Huisvlinder Identificatie


Webbing Kleding Mot of Gewone Kleding Mot

Het vinden van een mot in je huis zal veel vragen oproepen. Hoe is het hier gekomen? Zit de mot achter je kleding aan of is hij ongevaarlijk? Je kunt je zelfs afvragen of het vinden van een enkele mot de moeite waard is om je zorgen over te maken. Zelfs één volwassen mot verhoogt de kans op een besmetting, dus je moet weten waar je op moet letten en hoe je je huis kunt beschermen. De eerste stap? Weten hoe u de motten in uw huis kunt identificeren.

Wat zijn Motten?

Er wordt aangenomen dat er minstens meer dan 160.000 soorten motten zijn die we kennen, maar er zijn meer soorten die nog niet eens zijn onderzocht. Hoewel motten nauw verwant zijn aan vlinders, zijn hun voedselbronnen anders. Vergeleken met de levendige kleuren van vlinders, zijn de meeste motten die je in je huis ziet neutrale kleuren, zoals grijs, bruin, wit en crème.

Motten laten hun vleugels plat tegen hun rug rusten, wat een bepalend kenmerk is dat u kan helpen bij de identificatie van huishoudelijke motten.

Soorten huismotten

Wanneer mensen het hebben over identificatie van huishoudelijke motten, hebben ze het meestal over twee categorieën: pantry-motten en kledingmotten. De soorten motten in elke categorie hebben vergelijkbare eetlust, maar hun gedrag, uiterlijk en levensduur verschillen enigszins van 30 – 45 dagen.

Pantry Motten

de levenscyclus van een Pantry Moth

Zoals je misschien kunt raden, is er een Pantry Moth te vinden in de voorraadkast! Ze gedijen overal waar onbeschermde granen worden gevonden, waaronder rijst, ontbijtgranen, droog voedsel voor huisdieren, crackers en soortgelijke goederen. Ze kunnen zich zelfs richten op noten, gedroogd fruit, kruiden en chocolade.

Over het algemeen laten Pantry Moth-larven zijden webbing en uitwerpselen achter en zullen ze worden gezien rond kronkelend in zakken met meel of containers. Er zijn vier veel voorkomende soorten voorraadkastmotten om op te letten:

Lees ook:   Stardrops The Pink Stuff - Bathroom Foam - Badkamer schoonmaakmiddel - 2 pack

Mediterrane Pantry Moth

de mediterrane pantry mot

Bescherm je bloem. De Mediterranean Pantry Moth is een zeer schadelijke mot. Hoewel deze motten de neiging hebben om achter bloem aan te gaan, zullen ze ook eieren leggen in de buurt van ontbijtgranen, gedroogd graan, zemelen en havermout. Een plaag kan worden geïdentificeerd door de zijden webbing van de larven die ervoor zorgt dat de voedselbron en mottenlarven samenklonteren.

Mediterrane pantry-motten zijn een grijze kleur met zwarte zigzags op hun vleugels. De achterpoten hebben een gebroken witte kleur. Wanneer ze volgroeid zijn, zijn deze motten ongeveer 23 mm lang. Ze hebben ook een rusthouding waarbij de voorpoten boven het hoofd worden gestrekt, zodat het lichaam afloopt. Geen enkele andere voorraadkastmot doet dit.

Larven kunnen wit of lichtroze zijn en hebben een donkere kop. Sommige hebben zwarte stippen op het lichaam.

Bruine huismot

de Bruine Huismot

De bruine huismot (Hofmannophila pseudopretella) is vermoedelijk afkomstig uit Azië. Terwijl ze in de categorie voorraadkastmotten vallen, zullen bruine huismotten door het hele huis te vinden zijn. Een volwassen Brown House Moth is ongeveer 8-14mm lang en heeft een 15-26mm brede spanwijdte. De vleugels zijn meestal bruintinten gevlekt met donkere vlekken op de vleugels en het lichaam.

Je kunt de larven vinden in de voorraadkast, tapijten en kleding. Een larve is ongeveer 6mm lang en heeft een gebroken wit lichaam met een lichtbruine kop. Ze voeden zich met gedroogd voedsel, meel, rijst, havermout, aardappelen, brood en zelfs natuurlijke vezels geweven in kleding en ander textiel.

Witte schouderhuismot

witte schouderhuismot

Toeschrijving: © entomart

Aangetrokken door licht, wordt de White Shouldered House Moth (Endrosis sarcitrella) gevonden rond gloeilampen in huizen, fabrieken en andere gebouwen. Warmere temperaturen en centrale verwarming houden volwassen motten het hele jaar door actief en de larven zijn omnivoor. Motten leggen hun eieren op een voedselbron die geschikt is voor hun larven. Bijvoorbeeld op eiwitten gebaseerde vezels zoals wol, bont, veren, leer en suède. Ze eten ook alles met granen, zoals zemelen, meel, zaad, gedroogde bonen, peulvruchten en havermout.

Lees ook:   Moth Balls - Een gids voor huiseigenaren

Het bepalende kenmerk van White Shouldered House Moths is de witte kop en witte vlek op de bovenste schouders. Ze hebben lange bruine antennes, een lichtbruine basis met wat franje op de vleugels en overal donkerdere mottling. De uiteinden van de vleugels zijn ook taps toelopend. Volwassenen zijn tussen de 6,3-10,5 mm lang, waarbij de vrouwtjes groter zijn; de spanwijdte is 10-25mm. Hun larven hebben rode hoofden en crèmekleurige lichamen.

Indiase meelmot

Veel mensen die op zoek zijn naar huisvlinderidentificatie zijn op zoek naar informatie over de Indiase meelmot (Plodia interpunctella), ook bekend als bloemmotten of voorraadkastmotten. Deze motten hebben een uniek uiterlijk, waaronder een kleine bronskleurige kop, bronze schouders, en een vlekje lichtbruin op het bovenlichaam. De uiteinden van de tweekleurige vleugels zijn donkerder, met een lichte franje.

Volwassen Indiase meelmotten worden ongeveer 8-10 mm lang en hebben een spanwijdte van 16-20 mm breed. De larve heeft een bruinachtige kop en een crèmekleurig lichaam. Volwassen maaltijdmotten geven de voorkeur aan donkere, koele plaatsen en leggen hun eieren overal waar ze onbeschermde ontbijtgranen, gedroogd fruit, groenten, brood, meel, pasta, rijst, noten en zelfs chocolade kunnen vinden!

Bewijs van een Indian Meal Moth-plaag komt in de vorm van de larven die in voedsel kronkelen, of de ontdekking van voedsel dat door webbing aan elkaar is gebonden.

Monitor Pantry Moths met onze Pantry Moth Traps

Kleding Motten

de levenscyclus van een gewone kledingmot

In tegenstelling tot Pantry Moths richten Clothes Moths zich op op eiwitten gebaseerde vezels zoals bont, zijde, wol en linnen. Je vindt deze motten in donkere ongestoorde ruimtes zoals je zolder, kasten of kelder.

Tekenen van een kledingmottenplaag zijn onder meer:

  • Silken strengen /webbing
  • Uitwerpselen met het verschijnen van kleine zandkorrels
  • Gaten in kleding
  • Lange, cilindrische zijden kisten, soms bezet door larven
Lees ook:   hoe yeezys schoonmaken

Webbing Kleding Mot of Gewone Kleding Mot

de Webbing Clothes Moth of Common Clothes Moth

Een van de meest geconfronteerde en schadelijke in deze lijst is de Webbing Clothes Moth (Tineola bisselliella). Dit zijn kleine motten, die ongeveer 6-7 mm lang worden als ze volwassen zijn. Gekenmerkt door witte antennes, een wazige bruine kop en omzoomde witte vleugels, kruipen ze vaak rond in plaats van te vliegen.

De larven zijn langer, ongeveer 10 mm lang en besmetten een breed scala aan materialen gemaakt van natuurlijke vezels; inclusief uw breigoed, tapijten, tapijten en ander textiel.

Case-Dragende kleding Mot

de case-bearing kledingmot en zijn larve

Zeldzamer dan de Webbing Clothes Moth, heeft de Case-Bearing Clothes Moth (Tinea Pellionella) een larve die een buis van zijdevezels en voedselresten om zich heen fabriceert die zich aan hun lichaam hechten terwijl ze eten. De buis lijkt een beetje op een rijstkorrel, maar als je goed kijkt, steekt er de bruinrode kop van een larve uit het ene uiteinde.

Case-Bearing Clothes Moth volwassenen zijn donkerder dan de gewone kledingmot, 6-7mm lang, en hebben een drietal vlekken op hun vleugels.

Monitor kleding motten met onze natuurlijke kleding motten vallen

Nu weet je over huismotten

Hopelijk helpen deze beschrijvingen u om de motten in uw huis te identificeren, waardoor u in een betere positie komt om uw mottenplaag aan te pakken. Pantry Moth Traps en Clothes &Carpet Moth Traps zijn verkrijgbaar bij Moth-Prevention.com.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.