.

Reinig uw filter

Het filter, dat zich meestal aan de voorkant van uw machine bevindt, moet maandelijks worden geleegd en gereinigd. Uw gebruikershandleiding geeft precies weer hoe u dit moet doen.

Over het algemeen moet u de noodafvoerbuis verwijderen, de bovenkant eraf halen en het water in een bad laten lopen.

Heb je een grotere opening, leg hier dan een handdoek onder neer. Verwijder de plug en laat het overtollige water eruit lopen. U kunt smurrie, pluis en ander vuil over dit filter vinden. Reinig dit in de gootsteen met heet zeepsop voordat u het vervangt.

Veelgestelde Vragen over wasmachinegeuren

Hoe maak ik de afvoerpijp van mijn wasmachine schoon?

Het beste is om een loodgieter te bellen om dit voor u te doen. Uw fabrikant kan mogelijk ook een professional sturen om dit te doen. Dit kan zelfs onder uw garantie vallen.

Hoe krijg ik de geur van diesel uit mijn wasmachine?

Als u gas ruikt, moet u onmiddellijk een professional bellen. Zodra ze de machine hebben bekeken, eventuele problemen hebben opgelost en opnieuw hebben goedgekeurd voor gebruik, kunt u nog steeds vastzitten aan de aanhoudende geuren. U kunt ze als volgt verwijderen:

 1. Leg een paar oude handdoeken of t-shirts in de machine. Dit bootst een normale cyclus na en helpt de trommel te roeren zodat deze schoon wordt.
 2. Voeg twee kopjes witte azijn toe aan de wasmiddellade of rechtstreeks aan de trommel.
 3. Voer een lange hete was uit met een extra spoelcyclus.
 4. Nadat de cyclus is voltooid, verwijdert u de handdoeken en t-shirts en controleert u of de geur in de machine verdwenen is.
 5. Als het blijft, herhaalt u het proces. Misschien wilt u een geschikt wasmiddel naast de azijn toevoegen. Zorg er wel voor dat het geen ingrediënten bevat die reageren met azijn.
 6. Laat de machine grondig aan de lucht drogen om eventuele geuren weg te wuiven.
 7. Als de geur nog steeds aanwezig is, raden we aan contact op te nemen met de fabrikant om te zien of ze kunnen helpen. Ze willen misschien iemand opnieuw naar buiten sturen om te controleren of de machine zeker veilig is om te gebruiken.

Hoe vaak moet je je wasmachine leegmaken?

U moet het water minstens één keer per maand uit de noodafvoerbuis aan de voorkant van de machine legen.


Schone machine, schone kleren

Veel mensen realiseren zich niet dat ze hun wasmachines moeten schoonmaken. Het is immers dagelijks onderhevig aan warm zeepsop. Maar in werkelijkheid is het ook onderhevig aan veel vuil, bacteriën, vochtophoping en andere smurrie.

Dit leidt tot slechte geuren. Met onze zeven tips kom je van allerlei geuren af. In ruil daarvoor zullen je kleren frisser zijn dan ooit.

Neem bij twijfel contact op met een professional of de fabrikant van uw machine. Ze zullen in staat zijn om intense of ernstige problemen op te lossen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG goud glansdoek Dé goud poetsdoek voor schitterende reiniging