Bedwantsen herkennen: 7 typische tekenen van bedwantsen

In dit bericht leer je hoe je een mogelijke besmetting met bedwantsen kunt herkennen. Want voordat je drastische maatregelen neemt om bedwantsen te bestrijden, moet je er eerst voor zorgen dat het daadwerkelijk bedwantsen zijn. Er zijn een aantal verschillende indicaties die je relatief eenvoudig kunt controleren.

Naast de typische tekenen die spreken voor een bedwantsbesmetting, zijn er ook typische bedwantsverstopplaatsen. Dus de (donkere) plekken waar de vervelende bloedzuigers zich bijzonder prettig voelen. Deze worden gepresenteerd na de beschrijvingen van de tekens verderop op deze pagina. Zo weet je ook waar je bedwantsen moet zoeken.

Als je eigenlijk bedwantsen bent, vind je ook enkele links naar artikelen over hoe verder te gaan.

Hoe herken ik een bedwantsplaag?

a) Het detecteren van bedwantsbeten

Bedwantsbeten
Typische bedwantsbeten op de rug: Verschillende steken of beten naast elkaar – Foto: Courtesy BedBugs.org

Veel mensen worden zich voor het eerst bewust van bedwantsen wanneer ze een verdachte Bijtplaatsen naast elkaar ontdekken. Als er ’s nachts meer en meer vermeende “muggenbeten” verschijnen gedurende meerdere dagen of als er eigenlijk geen muggen in de kamer zijn, begint de zoektocht naar de werkelijke boosdoener. Daarna duurt het meestal niet lang voordat je op internet of in gesprek met andere hostel/ hotelgasten meer te weten komt over bedwantsen.

Bedwantsen bijten mensen meestal als ze slapen. Ze worden aangetrokken door de hitte en CO2-uitstoot van de mensen. Zodra ze hun slachtoffer hebben bereikt, bijten ze meestal meerdere cijfers totdat ze een geschikt bloedvat hebben geraakt. Hierdoor zijn de bijtsporen vaak op een rij en worden “bedwantsenstraat” genoemd. Belangrijk: Maar dit hoeft niet per se het geval te zijn. De bedwantsbeten kunnen er ook zo uitzien dat ze niet of nauwelijks te onderscheiden zijn van andere insectenbeten.

Soms passeren een paar dagen totdat de reacties op de beten op de huid te zien zijn. Dit maakt het moeilijk om te beoordelen waar het daadwerkelijk is gebeurd bij het reizen met tussenstops in verschillende accommodaties.

Er moet ook rekening mee worden gehouden dat: elke persoon reageert anders op bedwantsbeten. Een persoon kan dus zeer sterke reacties vertonen op bedwantsbeten, die verder gaan dan ernstige jeuk. Een andere persoon kan helemaal geen reactie vertonen op bedwantsbeten. Het hoeven ook niet altijd bedwantsbeten te zijn, omdat vergelijkbare huidreacties ook worden veroorzaakt door andere insecten. Deze omvatten muggen en vlooien.

Daarnaast kunnen stekende/bijtachtige huidreacties en huiduitslag ook volledig andere oorzaken hebben. In deze context kunnen bijwerkingen van medicijnen, andere allergieën en hormonale onevenwichtigheden een rol spelen.

Misschien heb je al meegemaakt dat iemand jeuk heeft gehad en heeft verteld over beten of steken in verband met bedwantsen of andere insecten, en plotseling begint het zelf te jeuken. Deze vorm van verbeelding speelt ook een rol en wordt gebruikt als Autosuggestie Aangeduid. Daarom zijn de bijtsporen een belangrijke indicatie van een bedwantsprobleem, maar niet noodzakelijkerwijs de meest zinvolle.

>> bedwantsbeten behandelen

b) Levende bedwantsen detecteren

Bedwantsen zijn erg klein, bruin Insecten met Ovaal Formulier. Ondanks hun kleine formaat zijn de volwassen dieren met het blote oog zichtbaar. Voor het voeren zijn ze erg ondiep. Na het zuigen van bloed kunnen ze met een paar millimeter in omvang toenemen.

Lees ook:   COCOON tikkende zijde met insectenwerend middel

In mijn inleidende deel over bedwantsen heb ik ze – op basis van mijn eerste ervaringen – met de Grootte van lieveheersbeestjes Vergeleken met. Misschien helpt dit de een of de ander om zich de afmetingen voor te stellen.

Close-up van een bedwants
Levende bedwantsen detecteren: close-up van een bedwants

De meeste volwassen bedwantsen hebben ongeveer 0,5 tot 0,6 cm groot. Sommige bed wanz kunnen echteren in volledig doorweekte toestand zelfs een lichaamslengte van bijna een hele centimeter bereiken.

Andere kenmerken van volwassen bedwantsen:

 • Plat ovaal, roodbruin lichaam
 • de kleur wordt meer rood dan bruin bij het zuigen van bloed
 • ze lijken qua grootte en vorm op een appelpit, hebben
  maar benen
 • de lichaamsvorm is iets anders, afhankelijk van het geslacht
 • Bedwantsen grootte: ca. 0,5 – 0,6 cm
 • vrouwelijk: iets rondere lichaamsvorm,
 • Mannetjes: Lichaamsvorm is iets ovaler en ze hebben
  aan de onderkant een extra kleine punt (geslachtsorgaan),
 • Bedwantsen hebben lijnen boven het hoofdlichaam, dus hij heeft een beetje
  ziet er ladderachtig uit.

Maar ze kunnen (gelukkig) niet vliegen. Hiervoor bewegen ze heel snel en kunnen ze muren en plafonds beklimmen om zich op hun slachtoffer te laten vallen.

Gladde en gladde oppervlakken daarentegen veroorzaken problemen. Omdat bedwantsen nachtdieren zijn, verbergen ze zich overdag en zijn ze moeilijk te vinden. Totdat een bedwants volgroeid is, moet hij verschillende stadia oversteken.

Levende bedwantsen in de bagage
Levende bedwantsen in een koffer die onder het bed stond. ©Bettwanzenproblem.de
Bedwantsen detecteren: levenscyclus bedwants
Bedwantsen detecteren: levenscyclus bedwants – foto: [blueringmedia] ©123RF.com

c) Sporen van ontlasting

De fecale sporen van bedwantsen zijn verteerd bloed, dat door hen is uitgescheiden. Ze laten hun uitwerpselen mogelijk achter waar ze ook zijn. U kunt uw beddengoed controleren om te zien of u kleine zwarte tot donkerrode vlekken kan vinden. Kijk ook naar de bedstee en de onderkant van het matras.

Wanneer ik tijdens het reizen incheck in een nieuwe accommodatie, is het eerste wat ik doe controleren of ik kleine zwarte stippen op de matras is te vinden. Hoe dichter je bij een potentiële schuilplaats van de bedwantsen bent, hoe vaker de fecale sporen verschijnen.

Helaas kon ik geen afbeelding vinden die ik wettelijk mag gebruiken op deze pagina. Zelf heb ik nog geen foto gemaakt van zo’n matras – maar zo mooi ziet het er nu niet meer zo mooi uit. Hoe dan ook, hier vindt u een overvloedige selectie van foto’s.

>> Meer tips voor het voorkomen van bedwantsen (bijv. op reis)

Update 2020: Ondertussen moest ik voor de zoveelste keer het bed delen met bedwantsen in een accommodatie. Ik maakte van deze “gelegenheid” gebruik om nog een paar foto’s van de daders te maken. Onder andere ook van de fecale sporen van bedwantsen op het bedframe.

Het zag er als volgt uit:

Sporen van uitwerpselen van bedwantsen op het bedframe
Sporen van uitwerpselen van bedwantsen op het houten frame van een slaapbank. Foto: Bettwanzenproblem.de

Laatste update van prijzen op 8.11.2022 / Foto’s van de Amazon Product Advertising API / Affiliate partner links

Lees ook:   Verdrijf ratten: 5 waardevolle professionele tips van de verdelger!

d) Opsporen van nimfhuiden of dode bedwantsen

Naast levende bedwantsen kun je natuurlijk ook afgestoten nimfenhuiden of dode bedwantsen herkennen. Bedwantsen passeren verschillende etappes van de larve, die door enkele nimfstadia gaat, tot de “volwassen” bedwants. Als u goed zoekt, kunt u mogelijk afgeworpen huiden van de bedwantsen op of onder uw bed zien.

Onder het bedframe met de hierboven getoonde sporen was dus direct een andere aanwijzing van bedwantsen te vinden: een dode bedwants/bedwantshuid. Ik verzamelde ze met plakband om er achteraf een foto van te kunnen maken:

Dode bedwantsen opgeraapt met tape
Een blik onder het bed of in de buurt van een vermoedelijke schuilplaats kan (de gevreesde) zekerheid bieden. Foto: Bettwanzenproblem.de

Vanwege hun aangepaste overlevingsvaardigheden zul je misschien verrast zijn om te horen, maar bedwantsen sterven op een gegeven moment ook van nature: ze leven gemiddeld tussen de zes en twaalf maanden.

Het is ook indrukwekkend dat dit praktisch dezelfde tijd is als bedwantsen zonder voedsel zouden moeten kunnen overleven (volgens Wikipedia tot 40 weken).

Het detecteren van dode resten van bedwantsen
Het opsporen van dode resten van bedwantsen: met nimfhuiden, dode bedwantsen en bedwantseieren – Foto: Courtesy BedBugs.org

e) Bloedsporen op beddengoed

Onder bepaalde omstandigheden kunnen ook menselijke bloedsporen op het beddengoed worden gevonden als gevolg van bedwantsbeten.Handelingen van het Europese Parlement Er zijn echter nog steeds zeer grote Gevaar voor verwarring, omdat niet per se bedwantsen de schuld hoeven te zijn, maar ook veel andere insecten komen in twijfel. Bloedvlekken op beddengoed kunnen echter een vroege indicatie zijn van een mogelijk bedwantsprobleem.

U moet deze aanwijzing echter niet als het belangrijkste bewijs gebruiken. Als de alarmbellen onmiddellijk beginnen te rinkelen, controleer dan zeker de andere tekenen van een bedwantsbesmetting. Als het blijkt, kunt u snel handelen en het probleem in een vroeg stadium bestrijden. Dit kan een enorm voordeel zijn. Hoe dit er op het beddengoed uit kan zien, zie je hier.

Laatste update van prijzen op 1.11.2022 / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API / Affiliate Partner Links

f) Geur

Vooral met een gevorderde bedwantsplaag, een Walgelijk-zoeter Geur is een typisch onderscheidend kenmerk van geïnfecteerde kamers en gebouwen.

Dit is een afscheiding die bedwantsen uitscheiden om elkaar aan te trekken. Hoe meer bedwantsen er in een (slecht geventileerde) kamer zijn, hoe sterker deze geur merkbaar is.

Bedwantsei
Bedwantsei – Foto: [blueringmedia] ©123RF.com

g) Eieren van bedwantsen

Zelfs als de eieren, zoals de bedwantsen, moeilijk te vinden zijn, zijn ze nog steeds een andere indicatie van zowel het bestaan van bedwantsen in een kamer als de schuilplaatsen die daadwerkelijk worden gebruikt.

Een vrouwelijke bedwants zet zich op tot 12 bedwantseieren in één dag en tot 200 tijdens hun leven. Vrouwtjes zijn echter ook waargenomen bij het leggen van meer dan 500 eieren.

Deze hebben een geschatte grootte van één 1 mm, zijn licht transparant en wit-crème. Het ontdekken van de schuilplaatsen voor bedwantseieren is essentieel voor het grondig elimineren van het bedwantsprobleem.

De meest waarschijnlijke plaats voor bedwantseieren is op of in de buurt van het bed in de schuilplaatsen van de bedwantsen (meer hierover hieronder). Kijk goed naar de naden en randen van het matras en de bedstee. Ze zijn ook heel vaak verborgen achter het nachtkastje als het zich direct aan de muur bevindt.

Het detecteren van de bedwantseieren is essentieel voor het grondig elimineren van het bedwantsprobleem.

Deze infographic vat de zeven gepresenteerde tekenen van bedwantsen samen: levende bedwantsen, bedwantsbeten op het lichaam, fecale sporen, dode bedwantsen of nimfhuiden, bloedsporen op het beddengoed, geur, bedwantseieren. Delen is zorgzaam: Voel je vrij om deze infographic te delen of in te sluiten op je website als je de attributie niet verwijdert.

Wat zijn typische schuilplaatsen van bedwantsen?

Vanwege hun kleine formaat kunnen bedwantsen zich vrijwel overal verbergen. Toch zijn er sommige plaatsen waar ze vaker worden gevonden dan elders. In een slaapkamer in de eigen huis het is vaak het matras of het bedframe. In een Kamer aan de andere kant zijn het meubels en objecten aan het hoofdeinde van het bed in plaats van rond de matras zelf.

Dat komt omdat bedwantsen ongestoorde schuilplaatsen en in een hotel wordt het beddengoed vaker verschoond. Een nachtkastje biedt een rustigere schuilplaats en is nog steeds vrij dicht bij de volgende maaltijd. Meer items en plaatsen waar u kunt vinden wat u in de zoekopdracht kunt vinden, kunt u zien in de volgende tabel.

Fooi: Om bedwantsen te kunnen herkennen, helpt het ook om je voor te stellen waar je je als bedwants zou verstoppen. Het moet zo donker mogelijk zijn, moeilijk toegankelijk en toch dicht bij de volgende maaltijd. Elke kleine opening of scheur in de muur kan dienen als een toevluchtsoord.

De beste remedies voor bedwantsen in vergelijking

Tabel: Het herkennen van typische schuilplaatsen van bedwantsen (voorbeeldig)

 

  • Ledikant
  • Verwijzingen
  • Lijst
  • Boeken
  • Computer
  • Bedekken
  • Elektrische apparaten
  • Plinten
  • Bagage
  • Kussen

 

 

 

  • Kleding
  • Koffer
  • Matrassen
  • Nachtkastje
  • Opgezette dieren
  • Affiche
  • Rookmelder
  • Rekken
  • Rugzakken
  • Kasten

 

 

 

  • Schoenen
  • Armstoel
  • Sofa
  • Sockets
  • Zakken
  • Toetsenbord
  • Tapijtranden
  • Deurkozijn
  • Horloges
  • Wasmand

 

 

Het zijn bedwantsen? De volgende stappen…

Natuurlijk, als het in jouw geval echt bedwantsen zijn, wil je nu weten hoe je verder moet gaan. Dat begrijp ik heel goed, want helaas ken ik het probleem maar al te goed. Dat is immers precies waarom deze website is gemaakt.

Om ervoor te zorgen dat je ondanks bedwantsen snel weer rustig kunt slapen, heb ik nog wat – hopelijk zeer nuttige – artikelen geschreven.

De belangrijkste artikelen over bedwantsen in de serie artikelen: