Hoe vaak moet je je tapijt schoonmaken?

Tapijten zorgen voor een luxe gezelligheid en zachtheid onder onze voeten. Maar ze zijn niet zo gemakkelijk schoon te maken als harde vloeren. Je stofzuigt misschien al regelmatig, maar hoe vaak maak je je tapijt schoon, pak je vlekken aan en geef je een diepe reiniging?

We zullen u laten zien hoe vaak u uw tapijt moet stofzuigen, schoonmaken, diep reinigen en professioneel reinigen. Het goed reinigen van uw tapijten kan immers uw garantie behouden.

Laten we eens kijken naar alle belangrijke details.

Inhoudsopgave
  • Stofzuigen
  • Spot reiniging
  • Professionele reiniging
  • Veelgestelde vragen
  • Opruimen

Stofzuigen

De eerste stap in het schoonhouden van uw tapijt is stofzuigen. Je stofzuiger verwijdert vuil en stof en zuigt het vervolgens op uit je tapijt (1). Dit helpt voorkomen dat de vezels worden weggesleten of er dof en futloos uitzien.

Gebieden met veel verkeer, zoals ingangen, moeten mogelijk twee tot vier keer per week worden gestofzuigd. De rest van uw tapijten kan echter, afhankelijk van de dynamiek van uw huis, een of twee keer per week worden gestofzuigd.

Het is echt gezond verstand: als je alleen woont, hoef je niet zo vaak te stofzuigen als een gezin van acht met kinderen en huisdieren.

Zich herinneren

Stof en vuil kunnen meer schade aanrichten door tegen uw tapijtvezels te wrijven dan stofzuigen (2).

We begrijpen dat je stofzuigen misschien ziet als een klusje waar je snel overheen wilt, maar neem de tijd. Snelheid is hier niet van essentieel belang. Om een stofzuiger zijn werk te laten doen en het stof en vuil te verslaan, werk je langzaam.

Spot reiniging

Het gebeurt – je morst een glas wijn, de kinderen vertrappen modder, je harige vrienden hebben ongelukken. Ruim deze ongelukken op zodra ze gebeuren.

U kunt spray tapijtreinigingsshampoos en -oplossingen gebruiken. Doe wat op een schone doek en dep de vlek. Werk naar binnen naar het midden van de vlek, zodat je deze niet nog verder verspreidt.

Spoel de reiniger af met een vochtige, schone doek en stapel er vervolgens wat papieren handdoekjes op onder een zwaar voorwerp. Dit absorbeert het resterende vocht.

Misschien vind je dit ook interessant
Vuile hond laat vlekken achter op tapijtHoe tapijtvlekken te reinigen

Professionele reiniging

Het is een goed idee om professionals in te huren om uw tapijt schoon te maken, maar hoe vaak?

Hoewel er geen tijdschema’s in steen zijn gebeiteld, hebben we enkele aanbevelingen en overwegingen:

  • Eenpersoonshuishoudens of huishoudens met weinig voetverkeer: Je kunt over het algemeen om de paar jaar wegkomen met een professionele reiniging. Aan de andere kant heeft een groot gezin met kinderen in de mix misschien elke negen tot 12 maanden een diepe reiniging nodig. Grote gezinnen zullen meer vuil en morsen ervaren dan alleenstaanden.
  • Rookcoupé: Als u rokers in huis heeft, wilt u misschien uw tapijt vaker schoonmaken, ongeveer om de zes maanden.
  • Huisdier ouders: Een huis met huisdieren kan ook om de zes maanden of zo een specialistische schoonmaakbeurt nodig hebben. Afgezien van de ongelukken die ze kunnen hebben, komen de huidschilfers en vacht in uw tapijt terecht. Helaas kan stofzuigen alleen niet altijd van al het afstoten afkomen.

U kunt ook kijken naar het huren of aanschaffen van een tapijtreiniger of stoomreiniger met een tapijtbevestiging. We hebben er een, en het is magisch.

Het is een kwestie van je oordeel gebruiken over wanneer je de grote kanonnen moet inschakelen. Er is een uitzondering op deze regel die we hebben genoemd – een tapijtgarantie.

Kijk uit voor garanties

Zorg ervoor dat u alle vereisten van uw fabrikant voor uw tapijtgarantie controleert en zich eraan houdt. Houd ook een register bij van de reinigingen, zodat u ze hebt voor het geval u ooit een claim moet indienen.

Veelgestelde vragen

Welke tapijtreinigingsmethode is het beste?

Stoomreiniging is de beste tapijtreinigingsmethode. Het maakt gebruik van warmte en stoom om te ontsmetten en te desinfecteren in plaats van chemicaliën, waardoor het huisdier- en kindveilig is. Het is ook een uitstekende manier om tegels, voegmiddel, laminaat en tapijten diep te reinigen.

Hoe lang moet tapijt meegaan?

Tapijt moet tussen de vijf en vijftien jaar meegaan, afhankelijk van hoe goed het wordt verzorgd en het niveau van misbruik dat het krijgt. Als je huisdieren en kinderen hebt, kan het zijn dat het niet zo lang duurt vanwege de slijtage.

Kun je je tapijten te vaak schoonmaken?

Het is onmogelijk om uw tapijten te vaak schoon te maken. Hoe meer je ze wast, hoe beter hun conditie en hoe langer ze meegaan. Een gebrek aan zorg en onderhoud zorgt er meestal voor dat tapijt vezels afwerpt en verslijt.

Zorg er echter voor dat u de tapijtrug niet verzadigt, omdat overtollig vocht ervoor kan zorgen dat deze krimpt.

Hoe vaak gebruiken hotels shampootapijten?

Hotels wassen hun tapijten minstens één keer per maand. Ze zijn zwaar bevuild vanwege de enorme hoeveelheid verkeer die hotels krijgen en vereisen vaker een diepe reiniging.

Waarom ziet mijn tapijt er slechter uit na het schoonmaken?

Uw tapijt ziet er na het schoonmaken slechter uit omdat de stapel vervaagd en versleten is. Schoonmaken benadrukt de fragmentarische vezels en onthult gebieden waar het tapijt “kaal” lijkt.


Opruimen

Nu we uw vraag hebben beantwoord hoe vaak u tapijt moet reinigen, kunt u ervoor zorgen dat de uwe er jarenlang goed uitziet.

Stofzuig regelmatig, ruim morsen en ongelukken op en plan die diepe reiniging in, zodat je het niet vergeet. Wacht niet tot je tapijt er ver voorbij zijn beste uitziet en je een nieuwe moet kopen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG wol, dons & fijn speciaal wasmiddel voor tere weefsels